PRODUS DE CARTIER: Mici marcă înregistrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a ieşi la iarbă verde, mulţi clujeni fac mai întâi o excursie în cartierul Someşeni, la magazinul familiei Drăgan, unde se vând cunoscuţii „Mititei de Someşeni“. „Adevărul de Seară“ publică în fiecare joi povestea unor produse autohtone pentru care clujenii traversează oraşul, stau la coadă sau se înscriu pe liste de aşteptare.

Mititeii de Someşeni s-au născut oficial în 2005, când producătorul lor, firma clujeană Carmic Impex, a înregistrat numele la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Însă asta s-a întâmplat după aproape 15 ani de când Mircea Drăgan, bucătar la hotelul Napoca, făcuse din mititei preocuparea sa de weekend. „Pe vremea comuniştilor, ori de câte ori ieşeam de 1 mai şi 23 august la iarbă verde, soţul meu se minuna de câtă lume mănâncă mici. După Revoluţie ne-am propus să vedem câţi bani se pot face cu asta“, povesteşte Iuliana Drăgan, care se ocupă de tot ce înseamnă administrarea firmei. „Nu există zi în care să nu merg să verific carnea; mă asigur că totul e în ordine la producţie şi intru şi la vânzare când e nevoie“, mărturiseşte ea.

Afacere pentru weekendurile cu soare

Au început modest, în 1991, vânzând mititei la botul calului în piaţa de maşini de la IRA. „Nu produceam mult, aşa că nu se întâmpla să nu vindem, decât dacă ploua“, îşi aminteşte Iuliana Dărgan. În prima fază materia primă au luat-o de la Frigoriferul din Baciu, dar în cele din urmă şi-au dat seama că e mai bine dacă cumpără chiar ei animale şi le sacrifică. Aşa că Mircea Drăgan a început să bată târgurile de animale, de unde cumpăra vite şi porci direct de la ţărani (acum ei aduc carnea de vită de la Bistriţa şi carnea de proc de la o multinaţională ce are fermă în Banat).
 După ce au spart gheaţa cu târgul de la IRA, cei doi soţi au început să vândă şi la alte târguri şi la diverse festivaluri organizate în oraş. „Când vorbeau despre noi, oamenii spuneau  «ăia cu mici de Someşeni», şi aşa ne-a venit ideea să le dăm micilor noştri un nume“, povesteşte Iuliana Dărgan. Între timp cei doi au renunţat la slujbele pe care le aveau – el la Napoca, iar ea la Paniro – pentru a se ocupa exclusiv de afacerea cu mici.

Şi altceva, în afară de mititei

Carmic Impex are acum două magazine de prezentare – unul în Someşeni, la sediul firmei, şi unul pe strada Siretului (Între Lacuri). Familia Drăgan produce mai nou şi ceafă, muşchi, ciolan şi un sortiment propriu de cârnăciori cruzi şi afumaţi,  care merg şi ei foarte bine la grătar. Produsele  sunt distribuite,   prin trei magazine alimentare de la Gară, Piaţa Mărăşti, respectiv Piaţa Mănăştur. Însă mulţi dintre clienţii lor fideli s-au obişnuit să cumpere din Someşeni. „Stau în Floreşti, dar când ne hotărâm să ieşim la iarbă verde mă urc rapid în maşină şi merg până în Someşeni, chiar dacă e în celălalt capăt al oraşului, după mici. Deja e o tradiţie în grupul nostru de prieteni“, spune Ovidiu Pop (35 de ani).
Vânzările Carmic Impex au scăzut în ultimul an şi jumătate  cu peste 50%. „Criza ne-a afectat şi pe noi. Sperăm ca anul acesta să reîncepem să creştem“, spune Iuliana Drăgan. Deşi, fiind o persoană retrasă, Mircea Drăgan a delegat-o pe soţia lui să facă pe gazda, la cea mai importantă întrebare – care e secretul mititeilor de Someşeni – a răspuns el: „ingredientele naturale şi proporţia cărnurilor din amestec“.

CITEŞTE ŞI:

LISTĂ PENTRU CAŞ ŞI BRÂNZĂ

PÂINEA CU GUST DE... PÂINE

MEZELURI CA LA ŢARĂ ÎN GRIGORESCU

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite