Portret: Marian Covache este un fost pilot care apără drepturile proprietarilor brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se mândreşte că este un pensionar "nesimţit" şi îi compătimeşte pe concetăţenii care au ajuns să fie conduşi de cei fără simţ. S-a născut la Buzău, dar a locuit în oraşul Ianca - Brăila unde a urmat cursurile Liceului Teoretic, făcând parte din cea mai bună promoţie din istoria şcolii, fapt recunoscut şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Crescând în "oraşul aviatorilor", de mic copil a urmărit "zborul păsărilor" pe cer şi şi-a dorit să devină aviator. Ceea ce s-a şi întâmplat în 1980.

A pilotat avioane renumite, cum ar fi IAR 823, „un aparat excelent, încă cerut, dar care, din păcate, nu se mai produce", precum şi celebrul biplan AN2. Dar adevărata lui pasiune a rămas elicopterul, având la activ sute de ore de zbor pe IAR 316 B ALOUETTE şi pe KAMOV Ka 26.

Tudor Octavian este un gazetar pasionat de artă care trăieşte din scris: "Eu am o viaţă dublă!"

Amintiri: „Duminică, 23 august 1981, eram pe Aerodromul Arad când am primit ordin să pregătesc elicopterul de zbor. Pilotam aparatul ALLUETTE YR-ELL şi trebuia să mă deplasez într-un punct indicat de Securitate, de unde urma să ridic nişte terorişti care luaseră ostatici elevi şi profesori dintr-un autobuz care urma să ajungă la defilarea de la Deva. La intervenţia Gen. Homoşteanu, teroriştii au fost lichidaţi şi am fost întorşi din drum", ne-a povestit Marian Covache.

Aruncaţi printre nori

Pilotul îşi aduce aminte de şi o altă întâmplare, câţiva ani mai târziu.

Portret: Profesorul Ionel Filip a moştenit iubirea pentru muzică şi predă tainele viorii la "Darclee"

„După ce am alimentat avionul AN 2 pe Aerodromul Braşov, am decolat către Cluj. De la Rupea, un «balaur cumulonimbus» a făcut ca traiectul să se schimbe cu câteva zeci de grade. După câteva ore de zbor, în care ne-am rugat ca, dacă ne prăbuşim, măcar să ne găsească cineva oasele şi să le îngroape creştineşte, am reuşit într-un final să aterizăm pe pista de la Târgu Mureş, în paralel cu o cursă care venea de la Bucureşti, AN 24", ne-a spus Marian Covache.

 „Toată lumea a spus atunci că porecla mea «Mortul» a adus noroc de viaţă", ne-a spus Marian Covache.

Întrebări şi răspunsuri

Carmelia Mariana Dragomir: Consilier în informatică la Brăila, a studiat în Olanda despre dispersia fluxului de dioxid de carbon

Cum vă simţiţi ca pensionar?

"Numai cele două exemple de mai sus sunt suficiente ca să înţelegeţi stresul la care sunt supuşi piloţii. Mă mândresc cu faptul că sunt un pensionar «nesimţit» şi îi compătimesc pe concetăţenii care au ajuns să fie conduşi de adevăraţi proşti nesimţiţi".

Ce faceţi acum?

"Am fost ani buni jurnalist iar acum, în calitate de preşedinte al Federaţiei „Uniunea Asociaţiilor de Proprietari" Brăila şi membru în Colegiul Director al Ligii „HABITAT" îmi desfăşor activitatea într-un sector sensibil al societăţii care crează mari probleme autorităţilor".

Virgil Minache Lefter medicul care le redă copilăria puştilor bolnavi

Profil

NĂSCUT. 10 iulie 1956, Buzău.

STUDII. Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie "Aurel Vlaicu"

OCUPAŢIE. Pensionar

FAMILIE. Căsătorit, două fiice, un nepot.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite