VIDEO Agricultorii din Dămieneşti afirmă că au fost traşi în piept de un om de afaceri din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Dămieneşti, agricultorii s-au trezit că Marius Caşiş, om de afaceri din Bacău, şi totodată administratorul unei societăți cu profil agricol, nu le dă niciun ban sau produse de pe pământurile date de ei în arendă. 

El este cunoscut ca fiind fiul lui Dumitru Caşiş, administratorul Restaurantului Militar din Bacău. Înţelegerea a fost ca proprietarii de loturi agricole să încaseze 30 la sută din totalul producţiei, iar contractul a fost parafat între părţi pentru următorii cinci ani.

Cum oamenii n-au pus mâna nici pe bani, nici pe produse, au decis să iasă din asociaţia agricolă. Cu toate acestea, Caşiş, ca administrator de societate agricolă, a depus dosarul la APIA pentru ca să primească, şi anul acesta, subvenţie pe terenurile agricole ale oamenilor. Deşi sătenii nu şi-au mai lăsat pământurile în custodia sa, omului de afaceri i-a fost acceptat cu brio dosarul la APIA şi urmează să primească subvenţii.

Citeşte şi primele părţi ale anchetei:

Subvențiile europene, mină de aur pentru șmecherii cu bani 

Pășune la schimb cu 10 mii de tone de moloz în Letea Veche

Fonduri UE, la nevasta contabilului din Primăria Berzunţi

Deal de basm, distrus de construcția unui supermarket

Agricultură pe Tamasidava, o veche cetate dacică

„Ne-a promis că ne dă porumb, floarea soarelui şi grâu. O singură dată ne-a dat grâu, dar puţin. Am făcut cerere ca să ieşim din asociaţia agricolă, însă el nu a fost de acord. Am făcut plângere şi la Poliţie, şi la Primărie", a afirmat Victoria Munteanu (82 de ani) din satul Drăgeşti, comuna Dămieneşti. Maria Moisă (50 de ani) este supărată că în cei trei ani ce s-au scurs de când a intrat în asociaţia lui Caşiş a primit doar 200 de lei. Ea povesteşte cum a închiriat o maşină şi s-a dus tocmai la Călugăreni, localitatea unde Caşiş are hala de cereale, şi s-a întors fără nici un bob de grâu.

„Nu mi-a dat nici măcar cât rămâne în urma măturii", a afirmat femeia. Alţii povestesc cum au primit un bon, cu care trebuiau să primească 300 de litri de ulei şi au rămas doar cu bonul. „Ne tot abureşte că o să vină să ne aducă ulei. N-o mai venit nimeni! Am rămas cu bonul în buzunar, pe post de poză", a afirmat Carol Laib (66 de ani), tot din satul Drăgeşti.

Necazul oamenilor a devenit şi mai mare atunci când Caşiş a refuzat să le semneze ieşirea din asociaţie. Motivaţia omului a fost aceea că toate contractele au fost încheiate pe durata a cinci ani şi că nu pot fi reziliate decât cu acordul ambelor părţi. Cum Caşiş nu a fost sub nicio formă de înduplecat, oamenii și-au dat terenurile, fără acordul lui unei alte asociaţii agricole. „Mie îmi pare rău, că Marius Caşiş este rudă cu mine. Un fel de cumătru. Taică-su este om serios! Marius, fiu-su, nu! Şi-a bătut joc de noi", a afirmat plină de năduf Elisabeta Tiron (69 de ani), din aceeaşi localitate.

image

În replică, Marius Cașiș susține că orice contract poate fi reziliat doar cu acordul ambelor părți, iar el nici nu vrea să audă de așa ceva. Singura soluție este ca sătenii să apeleze la instanță. "Eu mi-am plătit mereu toate datoriile la oamenii care mi-au dat terenurile în arendă. Problema e că anul trecut au fost inundații și mi s-au compromis din 150 de hectare, vreo 60. Eu nu am spus niciodată sătenilor că le voi da câte 30% din cultura obținută. Pe unele parcele cultiv rapiță, sau porumb hibrid, pe care îl vând în Franța. Cum să le dau oamenilor din Dămienești? Eu am investit 1.000 de euro pe fiecare hectar", susține Cașiș.

Ba mai mult, omul este convins că totul este pus la cale de primarul comunei, Puiu Ciobanu, al cărui frate are și el o asociație agricolă. "Vara asta am fost plecat o săptămână în deltă. Când am venit, am găsit o grămadă de culturi culese de primar și de fratele său. Practic, m-au furat! De aceea, am depus plângere la poliție", a mai adăugat bărbatul. În ciuda insistențelor, primarul Ciobanu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere vizavi de această situație. (Olimpia Filip)

Citeşte cum se poate face agricultură cu muncă şi pasiune mâine, pe bacau.adevarul.ro: "Cum pădurarului îi e drag de copac, aşa mie mi-e drag de păşune! "

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul Fundației Soros România, în cadrul programului Jurnalism de investigație în slujba interesului public. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros România. www.soros.ro

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite