Cum şi-a păcălit dementul din Norvegia victimele, pentru a le împuşca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe insula norvegiană Utoya s-au auzit, vineri seară, împuşcături timp de aproximativ 20 de minute. Apoi s-a aşezat liniştea.

După circa 10 minute, o voce a răsunat pe întreaga insulă: "Sunt poliţist antitero. Ieşiţi de oriunde aţi fi ascunşi - există o barcă rapidă aici, care vă va duce în siguranţă".

Acest mesaj, care ar fi trebuit să fie salvator, s-a dovedit a fi o capcană grotească. Imediat după anunţ, barbaţi, femei şi copii au început să iasă din ascunzătorile lor, gândindu-se că vor fi salvaţi. În următoarele minute, însă, au căzut în capcana întinsă de Anders Breivik, care a deschis din nou focul.

Click pe imagine pentru a mări

image

Printre cei înşelaţi de mesajul dementului norvegian s-a aflat şi tânărul Thorbjorn Vereide, de 22 de ani. "Stau acum aici şi nu-l văd decât pe el, omorându-mi prietenii. Încă nu ştiu câţi amici am pierdut. Era un maniac nebun cu o puşcă şi un pistol, care trăgea în toată lumea. Am supravieţuit pentru că m-am ascuns în apă. La un moment dat mă aflat la vreo 13 metri de el şi mă tot ascundeam în apă ca să nu mă vadă. Dar cum nu puteam să-mi ţin respiraţia prea mult, inevitabilul s-a produs şi Breivik m-a văzut, moment în care a tras spre mine. Atunci am înotat spre o peşteră, împreună cu mai multe persoane care se ascundeau în apă şi am găsit adăpost în spatele rocilor. Amintindu-mi de acele momente, nu pot să nu mă mir cât de calm şi calculat era atunci! Pur şi simplu stătea în picioare şi trăgea în orice mişca", a povestit Thorbjorn Vereide, pentru Daily Mail.

image

Baia de sânge de pe insula Utoya a început la scurt timp după ce Anders Breivik, unul dintre cei 12 membri ai unei societăţi de extremă dreapta, anti-marxistă, anti-feministă, anti-islamică, a scris ultimele rânduri în manifestul lui de 1.500 de pagini: "Este vineri, 22 iulie, 12.56 şi de acum încolo nu veţi mai auzi de mine".

La 15.25 ora locală, o clădire a Guvernului norvegian a fost zguduită de o bombă puternică, făcută din şase tone de îngrăşământ, în urma căreia 7 persoane şi-au pierdut viaţa. Numărul victimelor ar fi fost mult mai mare dacă nu era o zi de sărbătoare.

Click pe imagini pentru a vedea GALERIA FOTO care prezintă coşmarul de la Oslo

image
image
image

Apoi, Breivik (32 de ani) s-a îndreptat către insula Utoya, unde se aflau peste 500 de tineri din Partidul Laburist, pe care el îi dispreţuia atât de mult. Înarmat cu o puşcă automată, cu care era autorizat să vâneze căprioare şi elani în pădurea de lângă ferma sa, Breivik avea în plan să omoare cât mai multe persoane. Sarcina sa a fost extrem de uşoară, iar asta pentru că de obicei, agenţii de pază angajaţi pentru şcoala de vară a tineretului din Partidul Laburist, au în sarcină să-i ţină la distanţă pe tinerii care au gânduri romantice.

Tot ce a trebuit să facă Breivik a fost să se deghizeze în poliţist şi să se îmbarce pe bacul ce mergea spre insulă, sub pretextul că are de transmis informaţii importante despre explozia de la Oslo
. La ora locală 17.00, cei prezenţi pe insulă au fost strânşi într-o sală pentru o întâlnire pe seama exploziei. Nu se ştie, însă, dacă întâlnirea a fost ideea lui Breivik sau el doar a profitat de această reuniune.

În momentul în care a deschis focul, oamenii au început să "pice precum piesele de domino, în timp ce alţii încercau să fugă pe unde puteau", potrivit unui martor.

După aproape două ore, au reuşit să ajungă pe insulă şi trupăele speciale, iar Breivik s-a predat. Conform poliţiltilor, acţiunea forţelor speciale a fost îngreunată de absenţa unui elicopter care să-i transporte pe oamenii legii pe insulă, dar şi de lipsa unei ambarcaţiuni care să faciliteze accesul acestora în locul masacrului. Reprezentanţii echipei de intervenţie au precizat că poliţia a fost alertată abia la 50 de minute de la declanşarea atacului, deoarece atunci au auzit oamenii mai multe împuşcături în zona lacului.

Citiţi aici mai multe informaţii despre motivul pentru care poliţiştii norvegieni au ajuns atât de târziu pe insula masacrului

Luni, Breivik a fost audiat la tribunalul din Oslo, unde a avut prima înfăţişare. Judecătorul a decis ca suspectul să rămână în arest preventiv timp de opt săptămâni. Citiţi aici cum s-a desfăşurat audierea teroristului.

image

Citiţi şi:

EXCLUSIV O tânără româncă din Oslo, îngrozită de atentate: „Am fost în zona exploziei cu puţin timp înainte!"

Atac cu bombă, fără precedent în Norvegia

GALERIE FOTO Coşmarul din Oslo, în imagini

FOTO El este teroristul arestat pentru împuşcarea a cel puţin 84 de persoane, în atacul armat din Norvegia

Revoltă pe Facebook după atentatul de la Oslo: "Ardeţi-l", "spânzuraţi-l" pe Anders Behring Breivik

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite