Deal de basm, distrus de construcția unui supermarket la Comăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 800 de hectare de teren au ajuns în administrarea lui Ionel Ichim, șeful "Asociației Crescătorilor de Taurine Tazlău - Trotuș". Pentru aceste suprafeţe, asociaţia are de plătit o redevenţă anuală către Primărie de 37.200 de lei.

Subvenţia pe care o primeşte de la APIA este de aproximativ 800.000 de lei, la care se adaugă şi valoarea fâneţelor sau sprijinul financiar pentru fiecare animal. Membrii asociaţiei au acum peste 450 de taurine şi 120 de ovine.

„Banii s-au împărţit în funcţie de suprafaţa de păşune atribuită fiecărui membru. Au venit bani buni, dar din ei avem de plătit contabil, deplasări, diurne, salarii. Cam 70.000 de lei se duc pe aceste cheltuieli. Oricum suntem pe plus", a precizat Ionel Ichim, preşedintele Asociaţiei Tazlău-Trotuş.

Citeşte şi primele părţi ale anchetei:

Subvențiile europene, mină de aur pentru șmecherii cu bani

Pășune la schimb cu 10 mii de tone de moloz în Letea Veche

Fonduri UE, la nevasta contabilului din Primăria Berzunţi

Contractul parafat între Primărie și asociația agricolă s-a făcut în termeni care să convină Primăriei din Comănești. Acesta este și motivul pentru care, pe lângă redevența anuală plătită, s-a mai întocmit și o „comisie de supraveghere și recepție a lucrărilor", remunerată din fondurile achitate de APIA. Membrii „comisiei" sunt doi consilieri locali, în frunte cu viceprimarul Nicolae Ciocan. Suma cheltuită de asociația agricolă din banii UE pentru membrii comisiei de recepție a lucrărilor este de peste 3.000 de lei, la care se mai adaugă și alte cheltuieli administrative sau diurne. Membrii comisiei de recepție a lucrărilor și suma de cheltuieli a asociaţiei agricole a fost aprobată de Consiliul Local Comănești, în luna aprilie.

Elena Duhan, șefa Compartimentului Juridic din cadul Prefecturii Bacău, afirmă că este ilegal ca un viceprimar sau consilier local să facă parte din comisii de recepție a lucrărilor  remunerate și nici nu înțelege de ce CL a emis o astfel de hotărâre. "Nu au drept să fie plătiți pentru astfel de servicii. Dacă s-a dat o astfel de hotărâre de CL, noi o vom ataca. Dar CL-ul nici măcar nu are calitatea să emită o astfel de hotărâre", a afirmat Duhan.

Viceprimarul Ciocan face isterii la telefon atunci când este întrebat despre comisia de recepție din care face parte. "Nu vreau să vorbesc despre așa ceva! Primarul știe tot. Cu el trebuie să vorbiți, nu cu mine! Lasă că știu eu cum sunteți voi, ziariștii. Luați omul prin învăluire și apoi obțineți ce vreți de la el", a urlat Ciocan cât îl ținea gura, iar apoi a trântit telefonul.

image

Ba mai mult, edilul Viorel Miron a acceptat tacit ca dealul Goanța, aflat în administrare tot de Ichim, să fie exploatat de o firmă de construcții (foto) care a ridicat un supermarket Kaufland în centrul localității. Sute de mașini cu pietriș au fost luate, fără nicio autorizație. În plus, pe zona devastată se încasează subvenții agricole de la APIA. „Eu acuz conducerea primăriei că a permis exploatarea fără autorizație a resurselor minerale din acest sector. Închirierea nu a fost pusă în discuție la ședința comisiei juridice a Consiliului Local și nici nu s-a aflat pe ordinea de zi. Voi solicita Instituției Prefectului anularea acestei hotărâri", a spus consilierul local Vasile Budacă. Locatarii din zonă sunt nemulțumiți de distrugerea peisajului și sunt deranjați că nimeni nu le-a spus ce se întâmplă.

„Au distrus dealul Goanța. Am înțeles că se face un supermarket. Eu făceam trasee și drumeții pe acolo. Acum e praf și mizerie", a spus Constantin Lupu, de 60 de ani, din Comănești. Primarul Viorel Miron recunoaște că exploatările au început fără bază legală. „Firma de construcții a făcut cerere la primărie pe 1 august, le-am spus că o voi aproba în şedința de Consiliu Local. Au avut nevoie de material pentru a face Kaufland. Nu au autorizații, dar cine în ziua de azi se mai duce să ia autorizații de la mediu? De multe ori, nu e timp", a spus Viorel Miron. Edilul dă asigurări că societatea va repara situația după finalizarea exploatării. „Mi-au spus că vor aduce totul la situația inițială. Vor pune covor vegetal", a mai spus Miron. Reprezentanții instituțiilor care se ocupă cu protejarea mediului nu au primit nicio înștiințare legată de lucrările care afectează un colț de rai din Comănești.

image

Președintele asociației, Ichim, recunoaște că se remunerează un viceprimar și doi consilieri locali, dar afirmă că "regulile au fost dictate chiar de Primărie". "Asociația agricolă a semnat un contract cu primăria și ne-am supus regulilor au fost dictate de instituție. Nu mai știu dacă primim nu subvenție de pe dealul Goanța, dar în principiu, nu! Mai bine vorbiți cu Ștefan Ciobăniuc, cel care administrează pășunile care aparțin primăriei. El știe mai bine ce și cum", a afirmat Ichim. În schimb, Ciobănuc susține că dealul Goanța a fost subvenționat de UE, până în vara acestui an, pentru ca să arate precum o zonă de basm din județul Bacău. Șeful pășunilor din primărie susține că s-au trezit cu "șantierul  în curte". "Când am văzut că o firmă de construcții s-a apucat de exploatat pământul, am scos acea zonă de la subvenție. Am pierdut vreo două hectare. Asta e!", a afirmat Ciobăniuc.

De la dealer de telefonie mobilă, la igienizarea imașului

În oraşul Moineşti, anul trecut, trei asociaţii agricole au obţinut păşunea din localitate după o licitaţie publicată pe SEAP.  Însă, curățirea izlazului a fost realizată, până în 2010, de firma lui Mircea Nistor, ginerele fratelui deputatului băcăuan Iulian Iancu şi totodată cumătru cu primarul Moineştiului. Edilul orașului afirmă că este cu inima împăcată. „Ce a depins de mine este în regulă. Atunci când Guvernul a decis, am dat păşunea unor agricultori", a declarat primarul Ilie.

În urmă cu doi ani, Nistor a pus mâna pe două contracte cu primăria Moinești în valoare de aproximativ 25 de mii de euro. "Nu am câștigat mare profit. De aceea nici nu am mai vrut să fac astfel de lucrări. Mi s-a dat de la Primărie o suprafață mare, vreo 400 de hectare. Am făcut rost de oameni și i-am pus la treabă. După ce am încheiat eu contractul cu Primăria, pășunile au fost luate de asociații agricole. S-a schimbat legea", a afirmat Nistor. El recunoaște că societatea sa are mai multe profiluri de activitate, de la comerț, la dealer de telefonie mobilă. (Olimpia Filip)

Citeşte continuarea anchetei mâine, pe bacau.adevarul.ro: "Agricultură pe o veche cetate dacică "

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul Fundației Soros România, în cadrul programului Jurnalism de investigație în slujba interesului public. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Fundației Soros România. www.soros.ro

 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite