ALEGERI PREZIDENȚIALE SUA: Secțiile de votare de pe coasta de est au fost închise. Primele rezultate exit poll

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama şi Mitt Romney
Barack Obama şi Mitt Romney

Peste 200 de milioane de americani sunt chemați marți la urne ca să-și voteze viitorul președinte. Potrivit multor sondaje, Mitt Romney și Barack Obama sunt creditați cu aceleași șanse de câștig, ceea ce înseamnă că un număr mic de voturi electorale poate decide cine va ocupa scaunul de la Casa Albă.

UPDATE 01.15 Au rămas mai puțin de două ore până la închiderea tuturor urnelor din Statele Unite. Pe coasta de est a țării, Kentucky a fost primul stat federal în care scrutinul a luat sfârșit, acesta fiind urmat de Georgia, de Carolina de Sud și de Carolina de Nord, dar și de Indiana.

Rezultatele exit poll, stabilite după numărarea a doar 1% din voturi, arată că statele federale Kentucky și Indiana au optat pentru candidatul republican.

În Kentucky, în timp ce Mitt Romney a obținut 69% din voturi, Barack Obama s-a ales doar cu 29%.

În Indiana, diferența procentuală nu este la fel de mare, dar rămâne a fi consistentă: 59% pentru Romney și 39% pentru Obama.

Analiștii CNN au atras atenția că cifrele nu pot fi considerate reprezentative, căci arată situația după numărarea a doar 1% din voturi, iar ambele state federale preferă culoarea politică a lui Romney: roșul republican.

CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA LIVE EVOLUTIA VOTURILOR SI REZULTATELE ALEGERILOR PREZIDENŢIALE DIN SUA

image

Barack Obama a câștigat alegerile prezidențiale...pe Twitter. Începutul operaţiunilor de votare în Statele Unite a declanşat difuzarea a aproximativ şapte milioane de mesaje pe Twitter în Statele Unite, dintre care 40 la sută îl citează pe Barack Obama, iar 24 la sută pe rivalul său Mitt Romney, a anunţat Twitter marţi după-amiaza, relatează AFP.

UPDATE: Votul online s-a prelungit în New Jersey. Americanii pot vota prin e-mail până vineri. New Jersey este cel mai afectat stat de uraganul Sandy.

Americanii din Timişoara au votat prin poştă. Chiar dacă se află la mare distanţă de casă, americanii din România au avut ocazia să voteze şi ei. „Este important să votezi, pentru că dacă nu te duci, cineva oricum va profita de absenţa ta", a spus Pamela, o americancă ce trăiește din 1996 în Timișoara

Ambasada SUA a organizat, marţi seară, la un hotel din Capitală, "Noaptea alegerilor americane 2012", ocazie cu care invitaţii au fost îndemnaţi să-şi exprime opţiunea pentru unul din cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite. Ce aleg invitații: Romney sau Obama

Ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein a declarat, marți seară, la ”Noaptea alegerilor” organizată la București, că este destul de greu să dai un pronostic în legătură cu rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA. Citește întregul material aici!

Barack Obama a alocat o parte a zilei de marţi ritualului de a juca baschet în zilele de alegeri, cu câteva ore înainte de anunţarea primelor rezultate ale scrutinului în care îl înfruntă pe Mitt Romney, anunţă jurnalişti care îl însoţesc pe preşedintele american în exerciţiu. Superstițiile lui Barack Obama. Președintele SUA a jucat baschet cu câteva ore înainte de anunţarea primelor rezultate ale scrutinului

Ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein a declarat, marți seară că este destul de greu să dai un pronostic în legătură cu rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA. Alegerile din SUA se văd puțin diferit la mii de kiometri depărtare, poate puțin mai clar

Alegerile prezidențiale din SUA, în imagini

image

Ediţia curentă a FP include un amplu eseu despre efectele stimulului financiar decis de preşedintele Barack Obama asupra economiei americane. A funcţionat sau nu?  A folosit "injecţia" administrată de Obama economiei SUA?

Potrivit platformei candidatului democrat, Barack Obama, amplasarea scutului antirachetă, care va avea elemente şi în România, reprezintă o prioritate de politică externă. Promisiunile lui Obama şi Romney privind scutul antirachetă

Baschetbalista Jennifer Risper a votat la mii de kilometri de SUA. Ea consideră că Obama nu a ajutat foarte mult economia

Spre deosebire de multe ţări în care alegerile sunt organizate duminica, americanii îşi aleg preşedintele şi congresmanii marţea. Aceasta este „o moştenire istorică". De ce votează americanii marţea

Având în vedere Competiţia extrem de strânsă dintre Barack Obama şi Mitt Romney, unii analişti s-au temut de o repetare a scenariului din 2000, când democratul Al Gore a câştigat votul popular, dar George W.Bush a câştigat la mică diferenţă, de numai cinci voturi, scrutinul electoral. CIteşte aici mai multe detalii pe această temă!

UPDATE 19.17 Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat convins că va avea „o seară bună" marţi, când vor fi anunţate rezultatele scrutinului prezidenţial, felicitându-l pe adversarul său republican Mitt Romney pentru campania electorală „dinamică", informează AFP.

Barack Obama, care petrece ziua de marţi la Chicago, s-a deplasat dimineaţă la unul din sediile de campanie pentru a le mulţumi voluntarilor. „Vreau să îi adresez guvernatorului Romney felicitările mele pentru campania dinamică. Suntem convinşi că noi vom acumula voturile necesare pentru a câştiga", a spus Obama.

UPDATE 17.23
Sarah Obama, bunica paternă a preşedintelui SUA Barack Obama, a ieşit câteva minute, marţi, din locuinţa sa situată în satul Kogelo, Kenya, şi s-a rugat pentru realegerea nepotului său, informează AFP.

„Mă rog pentru el, Dumnezeu să îl ajute! Este o cursă strânsă, deci mă rog pentru el. Dumnezeu îl vă lăsa să câştige", a declarat ea în limba luo, afirmând că este fericită de activitatea de până acum a preşedintelui Obama.

Sarah Obama, în vârstă de 90 de ani, este a treia soţie a bunicului patern al lui Barack Obama. Ea nu are legături de sânge directe cu preşedintele SUA, dar acesta o consideră bunică pe „Mama Sarah".

UPDATE 16.27 
Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia SUA, a votat împreună cu soţia sa, Ann, în orăşelul Belmont (statul Massachusetts), informează AFP. Romney s-a declarat încrezător că va câştiga.

UPDATE 13.18
Cursa strânsă dintre candidaţii la preşedinţia SUA, democratul Barack Obama şi rivalul său republican Mitt Romney, face dificilă o predicţie privind câştigătorul în alegerile de marţi, însă evoluţia acţiunilor pe Wall Street pare să indice o victorie a lui Obama, potrivit CNBC.

Obligaţiunile au crescut în timpul şedinţei de luni, companiile plătitoare de dividende au înregistrat scăderi, la fel şi cotaţiile băncilor. Unii analişti afirmă că piaţa de capital americană ia în calcul o probabilitate mai ridicată pentru o victorie a lui Obama, potrivit unui articol postat pe blogul CNBC și citat de Mediafax.

UPDATE 13.10 Primele birouri de vot s-au deschis în nouă state americane, în vederea alegerilor prezidenţiale, transmite AFP. Alegătorii au început să voteze în Virginia, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York şi Vermont.

UPDATE 12.55 Blogul lui Bate Silver, FiveThirty Blog, considerat un geniu al statisticilor care analizează şansele lui Obama şi Romney de a obţine victoria, îl dă câștigător până acum pe Barack Obama cucu 314 voturi electorale din 538.

Într-un material postat recent, Silver spune că, potrvit unui număr de 12 sondaje naționale publicate luni, Barack Obama conducea cu 1,6 procente. Jurnalistul de la New York Times spune că actualul președinte a câștigat 1,5% față de sondajele anterioare.

image

Cele zece state care decid viitorul președinte al SUA

Numele viitorului preşedinte al Statelor Unite ale Americii depinde de zece state puternic disputate, care au fost câştigate toate de Barack Obama în 2008, relevă AFP citată de Mediafax.

Pentru a fi aleşi, candidaţii trebuie să obţină o majoritate de 270 de mari electori, notează Mediafax.

Statele-cheie, de la cel mai mare la cel mai mic, sunt următoarele:

FLORIDA (29 de mari electori)

Este cel mai mare stat dintre cele cheie, unde campania este costisitoare. În Florida s-a decis în 2000 rezultatul cursei prezidenţiale la care au participat George W. Bush şi Al Gore, la o diferenţă foarte mică. Statul şi-a modernizat sistemul electronic de vot, dar, de la deschiderea birourilor de vot, la 27 octombrie, la acestea s-au format cozi lungi de aşteptare. Populaţia este eterogenă, formată din numeroşi pensionari, mai degrabă republicani, şi numeroşi alegători de origine hispanică (mai ales republicani) şi portoricani (majoritatea democraţi).

Media sondajelor: 48,9 la sută pentru Romney şi 47,4 la sută pentru Obama.

PENNSYLVANIA (20 de mari electori)

Câştigat în 2008 de Barack Obama, statul este divizat între centrul său rural, puternic republican, şi marile oraşe Philadelphia şi Pittsburgh, unde populaţia de culoare şi clasa muncitoare au votat în număr mare pentru Obama în 2008, oamenii fiind mobilizaţi de echipele de campanie care au mers din uşă în uşă. Exploatarea gazelor de şist şi problema fracturării hidraulice în vestul statului, pe care Mitt Romney le încurajează, reprezintă factori importanţi în această cursă.

Media sondajelor: 49,5 la sută pentru Obama şi 44,8 la sută pentru Romney.

OHIO (18 mari electori)

Statul a fost câştigat în 2008 de Barack Obama, iar în 2000 şi 2004 de George W. Bush. Ohio este prezentat frecvent drept un "microcosmos" al SUA, cu marile sale oraşe, zone industriale şi muncitori, dar şi cu zonele sale rurale, unde agricultura şi exploatarea gazelor de şist reprezintă motoarele economiei. Mitt Romney şi partenerul său de cursă Paul Ryan au petrecut aici mai mult timp decât în oricare alt stat. Barack Obama a organizat în Ohio trei mitinguri electorale cu două zile înainte de scrutinul din 2008.

Media sondajelor: 48,6 la sută pentru Obama şi 46,5 la sută pentru Romney.

CAROLINA DE NORD (15 mari electori)

În 2008, Obama şi-a adjudecat acest stat conservator din sudul SUA graţie votului din marile oraşe, cum ar fi Charlotte şi Raleigh. Restul statului este rural şi foarte conservator, un referendum care viza modificarea Constituţiei pentru a interzice căsătoriile şi orice alt tip de uniune civilă între persoane de acelaşi sex fiind aprobat de alegători în luna mai.

Media sondajelor: 50,3 la sută pentru Obama şi 46,5 la sută pentru Romney.

VIRGINIA (13 mari electori)

Victoria lui Barack Obama din 2008 a fost o premieră pentru un democrat începând din 1964 în acest stat cu tradiţie conservatoare, în care s-a aflat capitala confederată în timpul Războiului de Secesiune. Creşterea demografică rapidă din nordul statului, aflat în apropiere de Washington, le-a permis democraţilor să-şi întărească rândurile, dar Romney contează pe mobilizarea din zona Norfolk, unde numeroşii militari ar putea fi sensibili la promisiunile lui de a majora bugetul apărării.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la sută.

WISCONSIN (10 mari electori)

În planul lor de luptă, democraţii nu şi-au imaginat că statul Wisconsin ar putea cădea în mâinile republicanilor, dar numirea lui Paul Ryan, reprezentant al acestui stat în Congres, drept coechipier al lui Mitt Romney a schimbat datele problemei. De asemenea, guvernatorul republican Scott Walker s-a făcut cunoscut pe plan naţional prin lupta sa împotriva sindicatelor.

Media sondajelor: 49,3 la sută pentru Obama şi 47 la sută pentru Romney.

COLORADO (9 mari electori)

Tradiţional republican, acest stat cu relief muntos a atras în ultimul timp locuitori din vestul Americii, mai progresişti, şi hispanici. Democraţii şi-au organizat aici Convenţia de învestitură în 2008.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la sută.

IOWA (6 mari electori)

Trambulină pentru candidatura lui Obama în 2008, după victoria sa la alegerile primare în faţa lui Hillary Clinton, statul Iowa are numeroşi alegători evanghelici şi agricultori, dependenţi de subvenţiile federale. Mitt Romney a ieşit pe locul doi în Iowa la alegerile primare din ianuarie, în confruntarea cu ultraconservatorul Rick Santorum.

Media sondajelor: 49 la sută pentru Obama şi 46,7 la sută pentru Romney.

NEVADA (6 mari electori)

Puternic afectat de criza imobiliară, statul Nevada înregistrează cea mai ridicată rată a şomajului din ţară (11,8 la sută faţă de 7,8 la sută media naţională). Sprijinul populaţiei hispanice l-ar putea ajuta pe Barack Obama, dar în acest stat se află şi o comunitate mică de mormoni fidelă lui Mitt Romney.

Media sondajelor: 50 la sută pentru Obama şi 47,6 la sută pentru Romney.

NEW HAMPSHIRE (4 mari electori)

Mic stat din nord-est care nu a votat decât de două ori pentru un democrat la ultimele şase alegeri prezidenţiale, New Hampshire ar putea înclina spre Mitt Romney, care a fost un guvernator popular şi moderat al statului învecinat Massachussetts din 2003 până în 2007. În ciuda dimensiunii statului, Barack Obama şi-a făcut campanie aici de şase ori începând din iunie, iar Mitt Romney, de opt ori.

Media sondajelor: 48,8 la sută pentru Obama şi 46,8 la sută pentru Romney.

Alegătorii s-au distrat copios pe seama celor doi candidați

"Gangnam Style", un hit mondial al cântăreţului coreean de muzică pop Psy, şi clipul său "nebun", i-au inspirat pe unii americani, care au lansat un clip dedicat "stilului" lui Mitt Romney: plajă, golf şi saună pentru fostul om de afaceri devenit multimiliona.

Un mare succes pe Twitter a obţinut coperta New Yorker în care apare un Mitt Romney care participă la o dezbatere cu un scaun gol, în urma prestaţiei considerate foarte dezamăgitoare a lui Barack Obama în prima dezbatere

image

Mitt Romney ar putea deveni primul președinte SUA de religie mormonă

Statele Unite ar putea să aleagă pentru prima dată în istoria lor un preşedinte mormon, însă apartenenţa lui Mitt Romney la această biserică, înconjurată în continuare de o oarecare suspiciune, a agitat prea puţin spiritele în cursa pentru Casa Albă, comentează AFP citată de Mediafax.

Analizând confruntarea între republicanul Mitt Romney şi preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama, John Turner, profesor de religie la George Mason University, "nu îşi aminteşte (să fi avut loc), de mult timp, o campanie atât de puţin religioasă", a declarat el pentru AFP.

Totuşi, pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un candidat mormon accede la candidatura supremă şi ar putea să obţină victoria.

Mitt Romney, un membru influent al acestei biserici, nu şi-a ascuns niciodată apartenenţa la această religie. Însă a avut grijă să "neutralizeze" subiectul, apreciază Turner, limitându-se la "câteva remarci de ordin general".

Apartenenţa la Biserica lui Isus Cristos al Sfinţilor Ultimelor Zile (LDS), numele oficial al Bisericii Mormone, nu poate să nu creeze suspiciune în această ţară, în care a fost creată şi în care are aproximativ şase milioane de membri, reprezentând 2 procente din populaţie.

Americanii au început să voteze

Americanii din New Hampshire au fost primii care au votat. Aceștia s-au dus la urne în această dimineața, la ora 07.00, ora României.

Peste 200 de milioane de americani sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele.

Ultimele urne se vor închide miercuri dimineaţă la 6:00.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite