VIDEO Fonduri UE, la nevasta contabilului din Primăria Berzunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Asociația crescătorilor de animale din zona montană Berzunți", cea care a obținut de la Primărie, încă din 2008, concesionarea a 362 de hectare, este administrată de Viorica Andrieș, fost consilier local, actual bibliotecar în comună și soția contabilului primăriei. 

Banii încasați de la APIA reprezintă un alt mare secret ținut la sertar. Deși consilierii locali au făcut în numeroase rânduri solicitări către primar, pentru ca să afle care este valoarea sumelor încasate de Andrieș pentru întreținerea imașului și lucrările efectuate, nimeni nu a primit niciun răspuns.

Citeşte şi primele părţi ale anchetei:

Subvențiile europene, mină de aur pentru șmecherii cu bani

Pășune la schimb cu 10 mii de tone de moloz în Letea Veche

Surse neoficiale susțin că numai anul trecut asociația a încasat de la APIA peste 100 de mii de euro, fără să miște măcar un pai. Viorica Andrieș, administratorul din acte, refuză să dea orice declarație despre banii încasați și despre lucrările efectuate pe pășune. „Nu vreau să declar nimic. Nici bune și nici rele. Sunt în timpul meu liber! La revedere!“, a afirmat scurt Andrieș.

Cu toate că în actele depuse la APIA pentru acordarea subvenției pentru pășune, asociația agricolă este administrată de bibliotecara Andrieș, într-un proces verbal al unei ședințe de Consiliu Local este notificată o intervenție a primarului Gheorghe Balan, care a afirmat că „fostul președinte al asociației a decedat și locul lui a fost luat de Claudiu Corman" (n.r. – patronul unei firme de construcții, care a făcut lucrări de renovare a școlilor din comună).

Nici Claudiu Corman nu stă prea mult la discuții: „Nu am niciun contract cu această asociație agricolă. Nu am luat niciun ban și nu am făcut nicio lucrare de îngrijire a imașului“, a spus pe scurt Corman.

Surse neoficiale afirmă, în schimb, că în ultimii trei ani Corman a pus mâna pe 30 de mii de lei, bani proveniți prin APIA, iar restul banilor au intrat în buzunarul lui Andrieș și al primarului Balan.

image

Sătenii din Berzunți susţin că nimeni nu face nicio lucrare de întreținere a pășunii (foto) și nici nu au auzit de vreo asociație agricolă care să fie responsabilă de așa ceva. Ba mai mult, nici nu le trece prin cap că cineva ar putea încasa vreun leuț de pe urma pășunii comunale.

„Întreținerea imașului e făcută de vacile și caii noștri care pasc. Nu am auzit de vreo asociație“, a afirmat Aurel Enea (70 de ani) din satul Dragomir, comuna Berzunți. „Nimeni nu face curat! Câmpul asta așa e de când sunt eu pe lume“, a adăugat Vasile Spiridon (67 de ani), din același sat. Nici consilierii locali nu își amintesc să se fi bătut în cuie vreun contract prin care ”Asociația Crescătorilor de Animale din zona montană Berzunți” a luat în concesiune terenul de la Primărie. „Contractul a fost semnat doar de primar. Niciun consilier local nu a votat așa ceva“, a afirmat Nicolae Mihalache, fost consilier local din Berzunţi. 

VIDEO „Au dat șpagă ca să-și ridice case pe islaz!“

Zeci de locuințe din comuna Berzunți nu au autorizație de construcție. Ba mai mult, ele sunt ridicate pe imașul unde ar fi trebuit să pască animalele localnicilor. Valentin Maxim (65 de ani) are curajul să zică lucrurilor pe nume. „20, 30 de milioane de lei (n.r. – 2.000, 3.000 de lei) au dat oamenii șpagă ca să-i lase cu casele aici. La primar, la viceprimar și la fostul secretar! Și la ora actuală tot așa le cere!“, susține Maxim.

Primarul, Gheorghe Balan refuză să dea un punct de vedere vizavi de această situație. În schimb, viceprimarul Gheorghe Șimon, ridică din umeri atunci când vine vorba despre concesionarea pășunii. ”Nu vreau să mă pronunț pentru că nu este treaba mea. Eu nu am fost chemat în nicio comisie de recepție a lucrărilor. Sunt ei acolo, îmbârligați cu cei de la APIA. Nu vreau să vorbesc prin telefon. Corman, cu firma lui, a apărut ca din avion. Dacă vreți să aflați adevărul, veniți la noi în comună și vorbiți cu oamenii. Și o să vedeți singuri cât de bine arată pășunea. Eu nu vreau să vorbesc nimic. Primarul știe tot! Eu nici nu am dreptul să mă amestec în treburile lor. Contabilul și primarul sunt singurii care știu ce se întâmplă acolo. Dacă sunt case construite pe islaz fără autorizație, habar n-am. Tot treaba primarului e!”, a declarat viceprimarul Șimon. 

image

Surse din cadrul Primăriei afirmă că Șimon a fost delegat de primar ca să meargă din poartă în poartă ca să măsoare care sunt suprafețele pe care se întind casele construite fără autorizație (foto) și să le impute sumele care trebuiau plătite pentru închirierea izlazului comunal. Aceleași surse afirmă că viceprimarul ar fi refuzat să pună în practică ordinul ediului pentru că ”zona este bazinul electoral al primarului”.

„Jandarmul“ imașului, personaj desprins parcă dintr-o comedie



Gheorghe Crivăț (foto -73 de ani) este de doi ani paznicul islazului. Când ne vede, iese la poartă. Se clatină când pe un picior, când pe altul, iar limba i se împleticește în gură. Omul trăiește la marginea comunei și râde cu poftă atunci când este întrebat de noul său „loc de muncă“. Închegăm cu greu un dialog. „Cum ți-a zis primarul?“, îl întrebăm noi pe om. Fără să înțeleagă sensul întrebării noastre, omul răspunde sigur pe el: „Crivăț Gheorghe!“.

image

Reformulăm întrebarea și în final a venit și răspunsul. „Da, da, mi-a zis așa! Aici a venit (arată el cu mâna în fața porții) și mi-a dat două milioane (n.r. – 200 de lei) și mi-a zis: «uite, nea` Ghiță, ți-am adus niște bani ca să fii la primăvară paznic!». N-am semnat nimic! Nu am eu treabă cu așa ceva! La primăvară când oi trece pe drum am să mă uit pe aici, pe câmp!“, a spus până la urmă omul. (Olimpia Filip)

Citeşte continuarea anchetei mâine, pe bacau.adevarul.ro: "Deal de basm, distrus de construcția unui supermarket la Comăneşti "

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul Fundației Soros România, în cadrul programului Jurnalism de investigație în slujba interesului public. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros România. www.soros.ro

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite