Nu ne vor în Schengen!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe
Un gest simbolic la fiecare extindere Schengen: tăierea sârmelor de pe graniţe

Franţa şi Germania cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen! Motivaţia principală sunt deficienţele din Justiţie şi lupta anticorupţie.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene şi obţinută de RFI, miniştrii francez şi german de Interne spun că această aderare a României la Schengen în martie 2011 ar fi „prematură". Cei doi invocă „carenţe" legate de securitate şi justiţie, deficienţe în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Ignorarea problemelor constate „nu ar fi responsabilă" spun miniştrii de Interne Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, în scrisoarea trimisă Bruxelles-ului. „Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate".

Parisul are o sumedenie de argumente

Opoziţia Franţei privind intrarea României în zona fără control la frontiere era cunoscută. Oficialii de la Paris au invocat rând, pe rând, problema romilor, a corupţiei, a infractorilor români. Argumentul cel mai recent invocat de Franţa este relaţia României cu Republica Moldova. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene de la Paris, Laurent Wauquiez, a susţinut că, dacă România va fi acceptată în Schengen, nu ar fi în stare să controleze bine graniţa estică a Uniunii Europene. În acest context, el a amintit de ritmul cu care acordă România paşapoarte moldovenilor de peste Prut.

„Nu ne vom implica în angrenaje ce ne-ar slăbi frontierele şi capacitatea Europei de a gestiona şi controla fluxurile migratorii", a asigurat Wauquiez. „Mesajul Franţei este simplu: desigur, uşa nu este închisă pentru România şi Bulgaria, însă este necesar ca nişte criterii simple să fie respectate. Primul criteriu este acela că trebuie să fim siguri pe frontierele noastre", a adăugat oficialul. El a precizat că România nu recunoaşte o frontieră cu Republica Moldova având în vedere fluxul de imigranţi care trec pe acolo, ca şi când nu ar exista o graniţă. „Noi recunoaştem frontiera cu Moldova: avem deci o problemă, un obstacol în aderarea, în prezent, a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen", a completat secretarul de stat. Este adevărat că Tratatul privind regimul de frontieră româno-moldovean semnat la Bucureşti de premierul Filat şi ministrul de Externe Baconschi nu a fost ratificat încă de niciuna dintre ţări, deci nu este în vigoare.

Germania şi Olanda fac front comun

Până acum, Germania nu a spus clar că nu vrea România şi Bulgaria în Schengen. Cancelarul Angela Merkel, aflat în vizită la Bucureşti, a transmis însă un avertisment clar autorităţilor române. "Trebuie să fim siguri că acordarea vizelor la graniţele exterioare ale României se face fără corupţie, fără ilegalităţi", a spus şefa Guvernului de la Berlin după o întrevedere cu premierul Emil Boc. Nici Olanda nu consideră că România este pregătită pentru aderarea la Schengen la 27 martie 2011 din cauza deficienţelor în Justiţie şi anticorupţie criticate şi în raportul CE pe Justiţie.

România nu acceptă un refuz

România nu este pregătită să accepte o amânare a datei de aderare la spaţiul Schengen, a contrat preşedintele român, Traian Băsescu, într-un interviu acordat „Financial Times" în urmă cu doar câteva zile.„Dacă unele ţări au dubii, le invităm politicos - deoarece România va furniza 2.070 de kilometri de graniţă UE - să participe, cu poliţia de frontieră din alte ţări, să fie împreună cu noi la graniţă, supraveghind procesul. Dar să nu blocheze accesul României în zona Schengen", a mai adăugat preşedintele român.

Pesimism la Cotroceni

Dacă România nu va fi acceptată în spaţiul Schengen în martie din cauza deficienţelor în Justiţie, atunci probabil că aderarea ţării va fi amânată până când Bruxelles-ul va ridica monitorizarea pe Justiţie. Mesajul l-a transmis preşedintele Traian Băsescu recent, într-un interviu HotNews-RFI. „Dacă nu intrăm la termenul stabilit în condiţiile în care Guvernul şi-a făcut treaba, România şi-a securizat frontierele, din punct de vedere tehnic este perfect în regulă... Dacă nu vom intra motivat de lipsa de rezultate a MCV-ului (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) pe Justiţie, încep să devin pesimist", a explicat şeful statului. „Dacă se va bloca accesul României justificat de modul cum funcţionează justiţia, probabil că nimeni nu va mai putea susţine accesul României în Schengen până când MCV-ul nu va fi ridicat", a insistat Băsescu. Condiţionarea intrării în Schengen de MCV e o legătură ce nu se regăseşte în tratatul de aderare al României la UE (aderarea la acordul Schengen este inclusă în acquis), spune Băsescu. Şeful statului a ţinut să sublinieze că la fel de bine nici MCV nu face parte din tratatul de aderare, fiind un act adiţional.

Eroare asumată

El a adăugat că-şi asumă „o eroare": cea de a solicita un raport intermediar, în condiţiile în care rezultatele lui nu vor fi cele la care s-a aşteptat. „În condiţiile în care eu m-am dus la CSM cu cele şapte puncte propuse de CE a fi puncte de evaluare în această iarnă pentru raportul din ianuarie, aş spune că iniţiativa mea, în loc să ne facă bine, datorită lipsei de reacţie a unor structuri, ne va face mai mult rău", a admis Băsescu. Despre poziţia Franţei, care se opune aderării României la Schengen în primăvară, liderul de la Cotroceni a sugerat că multe declaraţii ale oficialilor de la Paris au un iz electoral. Aderarea României la Schengen, care se decide la începutul anului în consiliul UE, are nevoie de unanimitate de voturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite