VIDEO FOTO Teroare în Norvegia. Dublu atac terorist soldat cu cel puţin 90 de morţi şi zeci de răniţi UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haos în centrul oraşului Oslo, după ce două explozii puternice s-au produs, vineri, în apropiere de sediul Guvernului norvegian, în urma cărora au murit zeci de persoane. La puţin timp după aceste atentate, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul, la o şcoală de vară a tineretului din Partidul Laburist din Norvegia de pe insula Utoya, de la periferia capitalei norvegiene.

UDPATE 14.10 Bărbatul arestat vineri pentru dublul atac din Norvegia, soldat cu moartea a 91 de persoane, a fost pus sub acuzare, a anunţat poliţia de la Oslo. Purtătorul cuvânt al Poliţiei norvegiene, Carol Sandbye, a declarat pentru BBC: "A fost pus sub acuzare pentru terorism. Tocmai ce au început să-i interogheze".

Pe numele lui Anders Behring Breivik au fost stabilite două capete de acuzare pentru terorism, norvegianul considerat responsabil pentru atentatele de ieri din Oslo urmând să apară în faţa judecătorilor peste trei zile. Breivik riscă până la 21 de ani de închisoare.

Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!"

11.00 Bilanţul victimelor din atentatul de ieri din capitala norvegiană a ajuns la 91 de persoane decedate. Cel puţin 84 de persoane au murit în atacul armat la şcoala de vară a tineretului laburist, pe insula Utoeya, iar alte şapte au fost ucise în explozia unei bombe în centrul capitalei, relatează Sky News.

09.20 Un norvegian în vârstă de 32 de ani a fost arestat pentru atacul armat de pe insula Utoya, din apropiere de Oslo. Anders Behring Breivik a fost arestat aseară de poliţişti. Televiziunea TV2 informează că suspectul este apropiat de mediile de extremă-dreapta şi avea două arme înregistrate pe numele său, între care o puşcă automată. Citeşte mai multe despre principalul suspect al atentatelor de la Oslo

09.00 Bilanţul atentatului cu bombă comis vineri în centrul capitalei norvegiene şi al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat o şcoală de vară a organizaţiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel puţin 87 de morţi, relatează AFP.

Sâmbătă dimineaţă, poliţia din Oslo a anunţat că armata şi poliţia vor consolida securitatea în jurul clădirilor şi instituţiilor care ar putea fi ameninţate în urma dublului atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele de la 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu 191 de morţi şi aproape 2.000 de răniţi şi revendicate în numele al-Qaida de o celulă islamistă radicală.

image
image
image

Click pe imagini pentru a vedea GALERIA FOTO care prezintă coşmarul de la Oslo

05:00 Ultima numărătoare a poliţiştilor privind persoanele împuşcate mortal de la şcoala de vară de pe insula Utoya a atins cifra 80, potrivit msnbc.msn.com.

03:00 Bărbatul, care ar fi pus bombele în Oslo şi a deschis focul asupra taberei de pe insulă, ar fi Anders Behring Breivik, potrivit news.sky.com. Potrivit oficialităţilor, acesta ar fi lucrat singur, neexistând nicio implicaţie teroristă. El ar fi avut timp să ajungă în 30 de minute, scurse între cele două incidente, din centrul capitalei norvegiene pe insula Utoya. Bărbatul este un fermier norvegian, iar potrivit reţelelor de socializare unde acesta deţine pagini personale, se descrie ca "singur", "creştin" şi " conservator", adăugând că este director la Breivik Geofarm. Pe Twitter, ultima postare datează din 17 iulie, iar norvegianul a scris: "O persoană cu credinţă este egală cu 100.000 de persoane care au doar interese". "Telegraph" îl dezvăluie ca aparţinând grupării extremiste de dreapta.

02:55 "Bilanţul oficial al morţilor după explozia de la Oslo rămâne la 7 morţi şi 90 de persoane spitalizate", a spus un purtător de cuvânt al primăriei oraşului, potrivit CNN. Poliţia a terminat căutările în clădirea lângă care au avut loc exploziile, iar acum cercetează locuinţele din împrejurimi pentru a vedea cât sunt de afectate şi dacă proprietarii pot sta în ele.

01:30 poliţia norvegiană a anunţat că a găsit explozibil nedetonat pe insula Utoya. Părinţii, care şi-au trimis copiii în tabără sunt îngrijoraţi. "Fiica mea a reuşit să se ascundă în toaletă cu nişte prieteni de unde ne-a trimis nişte mesaje. Auzea focurile de armă şi era speriată. Mulţi dintre părinţi nu ştiu nimic despre copii lor", a spus pentru BBC Anita Bakaas.

01:15 bărbatul arestat nu a lucrat niciodată în poliţie, are 32 de ani şi este de naţionalitate norvegiană, potrivit poliţiei, citată de BBC.

23:42 Prim ministrul norvegian Jens Stoltenberg a ţinut o conferinţă de presă la Oslo: "Vom găsi vinovatul şi îl vom face responsabil. Atacul celui mai liniştit loc, în principal a unuei tabere politice este un act brutal, un act de laşitate. Nu vrem să confirmăm sau să negăm rapoartele grupărilor care şi-au luat responsabilitatea acestor atacuri. Nu vrem să facem situaţia mai gravă decât este.

Nimeni nu ne bombardează până la tăcere. Nimeni nu ne va împuşca pentru a tăcea. Nimeni nu ne va speria vreodată şi ne va îndepărta de a fi Norvegia. Nu ne veţi distruge. Nu veţi distruge democraţia noastră, idealurile noastre pentru o lume mai bună. Când ziua de mâine va veni, să arătăm lumii întregi că democraţia norvegiană este în picioare, la fel de puternică. Cel mai important lucru în acesată napte este să avem grijă unii de alţii".

23:19 o televiziune din Norvegia a arătat imagini surprinse de de-asupra insulei, în care membri ai echipajului de salvare Swat ajută răniţii şi caută persoanele dispărute. Tot aceste imagini i-au surprins pe unii adolescenţi, care încercau să scape de un alt eventual atac înotând departe de insulă.

23:00 un bărbat a fost arestat, acesta fiind bănuit că ar avea legătură cu atacul asupra tineretului din tabără, dar şi cu bomba de la Oslo, spune poliţia din Norvegia. Ministrul de externe a completat că persoana arestată este de rasă caucaziană, înaltă şi blondă, şi este în acest moment interogată de poliţia locală din Utoeya.

22:50 cel puţin 10 persoane au murit în atacul asupra taberei de tineret, susţine poliţia din Norvegia, deşi martorii locali declară că au văzut cel puţin 20 de cadavre . "Situaţia merge din rău în mai rău", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale norvegiene de Poliţie, adăugând că majoritatea copiilor prezenţi în campus aveau 15-16 ani, potrivit The New York Times.

22:39 Publicaţia The New York Times anunţă că gruparea teroristă Ansar al-Jihad al-Alami sau Helpers, aparţinând de Global Jihad, ar avea legătură cu atentatele din Norvegia

22: 25 Preşedinţii din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, au condamnat cu vehemenţă atacurile de la Oslo, cerând intensificarea acţiunilor de combatere a terorismului.

"Le transmit condoleanţe personale norvegienilor. Acet gen de atacuri reamintesc comunităţii internaţionale de obligaţia combaterii terorismului şi de necesitatea intensificării schimbului de informaţii", a spus Obama din Biroul Oval, unde s-a întâlnit cu premierul Noii Zeelande, John Key.

"În aceste momente grele, vreau să transmit condoleanţele întregului popor francez pentru poporul norvegian. Aceste atacuri sunt odioase şi inacceptabile", a spus şi Sarkozy, potrivit BBC.

 21.49 Douăzeci de persoane şi-au pierdut viaţa în schimbul de focuri de pe insula de la periferia oraşului Oslo, potrivit CNN.

21.40 Autorităţile norvegiene cred că cele două atacuri comise în zona Oslo au fost coordonate
 
Poliţia norvegiană a anunţat că are motive să creadă că atentatul cu bombă de la Oslo şi atacul armat comis la şcoala de vară a tinerilor laburişti norvegieni au fost coordonate, informează AFP.

"Există motive întemeiate să credem că există o legătură între cele două evenimente", a declarat comisarul de poliţie Sveinung Sponheim. Explozia, care probabil a fost provocată de o maşină-capcană, a avut loc într-o zonă unde sunt multe clădiri guvernamentale, inclusiv Biroul primului-ministru.

Într-un alt incident, un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul vineri în timpul unei reuniuni a tinerilor din Partidul Laburist norvegian, pe o insulă de la periferia oraşului Oslo, cel puţin patru persoane fiind ucise. Incidentul armat a avut loc pe Insula Utoya, unde vineri trebuia sa fie prezent şi premierul Jens Stoltenberg. Echipele pirotehnice caută dispozitive explozive pe insula unde aproximativ 560 de persoane, inclusiv mulţi adolescenţi, participau la şcoala de vară a Partidului Laburist (Ap), al premierului Stoltenberg. OSLO (MEDIAFAX)

Detalii aici!

21.30 Cel puţin şapte morţi şi zeci de răniţi în urma exploziilor de la Oslo, potrivit AFP.

Autorităţile se tem că în clădirile avariate de explozie ar putea fi mai alte cadavre care nu au fost încă găsite.

21.20 FOTOGALERIE Coşmarul de la Oslo în imagini



20.33  Coşmarul de la Oslo continuă: un bărbat deghizat în poliţist a deschis focul la o întrunire la care trebuia să ia parte premierul norvegian

image

20.15  Atacul cu bombă este fără precedent în Norvegia

20.11 MAE verifică dacă sunt români printre victimele atentatului de la Oslo

Ambasada română de la Oslo verifică dacă există români afectaţi de exploziile produse vineri. Reprezentanţa diplomatică română se află în legătură permanentă cu Ministerul de Externe şi cu poliţia norvegiene. Mai multe detalii aici.

20.08 Cioroianu despre atentatul din Oslo: "E surprinzător"

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu a catalogat drept "surprinzător" atentatul ce a avut loc vineri în centrul capitalei norvegiene Oslo, dat fiind faptul că Norvegia a fost prezentă pe harta diplomatică a relaţiilor dintre Israel şi lumea arabă. Mai multe detalii aici.

19.55 Sunt conturate primele indicii despre pista islamistă

Norvegia a fost în trecut ținta furiei islamice, când un ziar a publicat caricaturi cu Mahomed GALERIE FOTO

Norvegia este doua ţară europeană (după Danemarca) care a publicat, în urmă cu câţiva ani, caricaturi în care apărea profetul Mahomed, figură centrală a Islamului. Caricaturile, care au apărut mai întâi într-un cotidian danez au fost preluate şi de ziarul norvegian Magazinet. Citește aici detalii!



19.20 Premierul norvegian Jens Stoltenberg a catalogat, într-o intervenţie la un post de televiziune, situaţia drept "gravă".

image

Chiar dacă suntem pregătiţi, întotdeauna este grav când se întâmplă aşa ceva, a spus şeful Guvernului, la postul TV2 Nyhetskanalen, informează AFP.

19.04 Postul NRK transmite că este vorba despre un atac terorist împotriva ministerelor norvegiene.

18.57 Mai multe surse din cadrul partidelor au confirmat că toţi membrii guvernului, inclusiv premierul, sunt teferi şi sunt în siguranţă.

image

18.55 Zeci de persoane au fost spitalizate cu răni mai mult sau mai puţin grave, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

18.34 Potrivit Bloomberg, două persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor.

18.25 Deflagraţia care a zguduit clădirea Guvernului norvegian a fost cauzată de o bombă amplasată într-un vehicul, potrivit unor surse guvernamentale americane. Ipoteza exploziei cauzate de o bombă a fost confirmată şi de poliţia norvegiană, potrivit AFP.

Click pe imagini pentru fotogalerie

image

18.17 Unul din cele mai importante ziare de la Oslo, Aftenposten, transmite că poliţia le cere oamenilor să nu se apropie de locurile în care s-au produs exploziile. Potrivit aceleiaşi publicaţii, numărul victimelor este neclar.

Ziarul transmite relatări ale martorilor, potrivit cărora oraşul s-a scufundat în haos, iar pe străzile din centru pot fi văzuţi oameni cu sânge pe faţă şi pe mâini.

18.05 Forţele de ordine au izolat zona în care a avut loc explozia, iar câini utilitari caută alte presupuse dispozitive explozive.

image

17.55 O persoană şi-a pierdut viaţa în urma exploziilor, potrivit ediţiei online a unui post local de radio-televiziune.

17.26 O a doua explozie s-a produs vineri în centrul oraşului Oslo, informează CNN, care citează surse locale.

Explozia a spart geamurile sediului Guvernului norvegian, o clădire cu 17 etaje din centrul capitalei Norvegiei unde este inclusiv biroul premierului. Potrivit cotidianului Aftenposten, starea premierului norvegian Jens Stoltenberg este bună.



Mai multe clădiri de birouri situate în apropiere au fost evacuate. Potrivit unor martori, cel puţin opt persoane au fost rănite în deflagraţie.

image

O maşină carbonizată a fost găsită vineri în centrul capitalei norvegiene, în apropiere de locul unde s-a produs ceea ce martorii oculari au descris ca fiind "o explozie uriaşă", care a afectat clădirea Guvernului, informează CNN.

image

Walter Gibbs, un jurnalist Reuters, a declarat că a văzut opt persoane rănite, dintre care doi sau trei cu răni foarte grave, şi unul care arata a fi mort.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite