Andreea Lupescu a creat un album muzical inspirat din presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solistă a trupei Dekadens, Andreea, împreună cu Jeanin Pasniciuc şi Andrei Petrilă, a lansat vineri, în Kulturhaus, albumul „City of paper“ („Oraşul de hârtie“).

Adina Răpiţeanu, fetiţa posedată din „Oglinzi malefice”

Atena Necoară a descoperit opera cu "Adevărul"

Cele 12 piese ale albumului, un amestec de indie şi punk, alcătuiesc un adevărat oraş, bine structurat, cu primar (Pierre), cu lumini (Neon Lights), din care nu lipsesc ştirile (News on the radio) despre copiii (Kids), infracţiuni (Outlaws) şi muncitori (Work it).

Pentru că majoritatea bucureştenilor citesc ziare, cei trei artişti s-au gândit să imagineze un oraş construit din ziare. „Mi-am notat într-un carneţel cuvinte cheie pentru un titlu de album şi primul pe care-l notasem a fost «City of paper»“, povesteşte Andreea.

„La început am vrut să facem un oraş în miniatură din ziare, dar era un pic mai greu de realizat. Aşa că am mers la Librăria Adevărul şi am cumpărat câteva zeci de ziare“, spune cântăreaţa.

„Ştirile, în general, sunt percepute de toată lumea aşa cum sunt prezentate, nimeni nu caută dincolo de informaţia brută, aşa că noi am remodelat presa şi am «îmbrăcat-o» la propriu“, explică Andreea, care a absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti.

Cocktail cu articole din „Adevărul“



Rahan, Herta Muller, Angela Merkel şi Vrăjitorul din Oz sunt titlurile din „Adevărul“ care îi îmbracă pe cântăreţi, un adevărat cocktail de ştiri puse pe muzică. „Ne-am distrat copios în studio cu fotograful nostru Sorin Florea, când am descoperit pe o mânecă cronici de film, pe picior cum arată Istanbulul sau «Oraşul lui Chopin». Chiar şi decorul a fost construit din ziare, în aşa fel încât noi să ne contopim cu noutăţile“, se amuză Andreea.

Dekadens există din 2006. În anul 2008 a apărut primul lor album, „Kill and tell“ şi, tot în acel an, au cântat la B’Estfest. „A urmat un turneu prin Canada. Am cântat la Canadien Music Week şi la South by SouthWest“, spune Janin Pasniciuc, care mai are o colaborare şi cu formaţia Partizan.

Dekadens

Solista Dekadens, care este cunoscută drept „Andreea Verde“ pentru că părul ei este verde, cântă din liceu. „În Liceul «Sava» cântam cover-uri. Nu am crezut că pot să şi compun, dar după o călătorie la Praga am revenit cu câteva cântece deja conturate“, mărturiseşte solista. Look-ul Andreei nu s-a schimbat din clasa a XI-a. „Nu vreau să transmit niciun mesaj. La început am încercat toate nuanţele de vopseluri, dar numai verde simt că mă reprezintă. La început, de frica exmatriculării, mi-am vopsit doar o şuviţă, apoi toată lumea mi-a admirat look-ul“, mai spune Andreea.

Tudor Răpiţeanu desemnează filmul câştigător la KINOdiseea

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai caracteriza albumul?
Este o poveste meticulos creată, un puzzle cu trei autori care s-au lăsat purtaţi de instincte. Fiecare melodie trădează experienţele trăite.

Ce-i place
„Sunt într-o perioadă pozitivă. Sunt foarte optimistă şi tot ce mă înconjoară mi se pare ok“, spune Andreea. „Predau la Facultatea de Jurnalism seminarii la anul I şi am descoperit că-mi place foarte mult“, adaugă ea. Ascultă cu plăcere artişti canadieni: Metric, Magneta lane, PJ Harvey.

Ce nu-i place
Împreună cu Dekadens, Andreea cântă în unele dintre cele mai cunoscute cluburi bucureştene. Nu-i place faptul că la TV sunt promovate formaţii efemere.  

Profil
Născută: 16 decembrie 1987, Bucureşti
Studii: Este în ultimul an la Master – Comunicare în Publicitate şi Relaţii Publice la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universtităţii Bucureşti
Familie: Are un frate, Radu, de 15 ani

Vlad Vodă, al treilea actor într-o familie de trei

Florentina Tănase, mămica marionetelor de la Ţăndărică

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite