Atac cu bombă, fără precedent în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul terorist din Norvegia nu a fost revendicat deocamdată. Ţara nordică este membră a NATO şi participă la ofensiva occidental din Libia şi la războiul din Afganistan.

 Ea a fost vizată în trecut de ameninţări din partea organizaţiei teroriste Al-Qaida, care însă nu s-au concretizat niciodată. Potrivit CNN, serviciile secrete norvegiene au avertizat totuşi în urmă cu câteva săptămâni că există riscul comiterii unor atentate teroriste. În general, ţările scandinave nu au avut parte de atacuri teroriste, relatează agenţia dpa.

·    La 11 decembrie 2010, în centrul capitalei suedeze, Stockholm, a fost detonată o maşină-capcană. Autorităţile suedeze au anunţat că atentatul a fost comis de un kamikaze de origine arabă, care a vrut să pedepsească astfel Suedia pentru că participă la lupta din Afganistan. Din fericire atunci nu a murit decât atentatorul.

·    La 10 septembrie 2003, ministrul suedez de Externe, Anna Lindh a fost atacată cu un cuţit de un bărbat într-un centru comercial din Stockholm. Social-democrata în vârstă de 46 de ani a fost grav rănită la piept, burtă şi braţe. O zi mai târziu Lindh a murit din cauza rănilor. Atacatorul a fost condamnat la închisore pe viaţă pentru crimă, deşi bărbatul avea problem psihice.

·    La 28 februarie 1986, premierul suedez, Olof Palme este împuşcat mortal pe stradă. El se plimba împreună cu soţia sa prin centrul capitalei, iar gărzile de corp nu erau cu el-l. Cazul a rămas neelucidat până în ziua de astăzi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite