Bursa de la Tokyo şi yenul au scăzut puternic din cauza cutremurului din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cutremurul puternic care a lovit Japonia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis vineri în scădere cu 1,7%, la minimul ultimelor cinci săptămâni, iar yenul s-a depreciat semnificativ.

Cutremurul, cu o magnitudine de 8,9 potrivit US Geological Survey, a zguduit clădirile din Tokyo şi a cauzat "mulţi răniţi", potrivit televiziunii NHK şi declaraţiilor martorilor de la faţa locului, potrivit Reuters.

Indicele Nikkei era deja în scădere înainte de cutremur, din cauza temerilor privind economia globală şi tensiunile din Arabia Saudită.

"Este încă prea devreme să evaluăm pagubele şi replicile se fac încă simţite. Anticipăm o corecţie abruptă a yenului, iar Banca Japoniei ar putea menţine înclinaţia către dobânzi mai mici la consiliul de săptămâna viitoare. În contextul creşterii puternice a preţului petrolului, care a afectat perspectivele economie globale de care Japonia depinde în mare măsură, acest eveniment ar putea determina banca centrală să păstreze o politică monetară care ar favoriza economia", comentează un analist al Standard Chartered Bank din Hong Kong, scrie Mediafax.

Yenul s-a depreciat semnificativ faţă de dolar şi euro după cutremur. Moneda japoneză a coborât cu 0,3% faţă de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au căzut cu 3% după închiderea şedinţei bursiere. Randamentele obligaţiunilor au crescut, investitorii anticipând consecinţe economice semnificative şi noi presiuni asupra bugetului de stat. Contractele futures cu aur au înregistrat creşteri.

Mai multe centrale nucleare şi rafinării petroliere din Japonia s-au închis. Mai multe instalaţii industriale, inclusiv o rafinărie şi o fabrică de oţel, sunt în flăcări.

Banca Japoniei a anunţat că va face toate eforturile pentru a menţine stabilitatea financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite