EXCLUSIV Şpaga se dădea pe card la Liceul Anghel Saligny

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii corectori primeau şpăgile pe carduri sau cash în întâlniri cu elevii în parcul Cancicov. În locuinţa directorului Robert David, anchetatorii au găsit mai multe teze ale elevilor xerocopiate şi 10.000 de lei.

MAI CITIȚI

Bacău: Diplome cu suspans, după Bac-ul cu şpagă

Bacău: Directorul de la Saligny și-a dat demisia

Bacău: Acuzații de luare și dare de mită de la "Saligny", cercetați în libertate

Bacău: 2.000 de lei, şpaga pentru comisia de la Bac.Mascații au ținut 300 de elevi captivi în școala de la Podu Turcului timp de trei ore (UPDATE)

Peste 20 de profesori din Bacău care au corectat tezele de bacalaureat vor fi audiaţi, în următoarele zile, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău.

Deşi în ziua descinderii ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Bacău şi a jandarmilor la liceul Saligny s-au făcut publice numele a şase profesori, numărul acestora este mult mai mare.

Toţi sunt cercetaţi că au luat şpagă şi au făcut trafic de influenţă pentru mărirea unor note la examenului de maturitate. Totodată, zeci de elevi vor fi chemaţi la audieri, deoarece numele lor a fost găsit pe liste sau în fişiere din calculatoarele dascălilor.

Surse apropiate anchetei afirmă că numai în locuinţa lui Robert şi Roxanei David, directorul liceului şi soţia sa, au fost găsiţi 10.000 de lei, bani dosiţi în mai multe locuri din casă. Totodată, la ei s-au găsit mai multe teze multiplicate la copiator.

Se bănuieşte că David trebuia să dea explicaţii părinţilor pentru banii primiţi. Tezele originale erau multiplicate, iar apoi completate cu rezolvări care lipseau. Astfel, părintele vedea cu ochii lui cum arăta teza scrisă de mâna copilului său şi cum s-a îmbunătăţit lucrarea peste noapte, după ce banii au fost încasaţi", a declarat o sursă judiciară.

Daniel Apetroaiei, procurorul de caz, afirmă că trebuie să parcurgă toate probele existente.

"Deocamdată, pentru niciun elev nu s-a dat începerea urmăririi penale. Ancheta însă, continuă", a afirmat procurorul.

Plata online în parc

Aceleaşi surse mai susţin că majoritatea întâlnirilor dintre profesorii corectori şi părinţii elevilor aveau loc în parc, mai precis în zona Teatrului de Vară.

Plata se făcea fie deschis, cu bani cash, sau prin intermediul unor carduri ale căror titulari erau chiar părinţii absolvenţilor.

Acestea erau alimentate şi apoi oferite, împreună cu codul PIN, profesorilor şpăgari. „Metoda este simplă şi relativ sigură deoarece bancomatul nu lasă urme. Banii erau retraşi de pe card mai apoi de profesori" a explicat sursa citată. Anchetatorii au făcut mai multe percheziţii în casele şi maşinile personale ale profesorilor acuzaţi. Cazul va evolua. Aceasta este doar o primă parte a anchetei. Avem mai multe probe care trebuie coroborate între ele" a declarat Roland Filipescu, ofiţer de presă DGA Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite