Portret: Ionel Chiscăneanu, reprezentant de seamă al sindicaliştilor brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De un sfert de veac lucrează la fosta Regie de Apă. A intrat pe poartă ca simplu angajat, iar acum îi reprezintă pe cei 550 de membri ai Sindicatului Liber „Apa" din cadrul instituţiei.

I-au plăcut mereu maşinile, a urmat cursurile şcolii de profil, s-a făcut şofer, dar pe parcurs lucrurile s-au schimbat. A intrat în sindicat, a pornit de jos şi a ajuns în 2006 preşedintele Sindicatului Liber „Apa" din cadrul Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila.

Din 1985 când a intrat pentru prima dată aici şi până în prezent a lucrat numai la CUP Dunărea Brăila şi este mândru că a învăţat în toţi aceşti ani foarte multe lucruri.

„Mi-a fost greu la început pentru că erau foarte mulţi angajaţi, din medii diferite şi cu experienţe diferite. Se pare că mi-a priit această experienţă pentru că am învăţat să stau de vorbă cu fiecare în parte şi să îi ajut", spune Ionel Chiscăneanu.

Portret: Ion Oltei este omul care a făcut un milion de metri de sudură la şantierul brăilean

În 1994 a decis că poate face mai mult şi şi-a expus ideile în faţa secţiei la care lucra. A fost ales lider de grupă sindicală şi încet, încet a ajuns să îi reprezinte pe cei 550 de oameni afiliaţi Sindicatului Liber „Apa", astfel că din 2006 şi până în prezent ocupă funcţia de preşedinte al sindicatului.

„M-am gândit că prin mine oamenii îşi pot cere drepturile şi le pot obţine. Mă simt împăcat că am făcut tot ce trebuia pentru ei, dar mereu este loc de mai bine", explică liderul de sindicat.

Reprezentant de încredere

Munca sa a fost apreciată, iar rezultatele nu au întârziat să apară, astfel că de mai bine de trei ani este şi vicepreşedintele CNSLR Frăţia, dar şi preşedintele Comisie de Control al nivel central.

Portret: Marian Covache este un fost pilot care apără drepturile proprietarilor brăileni

„Familia îmi reproşează uneori că nu îmi fac suficient timp pentru ei. Este adevărat, dar tot ce am făcut am reuşit pentru că mi-a plăcut. Am simţit că sunt omul care ar putea rezolva mai multe probleme. Îmi fac timp şi pentru familie şi pentru lupta sindicală", mai spune Ionel Chiscăneanu.

Brăileanul este convins că un bun lider de sindicat trebuie să fie un bun negociator, dialogul fiind esenţial pentru rezolvarea problemelor, iar atunci când este necesar se deplasează în alte judeţe unde sindicatele afiliate se confruntă cu diverse probleme şi solicită ajutor.

Când priveşte în urmă spune că schimbările şi relaţiile dintre oameni s-au deteriorat.

„Mă intrigă faptul că odată cu trecerea timpului lumea se înrăieşte, dar se înrăiesc unul împotriva celuilalt. În 1985 eram foarte diferiţi, dar lucram în echipă, eram un colectiv unit. După Revoluţie, fiecare a început să îşi facă doar partea lui, să nu fie interesat de altceva decât atunci când are nevoie", spune interlocutorul nostru.

Tudor Octavian este un gazetar pasionat de artă care trăieşte din scris: "Eu am o viaţă dublă!"

Întrebări şi răspunsuri

Care este cea mai mare realizare?

„Sunt fericit că am un copil care a dat anul acesta Bac-ul şi a intrat la Câmpina, acolo unde şi-a dorit. Profesional am făcut mereu ceea ce am putut pentru ca lucrurile să meargă bine".

Sindicatul îşi sprijină membri cu bani?

„Am făcut mereu tot posibilul ca fiecare angajat cu o problemă de sănătate să primească un ajutor material. Orice decizie am luat în Adunarea Generală cu privire la modul de acordare al acestor ajutoare a fost respectată. Avem şi un fond social, iar banii strânşi aici de asemenea ajung la angajaţii care au nevoie de operaţii sau tratamente medicale".

Ce-i place

Îi plac sportul, pescuitul, călătoriile, traseele auto şi să se distreze.

„Îmi place să socializez cu toată lumea, să rezolv problemele oamenilor, să fiu la curent cu noutăţile, să le pun în aplicare, să le explic oamenilor noutăţile. Îmi place să fiu mereu înconjurat de prieteni şi să vin în ajutorul celor care îmi solicită sprijinul", spune Ionel Chiscăneanu.

Portret: Profesorul Ionel Filip a moştenit iubirea pentru muzică şi predă tainele viorii la "Darclee"

Ce nu-i place

Nu-i plac minciuna, ura, duşmănia, delăsarea şi nu este de acord cu conservatorismul.

„Nu-mi place să iau decizii în grabă, să fiu acuzat pe nedrept, să bârfesc sau să fiu bârfit", a conchis interlocutorul nostru.

Profil

Născut. 1 octombrie 1967, Brăila

Studii. Şcoala de Maiştri, Profil Mecanic

Profesie. Şofer

Funcţia. Preşedintele Sindicatului Liber „Apa" din cadrul CUP „Dunărea" Brăila

Familie. Căsătorit, un copil

Carmelia Mariana Dragomir: Consilier în informatică la Brăila, a studiat în Olanda despre dispersia fluxului de dioxid de carbon

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite