EXCLUSIV O tânără româncă din Oslo, îngrozită de atentate: „Am fost în zona exploziei cu puţin timp înainte!“ GALERII FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Botoşineanu, o constănţeancă de 25 de ani, se află în Oslo şi relatează pentru cititorii „Adevărul“ care este starea de spirit din capitala Norvegiei lovite brutal de atentate. Tânăra trăieşte în Oslo de câteva luni şi a fost în zona atacată cu puţin timp înainte de deflagraţia ce a produs morţi şi răniţi.

„Astăzi la prânz am mers acolo, să ne plimbăm şi să facem câteva cumpărături. Ne-am învârtit în zona Regjeringskvartalet - cartierul autorităţilor. Ne-am plimbat pe bulevardul Karl Johan, unde se află sedii importante de instituţii: Biblioteca Naţională şi cel mai popular ziar din Norvegia, VG. La 100 de metri se află şi clădirea unde a avut loc atentatul, Venstres Hus - Partidul Stângii. De altfel, trec zilnic în drumul meu spre serviciu prin zonă", povesteşte Elena.

Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!"

image
image
image

Cum magazinele aveau program special şi se apropia ora de închidere, atmosfera pe străzile Oslo-ului era chiar calmă ca de obicei. „Majoritatea norvegienilor sunt acum plecaţi în concediu. În Norvegia, pe timpul verii, programul este redus peste tot, ca lumea să profite în vacanţe de soarele care lipseşte aici", explică tânăra.

La ora 14.30, Elena şi logodnicul ei Emil s-au hotărât să plece din centru şi să se întoarcă acasă. „Chiar vorbeam că Norvegia este locul în care nu se întâmplă nimic. Nimic rău. Ploua torenţial că altfel mai stăteam în oraş. Abia am ajuns acasă, când ne-a sunat fratele geamăn al lui Emil, Cristian, care este şi el în Oslo. Ne-a întrebat speriat unde suntem, ştia că mergem în centru să ne plimbăm. El ne-a spus că a avut loc o explozie teribilă cu victime, iar când am dat drumul la televizor, am înmărmurit! Puteam fi şi noi acolo".

Autorităţile din capitala Norvegiei au transmis populaţiei să evite centrul oraşului, iar toate marile magazine, mallul, barurile şi restaurantele au fost închise.


image

„Norvegienii sunt foarte toleranţi, de aceea populaţia a devenit foarte eterogenă. Dimineaţa, la metrou, din 10 oameni, doar 1 este norvegian. Restul sunt emigranţi - arabi, somalezi, pakistanezi", spune Elena.

Pe canalele media din Norvegia s-a anunţat oficial că suspectul care a deschis focul pe insula Utolya, omorând mai mulţi adolescenţi aflaţi la o şcoală de vară a Partidului Laburist, a fost arestat de Poliţie. Anchetatorii au indicii că el are legătură directă cu explozia din centrul administrativ al Capitalei. Asasinul este norvegian şi ar fi expert în terorism, adept Al Qaeda, fiind revendicat de Global Helpers of Jihad.

Citeşte şi:

VIDEO FOTO/UPDATE Teroare în Norvegia. Dublu atac terorist soldat cu cel puţin 87 de morţi şi zeci de răniţi

Atac cu bombă, fără precedent în Norvegia

FOTO Cum au ajuns caricaturile cu profetul Mahomed să stârnească furia musulmanilor

GALERIE FOTO Coşmarul din Oslo, în imagini

Atac terorist în Oslo? Norvegia lovită în cel mai de preţ dar al ei: inocenţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite