Orban „decimează” presa publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La scurt timp după încheierea preşedinţiei UE, premierul ungar a început reforma presei publice. Peste o treime din cei 3.400 de angajaţi ai radiodifuziunii ungare au fost concediaţi pe motivul tăierii costurilor. Printre ei, şi mulţi jurnalişti critici la adresa Fidesz.

Nu mai puţin de 570 redactori şi tehnicieni ai canalelor de televiziune MTV şi Duna TV, ai radioului public şi ai agenţiei de ştiri MTI au primit la sfârşitul lunii iunie prin poştă concedierile, iar încă 500 sunt ameninţaţi de un nou val de disponibilizări în toamnă, scrie cotidianul francez „Le Monde”.

Primul pas către un control mai puternic asupra posturilor publice de radio şi televiziune a fost făcut în toamna lui 2010, când toate media publice au fost comasate într-un holding mamut – MTVA, o singură redacţie centralizată, care produce toate informaţiile. În conducerea acesteia a fost paraşutat Daniel Papp, un exemplu de jurnalist obedient, care lucra pentru un post de televiziune apropiat de Fidesz şi care a fost răsplătit cu un post în Agenţie, după ce l-a calomniat pe Daniel Cohn Bendit, preşedintele Verzilor din Parlamentul European şi un critic al legii prese ungare – scrie revista germană „Spiegel”.

În schimb, jurnalistul Zsolt Bogar şi colegul său Attila Mong au fost primele victime ale legii presei pentru că au ţinut un minut de tăcere pe postul Radio Kossuth, drept protest faţă de aceasta. Amândoi au fost concediaţi după o procedură disciplinară care a durat şase luni. 

Opoziţia descrie măsurile luate de guvern ca „o epurare politică sistematică a celor care nu ţin cont de linia Fidesz”. Şi secretarul de stat american Hillary Clinton a criticat săptămâna trecută în cursul unei vizite la Budapesta modul în care Ungaria tratează libertatea presei. La fel de fără efect, însă ca şi criticile UE din timpul preşedinţiei ungare, care n-au dus la schimbarea legii presei.

Teama jurnaliştilor

Doar 250 de jurnalişti au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva concedierilor masive. Majoritatea celor concediaţi se tem că nu vor mai găsi un loc de muncă pentru că ziarele critice la adresa guvernului sunt tot mai puţine şi mai supuse presiunilor puterii.

Cotidienele de stânga Nepszava şi Nepszabadsag, cât şi săptămânalul „Elet es Irodalom” se tem să nu intre în conflict cu legea presei prin relatări critice, fiind apoi nevoite să plătească amenzi care le-ar ruina, explică scriitoarea ungaro-germană Esther Kinsky într-un interviu pentru Deutschlandradio.

În opinia ei, s-a instituit un fel de autocenzură, izvorâtă din frică. Comentariile şi blogurile au dispărut de pe site-urile multor ziare maghiare, pentru că de la 1 iulie, data la care a intrat în vigoare legea presei, şi ele pot fi controlate. Deja ministrul ungar pentru comunicaţii Zoltan Kovacs a făcut o plângere împotriva unui comentariu al unui cititor apărut pe pagina de web a cotidianului Nepszava, iar ziarul riscă o amendă de până la 180.000 de euro dacă Autoritatea pentru media se sesizează.

Este de necontestat că eficientizarea mediei de stat ungare era necesară, dar printre concediaţi se regăsesc mulţi jurnalişti critici la adresa actualei puteri, dar şi foarte buni profesionişti, câştigători de premii, scrie cotidianul german „Die Welt”. Este cazul Antoniei Meszaros, o moderatoare cunoscută pentru întrebările ei incisive, care a fost mutată de la principalul jurnal de seară la o emisiune de cultură după ce l-a intervievat pe premierul Orban.

Nu numai radiodifuziunea publică, ci şi radiourile private sunt supuse presiunilor guvernamentale pentru că ele pot fi controlate prin retragerea licenţei sau prin publicitate. S-a întâmplat postului Klubradio, perceput ca fiind de stânga. În ciuda creşterii puternice a numărului de ascultători, veniturile sale au rămas modeste. „Firmelor le e frică să-şi asocieze numele cu noi pentru că suntem în dizgraţia puterii, şi de aceea nu avem aproape deloc publicitate”, explică Julia Varadi, moderatoare de emisiuni culturale. Ultima lovitură primită de popularul Klubradio este încercarea Autorităţii de Media de-ai retrage licenţa de emisie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite