Traian Băsescu despre opoziţia Franţei şi Germaniei: "Este un act de discriminare la adresa României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că scrisoarea miniştrilor de interne francez şi german prin care se cere Comisiei Europene amânarea intrării României în Schengen este "o discriminare" la adresa românilor. Urmăriţi pe adevărul.ro principalele afirmaţii ale preşedintelui.

Citiţi şi: Nu ne vor în Schengen!

Ministrul Internelor: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Schenghen

CE: Am primit scrisoarea de la Franţa şi Germania în legătură cu intrarea României în Schengen

* Este un act de discriminare la adresa României din punct de vedere al drepturilor câştigate de România odată cu aderarea la UE. Am arătat că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Schengen. La ultimul Consiliu European am exprimat punctul de vedere că introducerea de noi condţionalităţi pentru accesul în Schengen contravine dreptuilui european nu numai pentru România, ci pentru orice alt stat.

* Ţinta scrisorii este o discriminare la adresa românilor, pentru că se cere amânarea intrării în Schengen pentru motive care nu ţin de aquis-ul Spaţiului.

* România şi-a stabilit ca obiectiv intrarea în spaţiul Schengen în aprilie 2010.

* Scrisoarea conţine şi niste realităţi ale României de azi. Trebuie să admitem că aveam încă probleme majore în funcţionarea CSM-ului, îndeplinirea obligaţiilor CSM sunt elemente reale. Parlamentul nu înţelege că deciziile de protejarea a unor membrii ai săi din punct de vedere al accesului justiţiei la ei este un risc pe care Parlamentul şi l-a asumat.

* Cei doi miniştri au o atitudine de discriminare a României şi a românilor. Dincolo de discriminare se ajunge la exagerări.

*Domnii miniştri leagă accesul României în Schengen de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Cei doi fac referire la politica de azil a UE ca şi cum ar avea vreo legătură cu accesul României la Schengen. Este o argumentaţie forţată. Sper ca în perioada următoare să putem clarifica toate aceste lucruri, şi la nivel bilateral şi la nivelul Uniunii.

* Va trebui să accelerăm şi reformele în administraţie, să fim eficienţi şi în combatera corupţiei, să gestionăm corect fondurile publice. Dar, toate acestea nu au nicio legătură cu crietiile tehnice de aderare a României la Schengen.

* Am obligaţia să clarific în timp util poziţia celor doi miniştri de Interne.

* Decizia cu privire la aderare o ia Consiliul JAI. Aceasta este poziţia statului român. Nu vom accepta o discriminare din partea nimănui, fie ea şi din partea celor mai puternice state din UE.

* România are dreptul să se bată pentru drepturile ei. Trebuie să avem aceleaşi condiţii de acces în spaţiul Schengen ca şi celelalte state. Un precedent de încălcare a tratatului de aderare al unui stat poate duce la alte abuzuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite