Florentina Tănase, mămica marionetelor de la Ţăndărică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanca lucrează de 35 de ani în cel mai cunoscut teatru de păpuşi din ţară, iar acum arată europenilor, într-o expoziţie la Berlin, cele mai vechi, dar şi cele mai originale păpuşi din Muzeul „Dorina Tănăsescu“.

La etajul patru al Teatrului Ţăndărică se află o cămăruţă în care sunt depozitate aproape 600 de păpuşi, marionete, obiecte din spectacolele instituţiei adunate de-a lungul timpului. Micul Prinţ, sculptat în lemn, Puc, zâna cea bună, lupul din „Capra cu trei iezi“, prinţese delicate, ţărani, îngeri şi draci, zmei, peşti şi papagali stau pe jos sau prinşi de mii de sfori în încăperea albă. Despre familia de marionete de la „Ţăndărică“ povesteşte cea care are grijă şi care iubeşte bucăţile de lemn mişcătoare, Florentina Tănase.

O doamnă distinsă, care se mişcă cu graţie printre ghemotocele de cârpă şi aţele lungi, te plimbă prin lumea basmelor româneşti, a bâlciului sau a poveştilor nemuritoare. De profesie actriţă, Florentina iubeşte mai mult ca orice să joace. „Nu mai joc în atâtea spectacole pe cât mi-aş dori, dar iubesc marionetele“, declară artista.

A descoperit sala părăsită de ani buni şi insalubră, înţesată cu păpuşi vechi, unele stricate, altele rupte, când a avut nevoie de o marionetă pentru un spectacol de teatru. „Căutam o marionetă pentru un moment la televiziune şi fostul magaziner mi-a deschis sala ca să-mi aleg. Atunci am găsit sute de păpuşi aruncate în saci de plastic, prăfuite, şi am avut o strângere de inimă. M-a şocat ce am văzut. Atunci mi-a venit ideea să mă ocup de ele“, povesteşte Florentina.
Pas cu pas a încropit un depozit curat, a renovat camera, a repictat şi a confecţionat hăinuţe pentru unele păpuşi, a aşezat piesele pe spectacole, diferenţiat. „Aici este atelierul meu, casa mea. Fac toată această muncă voluntar pentru că mi-e foarte dragă. Fiecare păpuşă este frumoasă, toate au un gând, un stil, o concepţie“, declară artista.

În microbuz cu 50 de păpuşi mobile


Florentina Tănase este astăzi la Berlin, însoţită de taraful din „Umor pe sfori“, de „Fata babei şi fata moşului“ şi de alte cinci grupuri de păpuşi. „Am fost invitaţi la Ziua Porţilor Deschise, la Institutul Cultural Român din Berlin, cu ocazia expoziţiei «Basme româneşti»“, explică actriţa. „Este prima noastră ieşire ca muzeu. Împreună cu mogâldeţele acestea şi cu şoferul Răzvan am plecat cu microbuzul teatrului în Capitala Germaniei şi o să-i zăpăcim pe nemţi cu păpuşile noastre“, glumeşte Florentina Tănase. Muzeul „Dorina Tănăsescu“ nu se poate vizita încă, dar pe site-ul teatrultandarica.ro puteţi călători virtual.

Cele mai bătrâne păpuşi

Păpuşile care o reprezintă pe Maria Tănase şi taraful ei, construite în 1954, sunt printre cele mai bătrâne din muzeu. La fel şi Vasilache şi Mărioara. Un artist popular, Mocanu, a donat teatrului păpuşi care acum stau la muzeu. Maria Tănase cu broboadă şi costum naţional a jucat în spectacolul „Umor pe sfori“, spune doamna Tănase. „Este una dintre păpuşile pe fire care mă unge pe suflet“, afirmă ea.

De-o viaţă, „copiii“ Florentinei Tănase sunt manechinele de mână. Ea ştie cum să prindă clencii, ştie să bată cuie când se rup şi mai ales nu se încurcă niciodată în firele de cadgut, folosite în Chirurgie. „Mi s-au întâmplat o mie de accidente în spectacole, să se rupă aţa care dirija o mână şi trebuia să improvizez pe loc. Niciodată nu se rup aceleaşi fire“, povesteşte „mămica“ personajelor de basm.

Întrebări şi răspunsuri

Care este primul spectacolul în care aţi jucat?

„Punguţa cu doi bani“ şi eram Vizitiul. Asta se întâmpla în 1973, pe vremea când se înlocuiau oamenii în teatru. Nu exista secţie de marionete, aşa că am studiat în teatru timp de trei ani să devin actriţă.

Băieţii dumneavoastră care sunt artişti vă ajută?
Vlad Alexandru Tănase lucrează în teatru, la atelierul de pictură, şi totodată construieşte păpuşi. Tudor este muzician. Amândoi au copilărit printre micile bucăţi de lemn mişcătoare pentru că veneau zilnic la teatru.

Ce-i place

„Îmi place să stau în grădină, să îngrijesc florile“, spune Florentina. Are o colecţie de tablouri primite de la prieteni şi de la fiul ei, Vlad.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii făţarnici şi nici minciuna. „Nu-mi place să umblu cu hârtii şi mai ales când trebuie să completez fişa fiscală. Nu-mi place urâtul“, mai spune actriţa.

Profil
Născută:
28 iulie 1954, Bucureşti
Studii: Liceul teoretic şi Şcoala de Marionetistică de pe lângă Teatrul „Ţăndărică“
Familie: Are doi băieţi, pe Vlad şi pe Tudor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite