PRODUS DE CARTIER: Ouă eco de la găinile fericite din Lomb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi la început ouăle eco s-au vândut „deosebit de prost“, Ioan Pop a continuat să investească în ferma sa din Lomb. Acum vinde în hipermarket şi face planeuri pentru producţia de carne de pui eco. „Adevărul de Seară“ publică în fiecare joi povestea unor produse autohtone pentru care clujenii traversează oraşul, stau la coadă sau se înscriu pe liste de aşteptare.

Ca să ajungi la ferma de găini a lui Ioan Pop de lângă livada Steluţa, din Lomb, îţi trebuie maşină solidă şi răbdare. Dar merită, măcar pentru corul de cotcodăceli mirate cu care te întâmpină cele peste 2.000 de roşcovane de la PopAvi. „Nu vă cunosc, de-asta fac gălăgie“, explică zâmbind proprietarul, care este în acelaşi timp electrician, îngrijitor, şofer sau chiar „femeie de serviciu“, după nevoi. PopAvi este a treia fermă de găini din România care a primit certificat pentru producţia de ouă ecologice. De altfel şi acum, după şapte ani, a rămas singura fermă de acest gen din Transilvania.

Trei ani de pregătiri

Înainte de a deveni agricultor, Ioan Pop a lucrat la fabrica de mobilă. După Revoluţie a început să crească pui, mai întâi pentru propriul consum, apoi şi pentru prieteni. „Până în 2004 am crescut pui la nivel mic, de 100 de bucăţi. Dar pentru că am văzut că tot mai mulţi se arată interesaţi de produsele eco , ne-am hotărât să înfiinţăm o fermă“, povesteşte el. De la vorbă până la faptă au trecut, însă, trei ani, în care Pop a făcut toate lucrările premergătoare deschiderii fermei: amanajarea căii de acces (de la drumul din Lomb până la ferma sa mai sunt aproximativ 850 de metri), alimentarea cu apă şi energie şi construirea adăposturilor. Primele găini, 1.800 de bucăţi „acreditate“, pe care le-a cumpărat din Ungaria, au ajuns la Lomb în septembrie 2007. Ioan Pop investise déjà în fermă 100.000 de dolari, o avere la vremea respectivă. „Am luat două credite şi ne-am consumat toate economiile. Iar în primul an am mers în pierdere“, mărturiseşte el.  La început ouăle ecologice de la PopAvi se vindeau doar în magazinul propriu, deschis în cartierul Dâmbul Rotund, pe Partizanilor. „Până să fie distribuite în supermarketuri acolo mergeam să cumpăr. Am născut în 2008 şi, cum nu am rude la ţară ca să-mi aduc ouă sănătoase, luam de acolo pentru fetiţa mea“, spune Laura Brad, contabil de meserie.

Proiect de extindere

Primul lanţ de magazine prin care Ioan Pop şi-a distribuit ouăle ecologice a fost Alimromul lui Ioan Mureşan. „Ne-a primit mai mult pentru că eram prieteni; n-a făcut şi nouă un locşor în zona de ouă. În primul an ecologicele s-au vândut deosebit de prost“, spune Ioan Pop. Următorul pas a fost semnarea unui contract de distribuţie cu Mega Image, un lanţ de supermarketuri din Bucureşti, unde vânzările au mers bine („bucureştenii preţuiesc lucrurile făcute în Ardeal“, explică Pop.  Acum, PopAvi vinde în magazine de specialitate, cum e Coşul verde şi hipermarketurile Carrefour, real şi Auchan, ajungând şi în alte oraşe precum Braşov, Iaşi, Baia Mare, Sighişoara, Sibiu.  Însă lucrurile tot nu merg aşa cum ar trebui. „Anul trecut am mai făcut un credit de 100.000 de euro, pentru alte utilaje şi pentru extinderea terenului pe care-l avem aici şi pe care vrem să cultivăm propriile noastre culturi pe care să le folosim la hrana găinilor. Principala noastră problem la ora actuală o reprezintă însă vânzările, destul de tare afectate de criză“, spune Ioan Pop. Cu toate acestea, el se gândeşte déjà să-şi extindă afacerea şi la producţia de carne de pui ecologică, unde oferta este aproape inexistentă.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite