VIDEO Japonia, zguduită de un cutremur de 8,8 grade / Circa 9.500 de oameni dintr-un oraş din prefectura Miyagi sunt daţi dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 grade Richter s-a produs în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, fiind urmat de un tsunami care a făcut ravagii, înghiţind sute de case şi omorând sute de persoane.

UPDATE 15. 30 Circa 9.500 de oameni dintr-un oraş din prefectura Miyagi sunt daţi dispăruţi.

UPDATE 15.25 O nouă replică a cutremurului a avut loc la Fukushima, la ora locală 22.15 (15.15 ora României), înregistrându-se o magnitudine de 6 grade.

UPDATE 15.15 America Latină ridică alertele de tsunami emise după cutremurul din Japonia. Tsunami-ul nu a  provocat pagube importante. În arhipelagul Galapagos, valurile au inundat o zonă urbană din insula San Cristobal, unde au provocat pagube, dar nu au pus în pericol vieţi umane.

UPDATE 14.20 Premierul japonez, Naoto Kan, a apreciat că seismul de vineri, urmat de un tsunami de proporţii, a provocat "un dezastru naţional fără precedent", relatează AFP. "Luând măsuri ferme, vom face tot ceea ce putem pentru ca nimeni să nu aibă probleme de sănătate", a spus Kan, într-o conferinţă de presă.

UPDATE 13.55 Mai mult de 1.700 de persoane au murit sau sunt date dispărute, relatează agenţia Kyodo. Până în prezent, autorităţile au confirmat 600 de decese, iar 200 - 300 de trupuri neînsufleţite au fost transportate la Sendai, în prefectura Miyagi. Alte 200 de victime au fost trasnferate în morgi improvizate la Iwanuma şi Natori, tot în prefectura Miyagi, unde 650 de persoane sunt date dispărute.

UPDATE 13.32 Contructorul auto Toyota va suspenda de luni activitatea la toate cele 12 fabrici din Japonia. Una dintre filialele sale, Central Motor Company, are o fabrică în prefectura Miyagi, în apropiere de Sendai, unde se produce modelul Yaris.

UPDATE 13.02 Armata japoneză a localizat între 300 şi 400 de trupuri neînsufleţite în portul Rikuzentakata din nord-estul ţării, inundat vineri de un tsunami de proporţii, a anunţat televiziunea publică NHK.

UPDATE 12.30 Ministerul britanic de Externe a anunţat că i-a cerut ajutor Londrei după cel mai puternic seism înregistrat vreodată în Japonia.

UPDATE 11.58 Principala insulă din arhipelagul nipon s-a deplasat cu 2,4 metri.

UPDATE 11.51 Japonia: Pasagerii unui vas dat dispărut după cutremur, salvaţi cu elicoptere ale armatei. Vezi aici detalii.

UPDATE 11.30 Cum ar putea afecta populaţia explozia de la reactorul din Fukushima: Ce este cesiul şi ce efecte are asupra organismului uman

UPDATE 11.00 Guvernul a anunţat că patru zone sunt din nou sub alertă de tsunami.

UPDATE10.00 VIDEO Explozie la Centrala Nucleară de la Fukushima. Oficialii japonezi au anunţat că o fuziune nucleară ar putea fi în curs la centrala de la Fukushima, din cauza creşterilor nivelului de radiaţii. Vezi aici detalii.

UPDATE 9.50 Presa internaţională a anunţat că peste 1.300 de persoane au decedat în urma dezastrului care a avut loc în Japonia

UPDATE 9.30 Tokyo Electric Power (TEPCO), compania japoneză de electricitate, a anunţat că Tokyo ar purea rămâne fără energie electrică, din cauza avariilor suferite de centrale în urma cutremurului de vineri. TEPCO a precizat că ar putea întrerupe curentul pe perioade de câte trei ore.

UPDATE 8.45 Agenţia de ştiri Kyodo a anunţat că muncitorii de la centrala Fukushima au eliberat cu succes o supapă a reactorului, pentru a elibera presiunea în creştere

UPDATE 8.30 Conform presei internaţionale, numărul persoanelor decedate în urma cutremurului şi a valului tsunami s-a ridicat la peste 700

UPDATE 7.55 Trei reactoare ale centralei de la Fukushima au probleme cu răcirea, existând scurgeri de cesiu radioactiv. Nivelul de radiaţii depăşeşte limita normală

UPDATE 7.45 Valul seismic a ajuns şi în Chile, dar nu au fost înregistrate daune majore

UPDATE 5.15 În total, s-au înregistrat 124 de replici cu magnitudini de peste 5 grade, potrivit U.S. Geological Survey.

UPDATE 5.00 Cel puţin 398 de persoane au decedat şi 805 sunt date dispărute, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo. AFP vorbeşte de un număr total al decedaţilor şi al dispăruţilor de 1.400 de persoane.

UDATE 4.30 Japonezii încearcă să se aprovizioneze cu apă, hrană şi benzină de la magazinele care au supravieţuit dezastrului. Liniile de telefonie sunt în continuare nefuncţionale, făcând dificilă comunicarea în ţară.

UPDATE 4.00 "Este cel mai înspăimântător cutremur de care am avut parte" a spus ambasadorul Japoniei în Statele Unite. "Cel puţin şase milioane de case sunt fără energie electrică, reprezentând aproximativ 10 la sută din gospodăriile din Japonia. Guvernul răspunde la eforturile de recuperare cu 8000 forţele de auto-apărare iar Garda de Coasta contribuie cu 300 nave şi 40 de avioane." a mai spus acesta.

UPDATE 3.30 Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a ordonat evacuarea din Insulele Galapagos şi a oraşelor de-a lungul coastei.

UPDATE 3.00 20.000 de persoane sunt evacuate din vecinătatea centralei Fukushima, potrivit Kyodo.

UPDATE 2.30 Electric Power Company a alertat sâmbătă autorităţile deoarece sistemul de răcire de la trei din cele patru unităţi ale sale de la Fukushima Daini nu mai funcţionează.

Agenţia de securitate nucleară a Japoniei a ordonat companiei să elibereze o supapă a reactorului numărul 1, cu scopul de a elibera presiunea în creştere. Acest lucru vine pe fondul rapoartelor agenţiei Kyodo care informa că nivelurile de radiaţii au fost de 1.000 de ori peste normal în camera de control a reactorului numărul 1.

UPDATE 1.30 Valurile provocate de cutremurul din Japonia au ajuns şi în SUA, California. Guvernatorul Jerry Brown a declarat vineri stare de urgenţă în patru judeţe de coastă, spunând valurile generate de cutremurul de lângă Japonia pune în pericol infrastructura şi siguranţa publică.

Un american a filmat cum valul provocat de tsunamiul japonez loveşte Emeryville, un orăşel de coastă din California.

UPDATE 1.00 24 de ţări s-au alăturat Statelor Unite pentru a oferi ajutor Japoniei (trimiterea de echipe de salvare, precum şi furnizarea de provizii şi de transport): printre care: Australia, China, Coreea de Sud, Mexic, Thailanda, Noua Zeelandă, Singapore, Indonezia, India, Rusia, Turcia, Germania, Franţa, Belgia, Emiratele Arabe Unite, Elveţia şi Iordania.

UPDATE 00.30 Locuitorii de pe coasta Pacificului de nord-est caută să se refugieze pe acoperişurile clădirilor pe măsură ce apa continuă să inunde oraşe. În localitatea Kesennuma a izbucnit un incendiu, potrivit CNN.

UPDATE 00.00 Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normală a fost detectată sâmbătă dimineaţa în sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleară Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei.

Ce s-a întâmplat vineri:

UPDATE 23:30 Un bărbat de 25 de ani a fost înghiţit de apele oceanului în timp ce încerca să fotografieze tsunami-ul. Autorităţile din nordul Californiei i-au anunţat decesul.

UPDATE 23.00 Premierul japonez Naoto Kan le-a cerut sâmbătă dimineaţa persoanelor care locuiesc pe o rază de zece kilometri în jurul unei centrale nucleare să părăsească zona. Motivul acestei cereri este o radioactivitate de opt ori mai mare decât valoarea normală şi un risc de scurgeri radioactive.

UPDATE 22.10 Autorităţile nipone spun că au pierdut contactul cu patru garnituri de trenuri care circulau în zonele de coastă, anunţă agenţia Kyodo.

UPDATE 21.38 Premierul Emil Boc i-a transmis omologului său japonez Naoto Kan un mesaj în care îşi exprimă solidaritatea cu poporul japonez şi compasiunea faţă de victimele cutremurului care a afectat regiunea de nord-est a Japoniei.

UPDATE 21.25 Un nou cutremur violent, cu magnitudinea 6,6, s-a produs în prefectura Niigata, din nord-vestul Japoniei.

UPDATE 21.08 Autorităţile au anunţat un nou bilanţ al cutremurului: cel puţin 351 de persoane şi dispariţia altor 547.

UPDATE 21.05 Ministerul de Externe precizează că, până în acest moment, autorităţile nipone nu au semnalat prezenţa unor cetăţeni români printre victimele cutremurului.

UPDATE 20.50 În cinci comitate din zone de coastă californiene, care au început să fie afectate de valuri, după 12 ore de la cutremur, au fost ordonate evacuări, potrivit AFP. La Port Orford (Oregon), un oficial a declarat că nivelul oceanului varia mult, comparabil cu diferenţa între nivelul maxim şi cel minim al mareei, dar la intervale de aproximativ 30 de minute.

UPDATE 20.42 Autorităţile se pregătesc să elibereze vapori radioactivi pentru a reduce presiunea, care a crescut, la un reactor al centralei Fukushima nr.1, a precizat agenţia Kyodo.

UPDATE 20.36 Replici ale cutremurului din Japonia pot apărea timp de un an de zile de acum încolo, a afirmat preşedintele Colegiului Oficial al Geologilor din Spania, Luis Suarez, adăugând că acest lucru este unul "de bun augur", deoarece astfel energia subterană este eliberată în mod controlat şi se evită producerea unui seim cu o magnitudine mai mare, transmite Efe.

UPDATE 20.25 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, că în Japonia sunt 2500 de români, iar ambasada încearcă să ia legătura cu toţi pentru a-i ajuta în caz de nevoie.

UPDATE 20.18 Un al doilea val de tsunami de cel puţin 2 metri a lovit Santa Cruz, pe coastele vestice ale SUA, potrivit CBS 5.

UPDATE 20.10 Axa Pământului s-a mutat cu 10 cm, ca urmare a cutremurului din Japonia

UPDATE 20.03 Preşedintele Barack Obama a declarat că SUA este pregătită să acorde asistenţă Japoniei pentru stabilizarea situaţiei de la reactorul nuclear de la uzina Fukushima.

UPDATE 19.39 68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare din peste 45 de ţări sunt în stare de alertă, supraveghează situaţia şi sunt pregătite să asiste la nevoie Japonia, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, Elisabeth Byrs.

UPDATE 19.27 Locuitorii Insulei Paştelui - teritoriu chilian situat în Pacific - la aproximativ 3.500 de kilometri în larg, se pregătesc să evacueze zonele de coastă.

UPDATE 19.22 Nivelul de radiaţii a crescut la turbina nr. 1 de la centrala nucleară din Fukushima, anunţă Kyodo.

UPDATE 19.13 Potrivit agenţiei de presă Kyodo, bilanţul seismului va depăşi probabil 1.000 de morţi.

UPDATE 19.08 În urma valului seismic legat de cutremurul din Japonia, provincia canadiană Columbia Britanică a lansat o "avertizare", semnalând că este periculoasă staţionarea în apropierea apei în trei zone ale coastelor sale pacifice.

UPDATE 18.50 La 11 ore de la producerea cutremurului, bilanţul provizoriu întocmit de poliţie indică moartea a 337 de persoane şi dispariţia altor 531.

UPDATE 18.40 O alertă de tsunami a fost declanşată în arhipelagul Insulelor Marchize, în Polinezia Franceză (Oceanul Pacific), unde sunt aşteptate valuri de doi-trei metri.

Între timp, alerta de tsunami pentru Australia şi Noua Zeelandă a fost anulată. Rămân în vigoare avertizările pentru Mexic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Columbia şi Peru.

UPDATE 18.20 Numărul replicilor cutremurului a ajuns la 80

UPDATE 18.10 Asociaţia Nucleară Mondială a declarat că situaţia de la centrala Fukushima Daiichi este "sub control", şi că apa este acum pompată în sistemul de răcire. În urmă cu câteva ore, guvernul japonez a declarat situaţia de urgenţă ca o măsură de precauţie, după ce a existat o defecţiune, iar nivelul apei a început să scadă.

Urmăriţi un video care surprinde cum se balansau clădirile din Japonia în timpul cutremurului

UPDATE 18.00 Primele valuri de tsunami au ajuns pe Coasta de Nord a Californiei şi în sud-vestul Oregonului, a cărei coasta, spun specialiştii, va Fi cel mai tare afectată.

UPDATE 17.40 Alerta de tsunami pentru Indonezia a fost anulată, după ce coasta sa a fost atinsă de valuri insignifiante ca mărime: 10 cm. De asemenea, Statele Unite par să fie în afara unui pericol major în ceea ce priveşte un tsunami, potrivit şefului de personal de la Casa Albă, Bill Daley. "Valurile seismice au ajuns în Hawaii, dar nu au avut un impact major, ceea ce este o veste încurajatoare", a spus el.

UPDATE 17.30 Oficialii japonezi au declarat că este de aşteptat ca sistemul de răcire al reactorului de la centrala Fukushima, care a cedat în urma cutremurului, să-şi reia activitatea normală. Mii de locuitori au fost evacuati ca măsură de precauţie.

UPDATE 17.20 Mai multe cutremure cu magnitudinea de peste 7, 0 grade pe scara Richter s-ar putea să zguduie Japonia şi regiunile limitrofe în luna ce va urma, a anunţat Administraţia Naţională Meteorologică din ţară, citată de agenţia de presă Kyodo.

UPDATE 17.15 Armata japoneză pregăteşte 300 de avioane şi 40 de bărci pentru a asista la operaţiunile de salvare, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo.

UPDATE 17.10 Aproximativ 70.000 de persoane sunt evacuate din oraşul Sendai, afectat de tsunami.

Google.com şi-a modificat designul simplu şi a postat pe pagina sa unde vor avea loc următoarele tsunami-uri. Prin urmare, în următoarele ore sunt aşteptate valuri seismice în Noua Zeelandă, Indonezia, Filipine, Papua Noua Guinee.

UPDATE 17.00 Autoritaţile din Miyagi au pierdut legătura cu un al doilea tren plin cu oameni. Se fac presupuneri privind o eventuală deraiere.

UPDATE 16.57 Mai multe valuri de 30-70 de cm au lovit Filipine, dar nu s-au înregistrat victime.

Un vârtej de mari proporţii s-a format în largul coastei Japoniei, în urma cutremurului

UPDATE 16.55 Numeroase incendii sunt semnalate în zone extinse din prefectura Miyagi . 80 de focare de incendii destul de puternice se estimează că sunt acum pe teritoriul Japoniei.

UPDATE 16.45 Conform datelor poliţiei japoneze, în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa cel puţin 93 morţi, 539 de persoane au fost rănite, iar alte 351 au fost date dispărute, în timp ce agenţia Kyodo vorbeşte despre 88.000 de dispăruţi. La acestea se adaugă alte 200-300 de cadavre găsite în urma tsunamiului care a lovit zona de coastă a oraşul Sendai.

image

UPDATE 16.40  Valurile tsunami care au lovit Hawaii "nu reprezintă un eveniment cu daune devastatoare", dar va provoca pagube, potrivit reprezentanţilor Centrului de avertizare de tsunami din Pacific. Valuri de 2,5 metri au lovit insula Maui.

UPDATE 16.25 Alte patru replici ale cutremurului s-au resimţit pe coasta de est a Japoniei, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Cutremurele au avut magnitudini cuprinse între 5,1 şi 5,8 grade. Numărut total de replici a ajuns la 67.

UPDATE 16.10 Un tren de pasageri cu un număr necunoscut de persoane la bord, a fost dat dispărut în urma unui val seismic generat de cutremur. Trenul companiei East Japan Railway Co. circula în apropierea gării Nobiru, când a fost semnalat un val cu înălţimea de zece metri.

UPDATE 15.55 O explozie masivă a avut loc la complexul petrochimic din oraşul Sendai, transmite agenţia Kyodo.

UPDATE 15.40 Încă se produc replici ale seismului de 8,8 grade ce a zguduit Japonia în urmă cu opt ore. Potrivit USGS, în ultima jumătate de oră s-au produs şapte cutremure cu magnitudini cuprinse între 5,2 şi 5,6. În total s-au înregistrat peste 60 de replici, majoritatea având magnitudini de peste 6 grade, informează AP.

UPDATE 15.30 Premierul japonez Naoto Kan a emis următorul comunicat: "Concetăţenii mei, aşa cum aţi aflat deja de la radio şi TV, azi la 14:46 (07.46 ora României), s-a produs un cutremur extrem de puternic, cu centrul seismic în largul coastelor Sanriku, ceea ce a produs pagube enorme.

Cât despre centralele nucleare, o parte din ele şi-au încetat în mod automat activitatea. În prezent nu avem informaţii cu privire la orice materiale radioactive care să afecteze zonele din jur. În lumina acestor circumstanţe, am stabilit imediat un sediu de urgenţă, la conducerea căruia mă aflu.

Guvernul va face toate eforturile posibile pentru a stabili siguranţa publică şi pentru a păstra daunele la niveluri minime, în măsura în care este posibil. Solicit populaţiei să-şi păstreze vigilenţa şi să acţioneze cu calm."

image

UPDATE 15.15 Poliţia japoneză a anunţat că a găsit în jur de 200-300 de cadavre în Sendai, cel mai mare oraş aflat în apropiere de epicentrul seismului. Potrivit televiziunii NHK, victimele s-ar fi înecat.

UPDATE 14.55 Bilanţ provizoriu: peste 60 de persoane decedate şi 56 dispărute

Insulele din Hawaii au fost lovite de valurile generale de tsunami.

UPDATE 14.50 2.800 de locuitori din zona centralei nucleare Fukushima 1 vor fi evacuaţi.

UPDATE 14.35 Preşedintele american Barack Obama a transmis următorul mesaj: "Eu şi Michelle transmitem cele mai profunde condoleanţe oamenilor din Japonia, în special celor care i-au pierdut pe cei dragi în cutremur şi în urma tsunamiului. Statele Unite sunt pregătite să ajute poporul japonez în acest moment de mare încercare. Prietenie şi alianţa dintre cele două naţiuni este de nezdruncinat. Vom continua să monitorizăm îndeaproape valurile tsunamiului din jurul Japoniei şi Pacificului şi le cerem tuturor cetăţenilor noştri din regiunea afectată să asculte de autorităţile de stat".

UPDATE 14.20 Bilanţ provizoriu: peste 50 de persoane decedate

Mama a două fete stabilite în Japonia: „A reuşit să-l ia pe băieţel de la grădiniţă între două cutremure"

UPDATE 14.15 Primele ţări din America Latină, vizate de alerta de tsunami, au fost deja atinse de valuri generate de seismul produs în Japonia.

UPDATE 14.10 Cinci parlamentari australieni sunt blocaţi într-un tren-glonţ, încă din momentul seismului, la circa 200 de km de Tokyo. "Trenul s-a zguduit în timpul cutremurului, iar apoi am aflat că centrala care alimenta calea ferată cu energie electrică a fost închisă", a declarat unul dintre parlamentarii blocaţi.

De altfel, în situaţia lor se află alte câteva milioane de japonezi navetişti de pe întreg teritoriul ţării. Ei au urmărit imagini cu dezastrele produse de cutremur pe telefoanele mobile, pe laptopuri sau pe iPad-uri.

Ulterior, unul dintre parlamentari a scris pe Twitter: "Avem aproape patru ore de când suntem blocaţi în tren. Încă un tren e blocat în spatele nostru, dar măcar avem lumină deocamdată. Oamenii din jur sunt foarte calmi".


image

UPDATE 13.50 Bilanţ provizoriu: 40 de persoane decedate, la şase ore de la producerea cutremurului.

UPDATE 13.40 Un reporter din Tokyo transmite pe Twitter: "Tokyo ar putea avea mâine ceva probleme cu procurarea alimentelor. Rafturi sunt golite, iar pe transport nu ştiu cât ne putem baza".

De asemenea, toate aeroporturile din Hawaii au fost închise, în timp ce forţele aeriene americane, care au o bază în Atsugi, a anunţat că avioanele comericale pot ateriza acolo.

Un vapor cu 100 de persoane la bord a fost înghiţit de tsunami.

UPDATE 13.30 O nouă alertă de tsunami a fost emisă pentru toate coastele Pacificului, din Australia până în America Centrală, toate ţările care au deschidere la Oceanul Pacific fiind vizate de această alertă.

UPDATE 13.25 Până la această oră, cutremurul a avut peste 30 de replici

UPDATE 13.20 Preşedintele american Barack Obama a precizat că Statele Unite sunt dispuse să ofere ajutor Japoniei

UPDATE 13.05 Japonia a declarat stare de alertă nucleară, deşi nu sunt scurgeri radioactive

UPDATE 12.55 Sistemul de răcire de la reactoarele cu numărul 1 şi 2 de la cea mai mare centrală nucleară din Japonia, Fukushima, s-a defectat în urma cutremurului, fapt ce a determinat oprirea automată a reactoarelor. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul centralei nucleare Onagawa din prefectura Miyagi unde este un incendiu de proporţii.

UPDATE 12.45 Peste 300 de case din Japonia au fost înghiţite de ape

image

Şeful Institutului de Seismologie Aplicată: „Specialiştii japonezi ştiau că urmează un cutremur puternic"

UPDATE 12.40 Bilanţ provizoriu: 32 de persoane decedate

UPDATE 12.30 Autorităţile japoneze anunţă că numărul persoanelor decedate creşte de la minut la minut. Până în acest moment, numărul morţilor a ajuns la 29

UPDATE 12.25 Numărul total de replici ale cutremurului a ajuns la 29

UPDATE 12.15 Alerta de tsunami a fost extinsă pentru întreaga Coastă de Vest a Statelor Unite

UPDATE 12.10 Guvernul japonez a anuţat că numărul persoanelor decedate a ajuns la 26

Cele mai puternice cutremure din ultimii 50 de ani

UPDATE 11.55 Bilanţ provizoriu: 22 de persoane decedate

UPDATE 11.50 Valurile seismice vor ajunge, până în această seară, în California

UPDATE 11.39 Numărul persoanelor decedate a ajuns la 19

UPDATE 11.30 Cutremurul din această dimineaţă este cel mai puternic seism care a fost înregistrat vreodată în Japonia

UPDATE 11.25 Bilanţ provizoriu: 18 morţi, sute de dispăruţi şi zeci de răniţi

UPDATE 11.20 Cel puţin 15 persoane au murit în urma cutremurului, bilanţul oferit de autorităţi fiind provizoriu

UPDATE 11.15 Insulele Kurile au fost şi ele afectate de valurile seismice, care au o înălţime de aproximativ un metru. Conform specialiştilor, valurile seismice vor depăşi un metru

UPDATE 11.00 O nouă replică a cutremurului s-a resimţit în largul regiunii Tokyo. Numărut total de replici a ajuns la 20.

UPDATE 10.55 Guvernul japonez a confirmat faptul că, până la această oră, cel puţin cinci persoane au decedat

Totul despre cutremure

UPDATE 10.50 Valurile seismice au depăşit, pe alocuri, 10 metri

UPDATE 10.45 Rusia a evacuat 11.000 de persoane aflate în insulele Kurile

UPDATE 10.40 Guvernul japonez încearcă să coordoneze operaţiunile de salvare, oficialii japonezi precizând că seismul ar putea provoca pagube considerabile

UPDATE 10.35 Patru milioane de case din Japonia au rămas curent electric

UPDATE 10.30 Alerta de tsunami a fost extinsă pentru aproape toate coastele Pacificului, inclusiv cea a Australiei şi Americii de Sud

UPDATE 10.20 Potrivit presei internaţionale, bilanţul provizoriu a ajuns la patru morţi, opt dispăruţi, dar şi numeroşi răniţi.

UPDATE 10.11 Până acum au fost 11 replici ale cutremurului

UPDATE 10.09 Reprezentanţii ambasadei ţării noastre la Tokyo au anunţat că cetăţenii români care se află pe teritoriul Japoniei le pot solicitat ajutorul

Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut puternic din cauza cutremurului din Japonia

Cutremurul s-a resimţit şi la Tokyo, oraş aflat la o distanţă de aproximativ 380 de kilometri de epicentrul cutremurului, iar Agenţia meteorologică japoneză a avertizat în legătură cu un tsunami de mare amploare care ar putea distruge zonele de coastă.

Conform presei internaţionale, transporturile feroviare au fost deja paralizate, iar forţele de securitate au intrat în stare de alertă. Alerta de tsunami a fost emisă atât pentru Japonia, cât şi pentru Rusia, câteva maşini fiind deja luate de ape.

Oraşul Onahama este deja afectat de tsunami, valurile atingând înălţimea de patru metri, iar casele şi maşinile localnicilor au fost luate de ape. Până în acest moment nu se ştie dacă există victime, iar cutremurul a avut deja două replici de 6,4 grade.

„Cutremurele de această magnitudine sunt cunoscute pentru că generează tsunamiuri periculoase. Astfel de tsunamiuri ar putea distruge zone întregi", a spus meteorologul CNN Ivan Cabrera.

Conform oficialilor japonezi, o altă zonă care ar putea fi lovită de tsunami este oraşul Miyagi, care se află cel mai aproape de epicentrul seismului. Mai mult, aeroporturile din regiune au fost şi ele închise, iar mai multe persoane au fost rănite. Autorităţile japoneze au trimis mai multe ambarcaţiuni aparţinând forţelor navale de autoapărare (FAD) către Miyagi, iar cinci centrale nucleare au fost închise.

image

Premierul Japoniei a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre dezastrul care a avut loc în această dimineaţă în Japonia. „Trebuie să ne ajutăm între noi pentru a reduce pagubele, acesta este mesajul meu pentru voi", a spus primul ministru. Alerta de tsunami a fost extinsă şi în Mexic, Australia, Hawaii şi Indonezia.

Specialistul în cutremure, Gheorghe Mărmureanu, care participă de trei zile la un congres despre tsunami în Paris, a spus că a fost impresionat de cele petrecute în Japonia şi că românii nu au de ce să se teamă. „Pe noi nu ne afectează cu nimic activitatea seismică din această zonă şi, în niciun caz nu se pot produce astfel de fenomene în Marea Neagră", spune specialistul.

image

Un alt sesim puternic, cu magnitudinea 7,2 pe scara Richter, s-a produs, în urmă cu două zile, în largul coastelor de nord-est ale Japoniei. Cutremurul s-a resimţit şi la Tokyo şi i-a determinat pe specialiştii Agenţiei meteorologice nipone să emită un avertisment privind riscul de declanşare a unui tsunami minor.

Citiţi şi:

Gheorghe Mărmureanu este impresionat de tsunami-ul din Japonia dar îi linişteşte pe români

Secretarul de stat care a trăit tsunami-ul din 2004: „Am amuţit, nici măcar nu am putut să strig"

Cutremur de 7,2 grade în Japonia. Risc minor de tsunami

FOTOGALERIE Imagini şocante realizate imediat după cutremurul din Japonia

VIDEOGALERIE Cutremurul din Japonia

Cercetătorul Mircea Radulian: "Numărul replicilor cutremurului din Japonia va fi destul de mare, de ordinul sutelor"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite