Inundarea controlată a Insulei Mari, discutată în Comandamentul Naţional de la Galaţi (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta grânarului ţării, dar şi a 4.000 de oameni care locuiesc în Balta Brăilei va fi decisă, în această după-amiază. Se discută tot mai aprins de inundarea controlată a IMB-ului, cu scopul declarat de a salva cartierul rezidenţial al Galaţiului şi comuna Şendreni de la inundaţii fără precedent.

UPDATE A început şedinţa în care se va decide soarta Insulei Mari a Brăilei, unde Tărâţă are 56.000 ha de culturi

Arendașul Culiță Tărâţă este nemulţumit de digul IMB/Află de aici care este starea digului din Insulă

Problema este că Insula Mare a Brăilei nu reprezintă doar 56.000 de hectare de terenuri agricole, arendate de Culiţă Tărâţă, ci şi peste 4.000 de locuitori din zonă, gospodăriile şi agoniseala lor de o viaţă. Şedinţa Comandamentului începe la ora 16.00.

UPDATE/Culiţă Tărâţă spune că astăzi va scoate peste 100 tone de pesticide din Insula Mare a Brăilei. Restul substanţelor, în zilele următoare

Pierderi

Mai mult, dacă insula ar fi inundată în mod controlat, aşa cum sugera însuşi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele CJ Brăila, în urmă cu câteva zile, cineva ar trebui să-l despăgubească pe arendaş.  În acest context, toată munca depusă timp de o săptămână de pompieri, jandarmi şi angajaţii TCE 3 Brazi Piatra Neamţ- firma lui Tărâţă- va fi una scump plătită, dar zadarnică.

Dunărea a depășit cota istorică la Brăila și a inundat câteva clădiri de pe Faleză/Află de aici prognoza (FOTOGALERIE)

In Insula Mare a Brăilei se află, potrivit ministrului Blaga, 5.000 de tone de substanţe - pesticide, insecticide, îngrăşăminte şi alte asemenea - pe care Tărâţă, cu oamenii lui se apucase să le care cu bacul pe la Gropeni.

FOTOGALERIE/Astăzi Dunărea sare de cota maximă istorică: 699 cm!

"Insula nu este a mea"

De altfel, Tărâţă s-a arătat extrem de revoltat că nu s-a băgat niciun leu în consolidarea digului din IMB: "Insula nu este a mea, este a Brăilei", spunea el.Corect, atâta vreme cât, dacă se inundă insula, statul plăteşte, iar Brăila şi nu numai, va avea de suferit.

Digul Brăila-Galaţi este monitorizat permanent de către poliţişti

Se mai pune şi problema celor 4.000 de oameni care locuiesc în insulă. Deja, autorităţile au pregătit spaţii de cazare pentru aceştia, însă dacă apa pătrunde în Baltă, întoarcerea lor pe meleagurile natale va fi imposibilă.

Miză

"Dacă se inundă Insula, nu vom mai avea o insulă, ci o imensă mlaştină", spunea Dumitru Popa, prefectul Brăilei.

"Să lăsăm natura să-şi ocupe locul", adăuga şi Bunea Stancu, preşedinte CJ. Prin urmare, părerile sunt împărţite. Miza inundării controlate: salvarea Văii Oraşului Galaţi, un cartier rezidenţial aflat mult sub nivelul fluviului, o zonă în care edili cu ştaif şi-au ridicat locuinţe. Şi comuna Şendreni, aproape de punctul de întâlnire dintre Siret şi Dunăre, ar fi salvată dacă s-ar inunda controlat un teren de calibrul Insulei Mari.

VEZI AICI CUM FLUVIUL A INTRAT ÎN ORAŞUL BRĂILA:

Dunărea a atins 703 centimetri și continuă să crească

Vom reveni.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite