Locotenentul protestatar riscă să fie trecut în rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii, va fi analizată la nivelul unităţii sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unităţii, a declarat, marţi, contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN.

DEZBATERE ADEVĂRUL Omul care a împărţit românii în două: Alexandru Gheorghe. Este de condamnat sau de lăudat gestul militarului?

„Prin participarea în uniforma militară şi prin declaraţiile făcute la mitingul de protest care s-a desfăşurat, în seara zilei de 23 ianuarie, în Piaţa Universităţii, Bucureşti, locotenentul Gheorghe Alexandru, încadrat la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a încălcat prevederile articolului 29 litera g) din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi alte prevederi ale regulamentelor militare", a declarat, pentru „Adevărul", contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă.

Potrivit şefului Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN, soarta locotenentului protestatar urmează să fie decisă zilele acestea la nivelul unităţii militare în care este încadrat. „Se va analiza situaţia participării ofiţerului la mitingul din Piaţa Universităţii şi vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare, potrivit legii statutului cadrelor militare şi regulamentelor militare. Analiza se efectuează de către consiliul de onoare al ofiţerilor şi de consiliul de judecată, în baza unor proceduri clare, care prevăd termene şi principii care trebuie respectate. În funcţie de rezultatele analizei, comandantul unităţii va lua o decizie şi va propune măsurile legale în consecinţă"", a spus contraamiralul Tiberiu Frăţilă.

Şeful  Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN a precizat că „armata este o instituţie cu reguli şi norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toţi militarii, iar încadrarea în serviciul militar a oricărei persoane impune respectarea cu stricteţe de către aceasta a legilor, a regulamentelor militare şi a normelor de disciplină specifice Armatei Române".

Întrebat ce riscă locotenentul pentru faptul că a participat la mitingul din Capitală, contraamiralul de flotilă Frăţilă a spus că „este prematur să ne pronunţăm", dar că acesta este pasibil de sancţiunile prevăzute de articolele 33 şi 85 din Legea 80/1995. Astfel, potrivit articolului 33, „pentru abateri de la disciplina militară, neîndeplinirea îndatoririlor, încălcarea normelor de conduită militară, a regulilor de convieţuire socială, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare scrisă; consemnare; retrogradare în funcţie; amânarea înaintării în gradul următor timp de 1-2 ani". De asemenea, articolul 85 din aceeaşi Lege prevede: „Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere, după caz, în următoarele situaţii: (...)
j) când comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale; l) când încalcă prevederile art. 4 lit. a) alin. 2 si art. 29 lit. f)".

Citeşte şi:

Opinia jurnalistului Mălin Bot:

De ce este erou locotenentul Alexandru Gheorghe

Cel mai controversat personaj al protestelor din Piaţa Universităţii este astăzi un tânăr ofiţer al Armatei Române. În uniformă, fără a avea permisiunea să fie în Bucureşti, acesta a mers în piaţă şi a spus liber ce gândeşte. România are nevoie de astfel de eroi.

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

Opinia jurnalistului Sabin Orcan:

Falsul erou cu epoleţi

Ca şi în cazul medicului Raed Arafat (deşi cei doi au motivaţii şi prestaţii atât de diferite), mulţimile au găsit în acest personaj un simbol al revoltei lor. E de ajuns să vedem miile de comentarii favorabile de pe internet ca să ne convingem că el este considerat deja un “erou naţional”. Dar poate fi numit aşa cineva care încalcă, în mod flagrant, regulamentele Armatei române?

citește aici tot comentariul și reacțiile cititorilor!

VIDEO Povestea completă a locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat în uniformă, şi reacţia publicului

Locotenentul Alexandru Gheorghe este cel mai controversat personaj din acest moment, începând din seara de luni, când s-a afişat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Cititorii adevărul.ro au avut comentarii de laudă şi încurajare la adresa protestatarului, dar şi de condamnare. Citeşte aici continuarea!

Locotenentul protestatar riscă să fie trecut în rezervă

Situaţia locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piaţa Universităţii, va fi analizată la nivelul unităţii sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unităţii, a declarat, marţi, contraamiralul de flotilă Tiberiu Frăţilă, şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MapN. Citeşte aici continuarea!

Cu sau fără uniformă, legea îi interzicea locotenentului Gheorghe Alexandru să protesteze

Locotenentul Alexandru Gheorghe ştia exact, potrivit propriilor declaraţii, căror riscuri se supune atunci când s-a afișat în Piaţa Universităţii îmbrăcat în uniformă. Însă nu hainele reprezintă o problemă, din punct de vedere legal, ci statutul său. Citeşte aici continuarea!

Sute de mesaje de susținere pentru Alexandru Gheorghe, locotenentul care a protestat în uniformă

Gestul locotenentului Alexandru Gheorghe din Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, sosit, în uniformă, în mijlocul protestatarilor din Piaţa Universităţii din Capitală, nu a rămas fără ecou în rândul românilor care simt la fel ca el. Citeşte aici continuarea!

FOTO Mesaje pe Facebook pentru Alexandru Gheorghe: "Este eroul de care aveau nevoie romanii ", "un derbedeu platit de noi."

Bărbatul are 27 de ani şi este ofiţer activ de 3 ani. În prezent lucrează la UM 71Câmpia Turzii, la structura de protecţie a documentelor clasificate, pe o funcţie asimilată gradului de maior. Citeşte aici continuarea!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite