DEZBATERE Bursa şpăgilor în spitalele din Capitală: 14.000 de euro pentru un transplant de rinichi. Nașterea costă peste 1.000 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienții sunt obligați de gravitatea bolii să strecoare plicul cu bani în buzunarele cadrelor medicale care cunosc și detaliile negocierilor atunci când este vorba de o intervenție chirurgicală mai complicată. Pe de altă parte, medicii și restul personalului medical se folosesc de pretextul salariilor mici pentru a încasa „atenții“ de la bolnavi.

O operație pe col ajunge la unul dintre spitalele din Capitală să coste cam 1.000 de euro, o naștere depășește 1.000 de euro, iar cumpărarea unui rinichi de pe "piaţa neagră" costă în jur de 10.000 de euro, la care se adaugă încă 4.000 de euro, "onorariile" medicilor. Sunt doar câteva din sumele „strecurate“ în buzunarele cadrelor medicale.

Reporterii „ADS“ Bucureşti au descoperit reţeaua vânzători de organe - cumpărători - cadre medicale. Ei au descoperit cum se  învârtesc afaceri de zeci de mii de euro în spitale. VEZI AICI ÎN EXCLUSIVITATE ANCHETA-ȘOC DESPRE CUM SE VÂND ORGANE CA LA PIAȚĂ LA SPITALUL FUNDENI DIN CAPITALĂ

De ce nu merg gravidele la doctor? Vezi aici prețurile de „ infarct“ atât la privat cât și la stat

La anestezist ajung cam 200 de lei, asistenta primește și ea 100 de lei și chiar portarul percepe pentru accesul în spital câteva zeci de lei.

Sumele variază în funcție de gravitatea bolii și de cât de grea este intervenția medicală.

Potrivit unui raport realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în 2010, 15% din aproape 1.500 de persoane intervievate au dat şpagă, cu precădere medicilor, iar 16% dintre aceştia susţin că banii le-au fost ceruţi.

Profilul pacientului care dă şpagă: femeie, din Bucureşti sau oraşele sudice şi are peste 51 de ani

Categoria de vârstă cea mai expusa din acest punct de vedere este cea intre 51 si 60 de ani, persoanele cu studii superioare, din mediul urban si care locuiesc în Bucureşti.

„M-am săturat să trăiesc din şpăgile pacienţilor!”

Cauzele care duc la traficul de organe: săracie, ineficienţă, legi multe şi proaste. Cum poate fi combătut traficul de organe?

Spune si tu

Medicii se feresc să vorbească despre sumele încasate de la pacienți, însă se plâng adeseori de cât deprost sunt plătiți comparativ cu specialiștii din alte țări precum Anglia unde pot primi un salariu de 5.000 de euro, pe când în România pot lua doar 200 de euro.

Tu ce şpagă le-ai dat medicilor din spitalele bucureştene pentru o intervenţie chirurgicală sau pentru alte servicii medicale?

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite