Portret: Profesorul Ionel Filip a moştenit iubirea pentru muzică şi predă tainele viorii la "Darclee"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Filip a fost îndrumat spre arta sunetelor de către tatăl său, Petre Filip, bariton, mare iubitor de muzică şi frumos. Consideră că Brăila are nevoie de o „binemeritată orchestră simfonică".

Profesor de vioară, director adjunct al unuia dintre cele mai apreciate licee brăilene - Liceul de Artă "Hariclea Darclee" - Ionel Filip l-a avut drept exemplu pe tatăl său, baritonul Petre Filip.

„Sunt ceea ce sunt datorită părinţilor mei, Alexandrina şi Petre Filip, cărora le sunt recunoscător pentru devenirea mea. Vreau ca acum, la bătrâneţe, tatăl meu să se simtă sincer iubit de către fiu şi noră, vreau să-i ofer fericirea pe care o merită din plin. Părinţii, în special tatăl meu, mi-au îndrumat paşii către arta sunetelor încă de la vârsta de 10 ani", ne-a spus profesorul de la „Hariclea Darclee".

Violonist la „Lyra"

A absolvit Liceul de Artă din Galaţi în anul 1978. Încă din primul an de liceu, a fost cooptat de către dr. Nicu Teodorescu în orchestra „Lyra", unde a activat ca violonist. Între 1982 şi 1992, a predat vioara la Şcoala Populară de Artă. Din anul 1992, Ionel Filip este profesor la „Hariclea Darclee", iar din septembrie 2008, director adjunct. Anul trecut, a obţinut gradul didactic I.

În anul şcolar 2009-2010, „Hariclea Darclee" s-a clasat pe locul III în topul liceelor de artă din ţară. „Contribuţia aparţine întregului colectiv didactic, prin munca susţinută la clasă şi multe ore suplimentare făcute cu elevii talentaţi", ne-a spus prof. Ionel Filip.

Violonistul şi profesorul Ionel Filip a pregătit-o pe Eliza Piroşcă care, în prezent, este anul IV la „Stamford University", precum şi pe Angelica Mihalcea, membră a Corului „Madrigal". În cadrul liceului, profesorul Filip predă vioara.

„Răspundem favorabil la toate invitaţiile instituţiilor de cultură, având parteneriate cu Primăria, Teatrul „Maria Filotti", Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati" şi Muzeul Brăilei", a mai spus directorul adjunct al Liceului de Artă „Hariclea Darclee".

Întrebări şi răspunsuri

Ce credeţi că-i lipseşte Brăilei din punct de vedere cultural?

„Cu siguranţă, îi lipseşte o orchestră simfonică binemeritată, într-un fost oraş de cultură muzicală. Cred cu putere în necesitatea înfiinţării unei orchestre simfonice la Brăila."

Consideraţi că brăilenii au un simţ artistic muzical dezvoltat?

„Da, sunt convins de lucrul acesta, dovadă faptul că mulţi elevi de-ai liceului nostru sunt admişi în instituţii de învăţământ superior. Unii dintre ei optează pentru o carieră în muzică, iar acest lucru face cinste Brăilei".

Ce-i place

„Îmi place foarte mult muzica clasică, în special muzica dedicată viorii. Îmi plac călătoriile şi grădinăritul (mă ocup de îngrijitul florilor). Îmi place, de asemenea, lectura. Studiez cu interes literatura de specialitate, tot ceea ce este legat de muzică".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac linguşitorii şi mincinoşii. Nu-mi place tot ceea ce înseamnă ură. Nu-mi place lipsa de bun simţ. Nu-mi place, de asemenea, lipsa frumosului, a simţului artistic din oameni".

Profil

Născut: 3 mai 1959, Brăila.

Studii: Facultatea de Muzică a Universităţii „Spiru Haret".

Funcţie: Cadru didactic, profesor de vioară şi director adjunct al Liceului de Artă „Hariclea Darclee".

Familie: Căsătorit, are o fiică.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite