VIDEO/FOTOGALERII Mitingul pro-Arafat din Piaţa Universităţii a ajuns la Cotroceni în forma anti-Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coloana care a plecat din Piaţa Universităţii a ajuns la Palatul Cotroceni, unde era deja aşteptată de un alt grup de bucureşteni.

UPDATE 23.57: Bărbatul de 33 de ani ridicat de poliţie şi dus la secţia 17 a revenit la Cotroceni, chiar la finalul mitingului, şi a povestit la România TV ce s-a întâmplat: "Nu am mai rezistat şi am încercat să sar gardul al Cotroceni. M-au dus la secţia 17, unde mi-au cerut politicos să mă legitimez. Nu le-am dat actele întâi, pentru că nu mi s-a părut, deocamdată, corect, să mă legitimez".

Bărbatul spune că a ieşit în stradă deoarece familia sa, formată din trei persoane, nu poate trăi cu 700 - 800 de lei pe lună: "Cum să mai suport? Ce să mai suport?"

Mai mult, fiindcă nu a plătit impozitul la casă, autorităţile ameninţă că vor lua "alocaţia mare a copilului".

(nota redacţiei - alocaţia de stat nu se condiţionează de nimic, nu se blochează pentru neplata impozitelor. Guvernul a anunţat că suspendă indemnizaţia pentru creşterea copilului, venitul minim garantat şi alocaţi pentru sprijinul familiei, dacă beneficiarii nu plătesc impozitele locale.

UPDATE 23.54 Protestul s-a încheiat, oamenii şi-au împachetat steagurile, pancartele şi au pornit spre case.

UPDATE 23.53: Strada a fost eliberată, jandarmii şi cei câţiva protestatari prezenţi sunt relaxaţi.

Câţiva jandarmi scriu ceva, par a da amenzi.

image

Vezi aici GALERIA FOTO

UPDATE 23.49: Începe evacuarea.

Un jandarm le-a spus prin portavoce să părăsească zona. Din grupul din ce în ce mai mic (sub 100), un tânăr răspunde: "Suntem pe domeniu public".

Oamenii sunt îndumaţi spre trotuar. Nimic violent.

UPDATE 23.48: Aproximativ 100 de oameni zgribuliţi manifestează.

UPDATE 23.40: La Cotroceni se mai află cel mult 200 de persoane.

Un participant a declarat în direct: "Mai stăm până o cădea Guvernul".

Altcineva, un bărbat de 55 de ani este revoltat de starea în acre au ajuns românii: "Noi murim de foame, iar deputaţii dorm în Parlament. Am 55 de ani şi nu am loc de muncă. Sunt şomer, am fost dat afară după ce s-a privatizat societatea". Speră să plece Puterea actuală şi să vină cineva tânăr la conducere.

UPDATE 23.25: Bărbatul ridicat de jandarmi a fost dus la secţia 17 de poliţie, transmite agenţia Mediafax.

 El are 33 de ani, susţine că nu făcea parte din grupul de protestatari adunat la Cotroceni, ci doar trecea pe acolo.

A fost ridicat de jandarmi fiindcă a forţat intrarea în curtea Palatului Cotroceni.

UPDATE 23.10: Un tânăr născut după 1990 spune că i-au povestit părinţii ce sistem de educaţie şi ce institute de cercetare-simbol şi performante avea România în timpul comunismului. "Toate au fost distruse", regretă tânărul.

El îi explică unui reporter Realitatea Tv c-a ieşit în stradă pentru că: "Băsescu a mai distrus un simbol din acestea, SMURD-UL. După desfiinţarea SMURD-ului, toţi trăim din ce în ce mai greu".

(nota red. - SMURD-ul a fost creat după 1990, nu s-a desfiinţat, iar proiectul retras azi nu prevedea aşa ceva)

UPDATE 23.00: În faţa porţilor de la Cotroceni se mai află cel mult 400 de persoane care scandează sloganuri din decembrie 1989 şi din timpul Pieţei Universităţii.

Ei susţin că nu au de gând să plece până nu demisionează Traian Băsescu şi Emil Boc.

UPDATE 22.39: Unii manifestanţi au început să plece de la Cotroceni, pentru a prinde ultimul metrou.

FOTO ŞI VIDEO Miting cu îmbrânceli pentru susţinerea lui Arafat la Braşov

UPDATE 22.36: Un protestatar a fost ridicat de jandarmi, după ce a trecut de cordonul de ordine şi a încercat să ajungă la intrarea în Palatul Cotroceni.

O coroană de flori, în primele rânduri. Bărbatul care o poartă spune că nu-i cunoaşte pe cei care au adus-o: "Au adus-o nişte oameni, ne-au lăsat-o nouă. Nu-i cunosc, dar sunt de acord cu gestul".

UPDATE 22.20:

"Vor fi identificaţi iniţiatorii şi organizatorii"

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, intrat în direct la România Tv, a spus că vor fi identificate persoanele care au organizat şi condus grupuri de protestatari.

La atenţionarea că este vorba de o manifestaţie spontană, el a spus: "Cu siguranţă vor fi identificaţi oameni care au organizat grupuri" de protestatari.

Este vorba despre o "adunare publică nedeclarată în prealabil", prin urmare, spune Enache, vor fi luate măsuri, gradual şi punctual, conform legii, împotriva celor care "au iniţiat şi organizat" manifestaţia, a anunţat la România TV Georgian Enache.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei de la Cotroceni, dacă vor rămâne acolo, Enache a spus că va fi analizată situaţia şi factorii de conducere vor stabili deciziile ce se vor lua ulterior.

UPDATE 22.05: Printre manifestanţi s-ar afla 'revoluționarii lui Dide" (Nicolae Dide, revoluţionar cândva celebru şi fost senator).

Stelian Tănase a spus la Realitatea TV c-a aflat, "pe surse", că printre protestatari mai sunt şi liberali din organizaţia de tineret, precum şi oameni din galeria Steaua.

Cei din urmă sunt nelipsiţi la astfel de manifestări, au participat şi la mitingul sindical din ziua când Codul Muncii a trecut prin Parlament, alături de grupul PSD.

UPDATE 21.50: Protestatari de la Cotroceni intervievaţi de televiziuni spun că n-au ieşit în stradă numai pentru apărarea lui Raed Arafat, ci pentru a scăpa de Guvern şi de Preşedinte.

Un bărbat căruia România TV i-a transmis în direct intervenţia a chemat bucureştenii în stradă "până când cade acest Guvern şi această jigodie de la Preşedinţie". Bărbatul spune că nu va pleca de la porţile Cotrocenilor până nu-şi dă demisia Traian Băsescu.

Dă click pe imagini pentru a vedea protestul de la Cotroceni!

image
image
image

UPDATE 21.47: Jandarmeria spune că la Palatul Cotroceni sunt aproximativ 1.000 de persoane.

UPDATE 21.38: Din când în când, manifestanţii încearcă să străpungă dispozitivul de ordine de la Cotroceni.

Se strigă "Demisia!"

Au apărut câteva steaguri ale "Sanitas", federaţia de profil a confederaţiei CNSLR - Frăţia.

UPDATE 21.34: Protestatarii din Piaţa Universităţii şi de la Cotroceni vor fi identificaţi şi sancţionaţi, fiindcă nu au avut autorizaţie, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Enache a explicat că niciunul dintre manifestanţii în Piaţa Universităţii nu a fost dus la secţia de poliţie pentru că printre ei erau foarte multe persoane în vârstă şi femei.

"Trebuie să asigurăm ordinea publică, nu să o tulburăm", a spus Georgian Enache.

UPDATE 21.23: Protestatarii de la Cotroceni forţează cordoanele de jandarmi. Nimic serios, însă, iar forţele de ordine sunt prea numeroase pentru a se întâmpla ceva.

Mulţimea adunată în faţa Palatului cere demisia preşedintelui.

UPDATE 21.20: Potrivit România TV, în faţa Palatului Cotroceni se află o mie de persoane. Agenţia Mediafax vorbeşte de "câteva sute de persoane".

15 troleibuze sunt blocate în zonă, din cauza manifestaţiei.

UPDATE 21.14: Mitingul de la Braşov s-a încheiat fără incidente.

După ce au trecut prin faţa Prefecturii, a Primăriei şi sediului PDL Braşov, unde au huiduit şi au scandat lozinci anti-Băsescu, manifestanţii au plecat la casele lor, în jurul orelor 21.00.

UPDATE 21.10: În faţa porţilor principale de la Palatul Cotroceni nu se mai strigă nimic legat de Raed Arafat sau sistemul sanitar, ci numai sloganuri în care este atacat preşedintele Traian Băsescu.

Printre altele: "Jos Băsescu!", "Ieşi afară/Javră ordinară!"

UPDATE 19.50 Protestul din Piaţa Victoriei se mută la Cotroceni! Participanţii au pornit într-un marş către Casa Poporului. Marşul este antrenat de scandările cu numele lui Arafat. În acest moment au loc mai multe proteste pro-Arafat în diferite oraşe ale ţării.

VIDEO Sibienii au ieşit în Piaţa Mare, în semn de solidaritate cu Raed Arafat GALERIE FOTO

UPDATE 18.49 Oamenii care protestează în Piaţa Universităţii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu. Protestul s-a organizat prin intermediul unei reţele de socializare.

Ieşenii îl susţin pe Raed Arafat în faţa Palatului Culturii

UPDATE 18.33 Protestatarii se strâng într-un marş către Cotroceni. Aceştia scandează în acest moment mesajul "Unde este Ponta?", referitor la preşedintele Partidului Social Democrad (PSD), Victor Ponta.

image

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu protestul din Piaţa Universităţii!

UPDATE 18.25 Cei aproximativ 100 de protestatari nu numai că nu au autorizaţie de protest, dar nici nu l-au declarat, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache. Acesta a adăugat că Jandarmeria Română va aduce la cunoştinţa bucureştenilor prezenţi în Piaţa Universităţii prevederile legale ale unui protest, iar dacă aceştia nu vor părăsii locul, vor primi amenzi cuprinse între 500 - 5.000 de lei, pentru participanţi, şi 1.000 - 10.000 de lei pentru organizatori. "Dacă vor deveni violenţi, vor fi conduşi la sediul de poliţie", a mai spus Georgian Enache.

Zeci de timișoreni au ieșit în centrul oraşului, într-un protest pentru susţinerea SMURD şi Raed Arafat. Vezi imagini de la protest! UPDATE

UPDATE 18.23 Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului Emil Boc să retragă proiectului privind legea sănătaţii.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de întâmplările din această săptămână. Aceştia s-au adunat pentru a-l susţine pe fostul subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Manifestare pentru susţinerea lui Raed Arafat, la Constanţa: „A venit momentul să ne salvăm unii pe alţii!“

Bucureştenii adunaţi în Piaţa Universităţii nu au autorizaţie de protest, însă aceştia suţin că nu vor pleca prea curând.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite