Norvegia a fost în trecut ținta furiei islamice, când un ziar a publicat caricaturi cu Mahomed GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegia este doua ţară europeană (după Danemarca) care a publicat, în urmă cu câţiva ani, caricaturi în care apărea profetul Mahomed, figură centrală a Islamului. Caricaturile, care au apărut mai întâi într-un cotidian danez au fost preluate şi de ziarul norvegian Magazinet.

Vezi aici imagini VIDEO și filmul evenimentelor, minut cu minut:
VIDEO FOTO Teroare la Oslo. Atac terorist în apropiere de Guvern, soldat cu cel puţin 2 morţi şi zeci de răniţi




Publicarea caricaturilor a declanşat furia musulmanilor, organizaţiile radicale din lumea arabă ameninţând cu răzbunări încă de acum 5 ani. Analistul de politică internaţională, Dan Petre, consideră că pista islamistă „e cu siguranţă posibilă“. „Norvegia nu se confruntă cu o altă ameninţare, nu a avut niciodată o problemă de terorism intern“, explică expertul.

image

Citiţi şi editorialul "Norvegia: un Oklahoma City, nu un World Trade Center!"

image
image
image

Click pe imagini pentru a vedea GALERIA FOTO care prezintă coşmarul de la Oslo

Dan Petre pune atentatul de la Oslo în contextul istoriei recente. „O problemă a radicalismului islamic violent este că el nu se mai manifeste ca un fenomen extern, cum era până în 2007, la atentatele de la Londra. De atunci tot discutăm despre radicalismul islamic interior. Al Qaida nu e un centru de comandă şi control, e mai mult o sursă de inspiraţie. În societăţile liberale de tip occidental nici măcar nu ştim cât de răspândit e de fapt islamismul radical. Şi nici nu e nevoie de prea mulţi – e suficient să ai de-a face cu doar câţiva fanatici. Asistăm la falimentul politicilor europene de anti-integrare, a teoriei privind protejarea specificului comunităţilor de imigranţi“, mai precizează analistul de politică externă.

Citeşte şi:
VIDEO FOTO/UPDATE Teroare în Norvegia. Dublu atac terorist soldat cu cel puţin 87 de morţi şi zeci de răniţi

Atac cu bombă, fără precedent în Norvegia

EXCLUSIV O tânără româncă din Oslo, îngrozită de atentate: „Am fost în zona exploziei cu puţin timp înainte!"

FOTO Cum au ajuns caricaturile cu profetul Mahomed să stârnească furia musulmanilor

GALERIE FOTO Coşmarul din Oslo, în imagini

Click pe imagini pentru fotogalerie

image

Unul din cele mai importante ziare de la Oslo, Aftenposten, transmite că poliţia le cere oamenilor să nu se apropie de locurile în care s-au produs exploziile. Potrivit aceleiaşi publicaţii, numărul victimelor este neclar, bilanţul de 2 mort şi câteva zeci  de răniţi fiind unul intermediar.

Ziarul transmite relatări ale martorilor, potrivit cărora oraşul s-a scufundat în haos, iar pe străzile din centru pot fi văzuţi oameni cu sânge pe faţă și pe mâini. Relatări ale martorilor, citate de Aftenposten, spun că în afara clădirilor guvernamentale, exploziile au afectat şi construcţii civile, inclusiv sediul unui ziar, Verdens Gang. Unul din aceşti martori, Geir Pettersen povesteşte că se afla într-o staţie de autobuz în faţa sediul acestei publicaţii, când a auzit o bubuitură extrem de puternică în interiorul cladirii, urmată de alte explozii, a căror intensitate a părut mai mică.


Exploziile au fost urmate de spargerea geamurilor clădirii, povesteşte Pettersen, care mărturiseşte că s-a speriat foarte tare şi a luat-o la fugă drept în faţă, încercând pur şi simplu să se îndepărteze de locul deflagraţiei.

Un alt martor, Kjell Ruud, aflat ceva mai departe de locul uneia dintre explozii, spune la rândul său că a auzit un zgomot foarte puternic urmat de apariţia unui nor de fum. „Am simţit apoi un val de presiune, care pur şi simplu m-a lovit. Destul de violent“, adaugă Ruud în relatarea făcută pentru aftenposten.no
 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite