ANCHETĂ Am cumpărat organe de om din Obor. Vezi aici cum se negociază preţul pentru o viaţă nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii Cristina (36 de ani) şi Richy (34 de ani) din Bucureşti au găsit soluţia să facă rost de bani: îşi vând pe zeci de mii de euro o bucată din ficat şi rinichiul. Business-ul e simplu: un anunţ pe internet, o rundă scurtă de negocieri cu „clienţii“ de la „Adevărul“ şi se aleg cu 20.000 de euro.

„36 de ani, nefumătoare, cu analizele la zi, grupa sanguină 01 RH pozitiv, donez rinichi sau ficat. Rog seriozitate maximă“. Aceasta este momeala postată de Cristina şi Richy pe site-ul www.gazeta-cu-anunturi.ro, prin care-şi atrag clienţii. Totul este la vedere şi seamănă cu un banal negoţ din piaţă. În realitate, cei doi soţi îşi vând pe bani mulţi propriile organe.

VEZI AICI ÎN EXCLUSIVITATE ANCHETA-ȘOC DESPRE CUM SE VÂND ORGANE CA LA PIAȚĂ LA SPITALUL FUNDENI DIN CAPITALĂ DEZBATERE

Bursa şpăgilor în spitalele din Capitală: 14.000 de euro pentru un transplant de rinichi. Nașterea costă peste 1.000 de euro!

Mai întâi el, care anul trecut a luat nu mai puţin de 14.500 de euro după ce şi-a vândut rinichiul drept unui milionar în euro din Târgovişte. Am aflat totul despre afacerea-şoc a familiei după ce ne-au dat întâlnire la Piaţa Obor ca să negociem o bucată din ficatul Cristinei. Povestea era stabilită în detaliu: avem o mătuşă bolnavă de ciroză, care are nevoie urgent de transplant.

„Am luat doar 14.500 de euro“

„Anul trecut mi-am vândut un rinichi. Între timp, soţia a rămas fără slujbă şi ne-am înglodat în datorii“, îşi începe povestea Richy. Pentru a fi convingător, bărbatul ăşi ridică tricoul şi ne arată cicatricea care i-a rămas pe corp după operaţie.

Vedeţi aici declaraţiile pacienţilor care au povestit reporterilor ADS cu cine trebuie să vorbească pentru a beneficia de atenţie sporită.

Tânărul, foarte atent la toate detaliile despre client şi mai ales la câţi bani poate scoate de la el, lasă de înţeles că deţine controlul înregii afaceri, de la negociere, până când se ajunge pe masa de operaţie. Şi asta pentru că anul trecut, spune el, era să-şi vândă rinichiul pe bani mai puţini decât cei promişi. 

„Cu o zi înainte de transplant, omul din Târgovişte mi-a zis că-mi dă întâi 8.000 de euro şi, dacă se simte bine după operaţie, îmi plăteşte restul. Pe mine nu mă interesa asta. Dacă doctoral a zis că suntem compatibili, îmi iau toţi banii. Am plecat din spital“, spune detaşat bărbatul.

„Voi afla ce bucată îmi extrag“

După ce i-a forţat mâna milionarului, mama bolnavului l-a convis pe Richy să bată palma. „Cât am stat internat, toţi mi-au zis că am fost cel mai fraier din spital că am luat doar 14.500 de euro. În general, tariful este de 19.000-20.000 de euro. Unul, cu aceeaşi grupă sanguină ca a mea, donase cu 28.000 de euro. Pe lângă bani, a primit haine de firmă şi un ceas de 300 de euro“, îşi aminteşte tânărul. 

Cristina, mult mai tăcută decât soţul ei, se pregăteşte din aprilie pentru a-şi vinde o bucată din ficat. A găsit deja clientul, un bărbat de 60 de ani, care i-a promis 13.000 de euro. Chiar şi aşa, spune că n-ar refuza oferta noatsră, dacă e mai tentantă. „De două luni fac analize, acum îmi măsoară volumetria ca să vadă exact ce bucată îmi extrag. Va fi mai mult de jumătate din ficat. Transplantul este programat pentru august“, murmură femeia.

Un rinichi pentru un ochi

Şi-a dus toate rezultatele testelor la medicii de la Spitalul Fundeni, acolo unde ar trebui să se facă transplantul. Tot ce mai aşteaptă este ca doctorii să-i dea undă verde şi să bata palma cu bolnavul-client. „Avem nevoie urgentă de bani. Am făcut un credit de 9.000 de euro pentru a mă opera la ochi. Ne-am tot împrumutat pentru că nu am putut acoperi datoria şi am ajuns la rate în valoare de 21.000 de mii de euro“, subliniază Richy motivul pentru care îşi lasă nevasta, mamă a unei fetiţe de cinci ani, să se mutileze pe viaţă. 

Ultima ofertă: „amanetează“ şi rinichiul fratelui

De la negocierea ficatului Cristinei şi până la un adevărat trafic de organe n-a fost decât un pas. Şi asta după ce, Richy ne-a făcut o ofertă „last minute“: „Garantez pentru fratele meu, care şi-ar vinde şi el o bucată din ficat. Părinţii nu trebuie să ştie. Vrea să plece în străinătate şi are nevoie de bani“, ne spune negociatorul. Richy îi face şi reclamă pentru a scoate un preţ mai bun. „Are 25 de ani, e major, e cameraman la o televiziune, mai rebel din fire. Nu m-aş băga, că nu vreau să-l am pe conştiinţă. Bine...el nu are nici nevastă, nici copil, iar toţi banii ajung la el“, ne asigură tânărul.

„Îi daţi plicul cu bani şi gata“

După o oră de discuţii, soţii vin cu ultimele sfaturi. La fel de şocante ca şi povestea lor de viaţă. Ne-au învăţat pas cu pas cum să „parafăm“ afacerea şi la Spitalul Fundeni. „Merg zilele acestea la Fundeni ca să mai fac nişte analize şi o să mă interesez cum o cheamă pe asistenta care vă poate ajuta să urgentaţi lucrurile“, ne-a promis Cristina. Soţul o completează: „După ce intră mătuşa dumneavoastră şi donatorul în operaţie trebuie să daţi banii rudelor persoanei care vă dă ficatul. Nu înainte. Atunci, pe loc. Îi daţi plicul cu bani şi gata!“. 

VIDEO Preţul pentru viaţa celor dragi: cât ţi se cere pe piaţa neagră pentru un rinichi sau un ficat

ANCHETĂ-ŞOC Reporterii ADS București „au negociat” cumpărarea unui rinichi și a unui ficat de pe piața neagră

Profilul pacientului care dă şpagă: femeie, din Bucureşti sau oraşele sudice şi are peste 51 de ani

„M-am săturat să trăiesc din şpăgile pacienţilor!”

Poliţia Capitalei: zvonurile despre copiii răpiţi pentru a li se lua organele sunt false! Intră aici să vezi mesajul de pe Facebook care a îngrozit părinţii

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite