Ungaria, rebelul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria a deţinut preşedinţia UE în plină criză a sistemului economic şi politic unional. Statul ungar nu mai e catalogat drept elevul silitior al Occidentului. Actualul guvern de la Budapesta – etichetat de la „neoconservator” la „populist” - pune în discuţie nu doar ortodoxia unor politici economice occidentale, prin denunţarea acordului cu FMI şi Comisia Europeană sau prin supraimpozitarea corporaţiilor şi naţionalizar

FP România a început seria dosarelor de ţară cu un pachet de documentare şi analize ale evoluţiilor din politica şi economia Ungariei care pentru jumătate de an a dirijat afacerile concertului european.

Cum eşuează integrarea romilor în Ungaria  Prima cooperativă agricolă romă din Ungaria este în pragul falimentului. Iniţiativa, care urma să fie replicată ca model de integrare în toată ţara, a fost lovită nu numai de intemperiile naturii, ci şi de barierele puse de Fidesz şi Jobbik la nivel local.

Revoluţia lui Orban continuă cu reforma cultelor religioase După legea presei, trecerea şomerilor la muncă în folosul comunităţii şi revizuirea Constituţiei, acum guvernul şi majoritatea sa din Parlament adoptă o nouă lege restrictivă a cultelor. Doar 14 din cele 358 de Biserici şi asociaţii religioase înregistrate vor fi recunoscute legal pentru că îndeplinesc criteriile: au cel puţin 1000 de membri şi o prezenţă de 20 de ani în Ungaria.

Ungaria recuperează gigantul energetic MOL Chiar dacă este puternic îndatorată, Ungaria revine asupra privatizărilor din anii ’90 şi îşi renaţionalizează activele strategice.

Orban „decimează” presa publică La scurt timp după încheierea preşedinţiei UE, premierul ungar a început reforma presei publice. Peste o treime din cei 3.400 de angajaţi ai radiodifuziunii ungare au fost concediaţi pe motivul tăierii costurilor. Printre ei, şi mulţi jurnalişti critici la adresa Fidesz.

Opoziţia ungară rămâne fără canale de exprimare Puterea de la Budapesta caută să închidă un radio liberal, “pentru că nu pune suficientă muzică”.

Sumarul dosarului "Ungaria, rebelul Europei" din ediţia nr. 20  a FP România (ianuarie/ februarie).:

O politică externă vastă De Péter Balázs

Haiducii fiscale De Gabriel Szekely

Budapesta nu poate sta după Nabucco De András Deak

Decriptarea populismului maghiar De Aron Szele

Cum am semnat Tratatul cu Ungaria De Teodor Meleşcanu

Paşaportul de pe fundul sertarului De Salamon Márton László

Şah interetnic. Relaţiile dintre majoritatea română şi minoritatea maghiară în anii '90. De Gabriel Andreescu

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite