Tudor Răpiţeanu desemnează filmul câştigător la KINOdiseea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor este preşedintele juriului la Festivalul Internaţional de Film pentru copii şi adolescenţi KINOdiseea. A fost figurant în filmul „Amen“ al lui Costa Gavras şi a luat lecţii de actorie de la Adrian Pintea.

Citiţi şi

Şapte zile cu filme la KINOdiseea

Atena Necoară a descoperit opera cu "Adevărul"

Povestea cinematografică a lui Tudor a pornit de la un anunţ TV. „Dimineaţa, la Pro TV, era o emisiune la care mama a citit un anunţ: «se caută copii pentru figuraţie!». Mama a zis: «să mergem»“, începe istorisirea tânărul. Atunci, la Teatrul Giuleşti, a trecut o probă de costume şi a fost primit pe platourile de filmare de la „Amen“, peliculă de referinţă a regizorului Costa Gavras. „Aveam 5 sau 6 ani, nu-mi mai amintesc bine, dar ştiu că trebuia să intru şi să ies pe uşa Bisericii Armeneşti cu o căciulă ţuguiată pe cap. Mama îmi spunea că sunt Oblio!“, povesteşte Tudor momentul când a auzit prima dată „Motor!“.

După prima experienţă ca figurant, Tudor a filmat 11 zile pe platourile de filmare de la Buftea în filmul „Gunpowder, treason and plot“, cu Robert Carlyle şi Catherine McCormack în rolurile principale. Rolul lui Tudor a fost unul secundar, de copil al Reginei. „Trebuia să ascultăm cu urechea lipită de perete atunci când Regina năştea. A fost prima mea mare experienţă”, spune Tudor.

A urmat apariţia în „Jacquou le Croquant“, ca dublură a actorului din rolul principal. „Am avut 40 de zile de filmare în satul Francez, ziua şi noaptea. Aici trebuia să salvez fetiţa unor boieri dintr-un coteţ de porci. Eram erou, ce mai!“, spune mândru micul actor. Pe platou, Tudor a urmat întocmai indicaţiile regizorului şi i s-a părut normal tot ce se întâmpla în jurul lui.

Maria Costache este ultimul grafician de filme
 
Cea mai mare producţie

Tudor Răpiţeanu spune că rolul David din filmul lui Paul Schrader, „Adam Ressurected“, a fost cel mai solicitant. „Am filmat şi în România şi în Israel. Rolul meu a fost un experiment, eram un copil-câine. Pentru a imita un câine m-am antrenat cu Haiduc, câinele lui Adrian Pintea. Mergeam în Herăstrău şi ne tăvăleam prin iarbă amândoi“, povesteşte actorul.

Tudor a păstrat amintiri frumoase legate de colaborarea cu regretatul actor Adrian Pintea. „Era fericit când ne pregăteam pentru rol. Îmi pare rău că nu am apucăt să-l revăd“, spune cu nostalgie Tudor.

Întrebări şi răspunsuri:

Ai vrea să fii actor când vei fi mare?

Vreau să urmez Arhitectura sau orice ţine de artă. Nu vreau să fac din actorie o meserie pentru că este foarte solicitantă. Tata este grafician, iar mama se pricepe şi ea la desen, aşa că aleg între artă şi ştiinţele exacte.

Cum ai ajuns în juriu la KINOdiseea?

Pentru festival m-a recomandat o prietenă. Până acum am văzut numai filme bune. Mă bucur că văd filme independente pentru că îmi deschid gustul pentru alt gen de film.

Cum vezi tu Bucureştiul?

Mi-a rămas în minte imaginea Gării de Nord, prima clădire pe care am văzut-o la 3 ani, când am venit prima dată aici.

Profil
Născut: 2 aprilie 1994, Piteşti
Studii: Elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Zinca Golescu“ din Piteşti
Familie: Are un frăţior şi o soră, Adina, care a fost un copil posedat în filmul „Mirrors“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite