Cum ar putea afecta populaţia explozia de la reactorul din Fukushima: Ce este cesiul şi ce efecte are asupra organismului uman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie la o centrală nucleară a avut loc în această dimineaţă în Fukushima, Japonia. S-au înregistrat scurgeri de cesiu radioactiv la valori de zeci de ori mai mari decât valorile normale. Anterior exploziei, autorităţile au ordonat evacuarea polulaţiei pe o rază de 10 Km în jurul centralei.

Citeşte şi:

VIDEO Explozie la Centrala Nucleară de la Fukushima
Vezi aici o fotogalerie cu Centrala Nucleară de la Fukushima

Cantităţi mici de cesiu au fost eliberate în mediu la aproape toate testele de arme nucleare şi unele accidente nucleare , mai ales în cazul dezastrul de la Cernobâl . În 2005, cesiu a fost principala sursă de radiaţii în jona din jurul centralei nucleare de la Cernobâl .

Cesiu este solubil în apă şi chimic toxic chiar şi în cantităţi mici. Comportamentul biologicde cesiu este similar cu cel de potasiu şi rubidiu .

După ce intră în organism, cesiu se distribuie uniform în particule mici prin corp, cu concentraţie mai ridicată, în ţesuturile musculare şi mai mici în oase.

Cel mai mare risc se înregistează la femeile gravide în cazul fătului unde apare retard mental prin afectarea creierului şi avort spontan.

Experimentele cu câini au arătat că o singură doză de aproximativ 44 micrograme/kg de cesiu este letală în termen de trei săptămâni.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite