Europarlamentar bulgar: Trebuie să contactăm România pentru o ofensivă diplomatică comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe

Europarlamentarul bulgar Kristian Vigenin a declarat, într-un interviu acordat duminică Focus News, că Bulgaria şi România trebuie să coordoneze o ofensivă diplomatică pe tema Schengen şi să discute urgent cu Franţa şi Germania.

Declaratiile europarlamentarului, potrivit sursei citate:

      • Scrisoarea trimisă de Franţa şi Germania este cel mai recent pas dintr-o serie de evenimente. Semnalele ce au început să vină din Franţa pe tema romilor - când am auzit prima dată că aderarea Bulgariei şi României la Schengen ar putea fi legată de controlul imigraţiei din cele două state - au fost prima exprimare oficială a unei politici mai vechi.

      • Vine întrebarea de ce guvernul nu a luat măsuri pentru a garanta susţinere pentru Bulgaria, respectiv pentru România. Cele două state ar fi trebuit să facă acest lucru împreună şi să spună clar că nu este corect ca aderarea lor să fie pusă sub semnul întrebării din cauza altor chestiuni, ce nu figurează printre cerinţele prezentate lor.

      • Cerinţele sunt de natură tehnică, ele pot fi evaluate. Cu toate astea, premierul şi preşedintele au preferat să tacă şi să nu ia nicio măsură. Imediat după primele semnale că exista riscul amânării Bulgaria şi România ar fi trebuit să întreprindă acţiuni ofensive pentru a-şi garanta susţinere din partea celorlalte state membre. Ar fi trebuit să stabilească anumite contacte efective, mai ales cu Franţa, dar şi cu alte state sceptice, pentru a vedea care sunt motivele reale şi ce s-ar putea face.

      • Este inacceptabilă pentru mine atitudinea premierului, de agitare a steagului alb. Bulgaria nu luptă pentru interesele ei pentru simplul fapt că nu este în stare să le exprime.

      • Nu cred că guvernul bulgar nu avea informaţii că existau temeri legate de aderarea Bulgariei şi României, mai ales când ele vin de la ţări ca Franţa, Germania, Olanda.

      • Nu am văzut o reacţie adecvată nici de la ministrul bulgar de interne, care a spus că nu a fost surprins de scrisoarea Franţei şi Germaniei, nici de la europarlamenmtari. Premierul a spus că temerile Franţei şi Germaniei sunt fondate. Atunci, care este concluzia? La două zile de la scrisoare, păream să ne fi resemnat cu faptul că Bulgaria nu va adera la Schengen.

      • Actualul guvern bulgar nu poate prezenta şi apăra interesele ţării. În general, participarea noastră în UE este văzută doar la forumuri. Singurul lucru care se discută când este vorba despre Bulgaria este dacă sume mari de bani vor fi alocate sau nu, dacă banii din programe UE vor fi opriţi sau nu.

      • Problema este că nu există reacţii adecvate pe chestiunile importante. Sfatul meu este stabilirea imediată a unui contact cu România şi coordonarea unei ofensive diplomatice comune, precum şi discuţii urgente cu Franţa şi Germania, dacă nu este prea târziu deja.

Traian Băsescu: "Este un act de discriminare la adresa României"

Cum a fost primită în UE blocarea României la uşa Schengen

Căruţa românească nu intră în Schengen

„Poziţia Germaniei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen este un eşec răsunător al diplomaţiei româneşti”

Nu ne vor în Schengen!

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite