Maria Costache este ultimul grafician de filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria este singurul artist care mai pictează titlurile filmelor pentru cinci cinematografe bucureştene.

Titlul noului film săptămânal precum şi programul reprezentaţiilor este realizat manual, pentru fiecare vineri.

Cei care nu au observat până acum, deasupra intrării cinematografelor Scala, Corso, Patria, Europa şi Gloria sunt agăţate uriaşe panouri cu anunţul filmului. Desenele sunt pictate de mâna Mariei.

Acum 20 de ani, când s-a angajat la România Film, lucra cu hârtie de ambalaj şi pensule ciufulite, prin ateliere de mansarde întunecoase şi friguroase.

Din cauza poziţiei, a faptului că panourile sunt foarte mari, artista spune că face grafică în toate poziţiile. „Am făcut hernie din cauza faptului că am ridicat tăbliile mari atâţia ani. De toamna până primăvara port un brâu la mijloc ca să mă mai protejez“, spune graficianul.

La început a făcut parte dintr-o echipă de 15 graficieni care lucrau pentru 30 de cinematografe. Acum şapte ani, în urma restructurărilor, a rămas doar ea. „Săptămânal pictez aproape 20 de metri pătraţi de panou şi lucrez în paralel la mai multe afişe. Cel mai mare panou este cel de la Scala, iar cel mai mic este la Gloria“, mărturiseşte Maria.

Lucrează de luni până joi şi realizează trei panouri pe săptămână. „Faptul că dispun de culori îmi creează un echilibru şi chiar şi pe stradă, acasă, mă gândesc cum să fac panourile“, povesteşte artista. Îi place să spună despre ea că este femeia „cutter-plotter“, pentru că decupează literele care afişează orarul filmelor cu cutter-ul.

A greşit o singură dată

„La Aurora a intrat un film care se numea «Timp liber» şi eu am scris «Pierdere de timp». Directorul nostru de atunci, Vladimir Marin, a trecut într-o zi prin faţa cinematografului şi a întrebat cine a făcut frontispiciul, spunând: «Filmul este prost şi cred că Mariei i-a lucrat subconştientul când a desenat!» . Mi-am cerut scuze şi l-am reparat într-o zi“, povesteşte femeia.

De cele mai multe ori Maria pictează pe frontispiciu doar titlul noului film, însă când are timp adaugă şi numele protagoniştilor. „Pentru <<Farul singuratic>> cu Richard Dreyfuss am desenat un far, iar în lumina reflectată am trecut şi numele”, spune ea.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai drag cinematograf?
Festival. Aveam atelierul la mansardă şi pictam pe terasă. Îmi plăcea să lucrez cu lumină naturală.
De ce vă este cel mai dor?
De gong. Scala este singurul cinematograf cu gong, care acum e aruncat undeva prin cabina proiecţionistului.

Profil
Născută: 20 august 1969, Bucureşti
Studii: Şcoala Populară de Artă, secţia Artă decorativă
Familie: Este căsătorită şi are un fiu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite