World Trade Center, punct şi de la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La World Trade Center se înalţă alte construcţii uimitoare. Noul complex conţine patru zgârie-nori (turnurile 1, 2, 3 şi 4), în jurul memorialului Reflecting Absence. Atentatele din acea zi au schimbat faţa lumii şi mersul istoriei. Din păcate, şi astăzi situl Ground Zero constituie obiectul unor polemici aprinse.

În amintirea tragediei care a însângerat faţa Americii în acea zi fatidică, la New York, Washington şi Shanks­ville (localitatea din Pennysyl­vania unde a căzut cel de-al patrulea avion al teroriştilor), are loc un adevărat pelerinaj. Mâine, preşedintele Barack Obama va merge în cele trei locuri unde au murit peste 3.000 de oameni. Tot la New York, liderul american urmează să asiste la ceremoniile comemorative alături de fostul preşedinte GeorgeW. Bush, de primarul Michael Bloomberg şi de fostul edil-şef Rudolph Giuliani, care a gestionat perioada de teribilă criză ce a urmat atentatelor. Ca în fiecare an, vor fi momente de reculegere la 8.46, 9.03, 9.59 şi 10.28 - res­pectiv orele la care avioanele pline cu pasageri au lovit clădirile care s-au prăbuşit apoi.

La Washington, după vizita la Pentagon, preşedintele SUA va ţine un discurs la National Cathedral, inclus în „Concertul pentru speranţă" susţinut de cunoscuţi artişti ai muzicii tradiţionale americane.Momente emoţionante urmează să aibă loc şi la inaugurarea memorialului Reflecting Absence, de la Ground Zero, dedicat  victimelor din 11 septembrie, întins pe o suprafaţă de 3,2 hectare. Pe locul unde s-au înălţat cele două turnuri gemene, acum se află două mari bazine, iar lângă ele o stelă pe care sunt gravate numele victimelor. 

Turnurile au reprezentat un simbol al lumii libere

One World Trade Center, o bijuterie

Chiar şi după trecerea a 10 ani, Ground Zero, spaţiul unde s-au aflat cele două turnuri gemene de la World Trade Center, rămâne epicentrul emoţiilor americanilor, „locul unde venim să ne confruntăm cu realitatea şi cu amintirile", după cum mărturiseşte un localnic. Timp de mulţi ani a rămas un sit controversat, obiect a numeroase polemici între autorităţi, care nu se decideau în primul rând cum va arăta noul ansamblu arhitectonic, ce utilitate va avea şi căror cerinţe va răspunde. Viitorul Ground Zero se doreşte a fi o bijuterie a unui stil arhitectonic avangardist, încărcat de o simbolistică evocatoare.

image

Reconstrucţia lui a fost încredinţată arhitectului Daniel Libeskind, dar la realizarea proiectului au contribuit şi alte mari nume din domeniu. Noul complex conţine patru zgârie-nori (turnurile 1, 2, 3 şi 4), situaţi în jurul memorialului Reflecting Absence. Dispunerea lor a fost gândită în aşa fel încât zona unde s-au înălţat turnurile gemene să beneficieze de cât mai multă lumină solară în fiecare zi de 11 septembrie.

Primul turn (a cărui construcţie a început deja), numit One World Trade Center şi care iniţial s-a chemat Freedom Tower, este cel mai înalt din proiect, ajungând la 1.776 de picioare (541 de metri). Cifra evocă anul în care Statele Unite şi-au declarat independenţa. Turnul adăposteşte o suprafaţă de 241.000 de metri pătraţi de birouri, restaurante, spaţii comerciale şi oferă acces direct la noua gară centrală a oraşului New York. One World Trade Center urmează să fie finalizat în 2014, iar preţul estimativ este de 3,1 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte structura de suprafaţă a acestuia, arhitecţii au lucrat împreună cu experţi din domeniu pentru a realiza panouri dintr-un material special (un anume gen de sticlă) capabil să reziste la presiunea extraordinară a vântului şi a curenţilor la o asemenea înălţime. Panourile permit o expunere îndelungată la lumina naturală şi dau o amploare monumentală clădirii. Primele 20 de etaje ale turnului sunt acoperite cu o faţadă făcută de asemenea dintr-o sticlă specială şi cu ecrane de aluminiu rezistente la impactul cu maşini-capcană.

Obama încearcă să-i încurajeze pe americani

Certuri şi contradicţii

Numai că impresionantul ansamblu arhitectonic One World Trade Center provoacă polemici cu mult înainte de inaugurare. Unul dintre motive îl constituie prezenţa în imediata apropiere a ceea ce se cheamă Park51, un centru cultural islamic ce conţine şi o moschee, astfel că mulţi americani se simt ofensaţi (ţinând cont că atentatele din 2001 au fost comise de islamişti). Familiile victimelor au adresat numeroase interpelări autorităţilor pentru desfiinţarea acestui centru cultural, pe care-l consideră un afront adus memoriei celor dispăruţi în acea zi. Din fericire, planurile iniţiale de ridicare a unei structuri cu peste 10 etaje au fost abandonate. Totuşi, opozanţii apariţiei lăcaşului de cult islamic ameninţă cu manifestaţii de protest exact în ziua de 11 septembrie.

O altă controversă relatată şi de cotidianul „New York Times" priveşte dorinţa oamenilor de afaceri chinezi de a investi masiv în imobilele americane ieftinite de criză. Ei ar intenţiona să pompeze milioane de dolari în zone rezidenţiale aflate în construcţie, printre care se numără şi Ground Zero. Potrivit publicaţiei americane, chinezii ar fi cumpărat deja mare parte din Empire State Building, precum şi din One World Trade Center, ce va face parte din viitorul ansamblu arhitectonic.

3,1  miliarde de dolari costă One World Trade Center.

image

Citeşte şi:
9/11 VIDEO Au acceptat să moară fără ezitare. Misiunea kamikaze a piloţilor trimişi pe urma Zborului 93
Infografie: 10 ani de la 11 septembrie
Un desen realizat cu 13 ani înainte de tragedie, prevestea dezastrul de la WTC
Cum arată WTC la zece ani de la atac
World Trade Center, punct şi de la capăt
CIA şi omul care luptă pentru securitatea Americii
Teoriile conspiraţiei în mintea americanilor
Imagini care nu pot fi uitate
VIDEO Tragedia de la 11 septembrie, aşa cum s-a văzut din spaţiu
După 9/11: Atentatele au redus libertăţile civile ale americanilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite