Teoriile conspiraţiei în mintea americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici interviurile cu sutele de familii de evrei americani care şi-au pierdut rudele şi nici prezentarea publică a rămăşiţelor avionului care s-a prăbuşit în Washington nu au reuşit până acum să elimine teoriile conspiraţiei. „Adevărul“ a stat de vorbă cu profesori şi psihologi despre numărul tot mai mare de americani care cred că atentatele de la 11 septembrie nu au fost comise de Al-Qaida.

„De ce, cu o zi înainte de lansarea avioanelor în WTC, evreii care lucrau acolo au fost anunţaţi să nu se prezinte la birou în dimineaţa aceea? În jur de 4.000 de oameni nu s-au prezentat la lucru în dimineaţa aceea!!!! Cine a pus într-adevăr la cale 11 septembrie? Unde este avionul care s-a «prăbuşit» peste Pentagon?!!!" Acest comentariu a fost postat recent de către un cititor al ediţiei online a „Adevărului" în forumul dedicat unui articol pe tema atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. La câteva ore de la postarea sa pe site, articolul se bucura de 31 de comentarii, aproape jumătate dintre acestea oferind o versiune mai mult sau mai puţin coerentă a teoriei conspiraţioniste conform căreia 11 septembrie a fost o înscenare criminală din partea guvernului american, a Mossadului sau a unei cabale internaţionale.

Nenumăratele eforturi ale establishmentelor politice şi ştiinţifice americane de a demonta metodic afirmaţiile „conspiraţioniştilor" nu au făcut decât să le întărească acestora din urmă convingerea că sunt victimele unui plan extrem de sofisticat de acaparare a puterii mondiale. Nici interviurile cu sutele de familii de evrei americani care şi-au pierdut rudele în atacurile din New York şi nici prezentarea publică a rămăşiţelor avionului care s-a prăbuşit în Washington D.C. nu au reuşit până acum să elimine genul acesta de suspiciuni.

Irakul dăunează adevărului

Conform unei serii de sondaje de opinie făcute de către „The New York Times" şi CBS News, procentul americanilor care erau de părere că autorităţile îi mint în legătură cu evenimentele de la 11 septembrie a crescut, încet dar sigur, în anii imediat următori atentatelor. Astfel, la mijlocul anului 2002, doar 8 la sută din americani credeau că majoritatea explicaţiilor oferite de către membrii administraţiei Bush sunt neadevărate.

În 2004, acest procent s-a dublat, vârful de glorie al „necredincioşilor" fiind mai apoi atins în 2006, când 28 la sută din cetăţeni se declarau convinşi că au fost păcăliţi de către cei de la putere. Conform lui Jonathan Kay, autorul unei cărţi despre teoriile conspiraţioniste americane, această traiectorie ascendentă dintre anii 2002 şi 2006 se datorează în primul rând descoperirii progresive de către poporul american a minciunilor prin care s-a justificat invadarea Irakului lui Saddam Hussein. „Când activiştii antirăzboi au văzut că nu există arme de distrugere în masă în Irak şi-au pus întrebarea «Cu ce alteva ne mai minte guvernul?»" explică Kay.

O teorie conspiraţionistă arată că tuturor evreilor li s-a cerut să nu vină la muncă în acea zi



Fenomenul a fost observat şi de către establishmentul american, care a decis în sfârşit să trateze la modul serios teoriile conspiraţioniste. „Au existat entităţi guvernamentale şi ştiinţifice care au produs rapoarte cu greutate pe fiecare dintre temele aflate în dispută, însă nu par să fi avut vreun efect" explică, pentru „Adevărul", Michael Barkun, profesor de ştiinţe politice la Syracuse University şi autorul unui volum intitulat Cultura Conspiraţiei.

Raport: fără intenţii criminale   

În vara lui 2004, Comisia 11 septembrie a dat publicităţii un Raport Final în care se arăta că, deşi autorităţile americane (FBI, CIA, etc.) au făcut o mulţime de greşeli grave în perioada imediat premergătoare atentatelor, nu li se pot totuşi imputa intenţii criminale. În 2005, agenţia naţională care se ocupă cu impunerea standardelor tehnologice (în domeniul construcţiilor, semiconductoarelor, bancomatelor, etc.) şi-a prezentat propriul studiu pe tema prăbuşirii Turnurilor Gemene.

image

Citeşte şi:
9/11 VIDEO Au acceptat să moară fără ezitare. Misiunea kamikaze a piloţilor trimişi pe urma Zborului 93
Infografie: 10 ani de la 11 septembrie
Un desen realizat cu 13 ani înainte de tragedie, prevestea dezastrul de la WTC
Cum arată WTC la zece ani de la atac
World Trade Center, punct şi de la capăt
CIA şi omul care luptă pentru securitatea Americii
Teoriile conspiraţiei în mintea americanilor
Imagini care nu pot fi uitate
VIDEO Tragedia de la 11 septembrie, aşa cum s-a văzut din spaţiu
După 9/11: Atentatele au redus libertăţile civile ale americanilor


Dialogul surzilor

Concluzia agenţiei a fost că turnurile au fost într-adevăr distruse de către avioanele deturnate de terorişti, şi nu cu ajutorul unor explozivi ascunşi la subsol (aşa cum susţin majoritatea conspiraţioniştilor). Tot în 2005, prestigioasa publicaţie „Popular Mechanics" a demontat argument cu argument principalele teorii conspiraţioniste, de la inexistenţa avioanelor-proiectil la incapacitatea avioanelor de luptă aflate în apropierea oraşelor vizate de către terorişti. Inutil de precizat, redactorii publicaţiei au fost şi ei trecuţi la index de către conspiraţionişti.

În cei 10 ani care au trecut de la atentate, sute de oameni de ştiinţă şi ingineri s-au străduit să explice, cu mai multă sau mai puţină răbdare, de ce n-ar trebui să fie aşa de greu de crezut că Turnurile Gemene şi Pentagonul au fost lovite de către trei avioane deturnate de o mână de piloţi amatori şi că un al patrulea avion s-a prăbuşit în Pennsylvania în urma unei lupte la bord dintre pasageri şi terorişti. Cei mai curajoşi dintre aceşti oameni de ştiinţă au participat chiar la îndelungate dezbateri cu conspiraţioniştii.

După modelul dezbaterilor politice, însă nimeni nu a reuşit să-şi convingă adversarul de nimic. Deoarece majoritatea argumentelor aduse de cele două tabere sunt de natură ezoterică, pline de jargon ingineresc neaccesibil „civililor", pentru simplul cetăţean totul se reduce la încrederea de care se bucură respectivii combatanţi. Ca şi în cazul problemei încălzirii globale, când nu ai cum să-ţi dai cu părerea pe teme ştiinţifice, nu-ţi rămâne decât să adopţi concluziile „specialiştilor" care îţi inspiră cea mai multă încredere.

Aici, însă, mulţi americani dau de o dilemă. Pe de o parte, majoritatea covârşitoare a oamenilor de ştiinţă şi a inginerilor acceptă, în linii mari, explicaţiile guvernului, ceea ce ar trebui să constituie, în mod normal, o dovadă suficientă împotriva teoriilor conspiraţioniste. Pe de altă parte, o naţiune crescută în spiritul suspiciunii faţă de autoritatea statală - şi-n plus proaspăt traumatizată de către numeroasele minciuni ale administraţiei Bush - întâmpină dificultăţi serioase în acceptarea versiunii oficiale a evenimentelor.

Din motive similare, nici producerea de probe în sprijinul argumentelor pro- sau anticonspiraţie nu mai are darul de a schimba convingeri. Aşa cum criticii conspiraţioniştilor sunt etichetaţi automat de către aceştia drept complotişti, dovezile fizice prezentate de autorităţi sunt desfiinţate imediat pe motiv de falsificare. Cel care nu crede că Pentagonul a fost lovit de un avion nu va fi convins altminteri, oricâte bucăţi de fuselaj i se vor arăta.

Nu e nebunie, este reacţie logică

Atracţia pe care o exercită teoriile conspiraţioniste asupra unui segment important al populaţiei nu ar trebui să ne mire, ne spune Linda Tropp, profesor de psihologie socială la University of Massachusetts Amherst. „Cu toţii avem ceea ce se numeşte, în jargon psihologic, prejudecată de confirmare. Adică avem tendinţa de a căuta informaţia care ne confirmă convingerile deja formate şi de a ignora informaţia care nu se potriveşte cu acestea. Apoi, după ce ne-am ales informaţia, o interpretăm în aşa fel încât să se armonizeze perfect cu explicaţia în care credeam oricum.

Dacă ai dintotdeauna treabă cu evreii, îţi vei spune imediat «Fac pariu că evreii sunt de vină şi-aici! Hai să văd dacă pot găsi o informaţie pe care să o pot interpreta în aşa fel încât să-mi confirme, chiar şi parţial, această prejudecată». Bineînţeles, acest proces nu are loc la nivel conştient. Şi nu are loc doar în cazul teoriilor conspiraţioniste. Tot aşa facem şi cu stereotipiile. De exemplu, dacă avem prejudecăţi legate de femei, atunci când vedem o femeie care a scos un rezultat foarte bun la un test de matematică sau inginerie, spunem «A, clar, a avut noroc!» şi nu «Are talent! Poate că ar fi cazul să-mi schimb prejudecăţile legate de femei!»" spune Tropp.

Asupriţi şi conspiraţionişti

Chiar dacă niciunul dintre noi nu poate scăpa în totalitate de prejudecăţi, există o categorie demografică, spune Tropp, pentru care teoriile conspiraţioniste au cele mai mari şanse să pară logice şi în conformitate cu bunul-simţ: categoria celor asupriţi de către cei de la putere.„Din punct de vedere psihologic, se poate argumenta că suspiciunea care stă la baza acestor teorii este legată de experienţe de viaţă personale. Persoanele din categorii defavorizate, care nu se simt protejate de către stat, nu au de ce să aibă încredere în autorităţi. Ceea ce vor ele, însă, este să se facă auzite şi să fie respectate.

Dacă administraţia Obama m-ar angaja să mă ocup de problema teoriilor conspiraţioniste, aş recomanda în primul rând trimiterea unui reprezentant al Casei Albe în rândurile conspiraţioniştilor. Această persoană ar trebui să-i trateze cu respect şi să-i întrebe care le sunt convingerile şi pe ce se bazează acestea. O astfel de interacţiune le-ar da ocazia să se facă cât de cât auziţi, iar aceasta le-ar reda o oarecare măsură de încredere în sistem. Altfel, dacă nu-i asculţi tu pe ei, de ce te-ar asculta ei pe tine?", spune Tropp.

Raport exonerant

Comisia 11 septembrie a dat publicităţii un Raport Final în care se arăta că, deşi autorităţile americane (FBI, CIA, etc.) au făcut o mulţime de greşeli grave în perioada imediat premergătoare atentatelor, nu li se pot totuşi imputa intenţii criminale.

Suspiciuni internaţionale

Cel mai recent sondaj de opinie internaţional pe tema „conspiraţiei 11 septembrie" a fost făcut în 2008 de WorldPublicOpinion.org pe eşantioane reprezentative pentru populaţiile a 17 ţări. Conform acestui sondaj, Turcia şi Mexicul asunt ţările cu cel mai mare procent de oameni care dau vina pe guvernul american pentru atentate (36% şi, respectiv, 30%). Acestea sunt urmate de Teritoriile Palestiniene (27%), Germania (23%), Iordania (17%) şi Coreea de Sud (17%). La polul opus se situează Taiwanul şi Kenya (ambele cu 4%), urmate de Marea Britanie (5%).

Principalele teorii conspira-ţioniste

- Atacurile din 11 septembrie 2001 au fost gândite şi organizate de guvernul şi serviciile secrete americane.
- Osama bin Laden şi Al-Qaida n-au avut nimic de-a face cu atentatele.
- Pentagonul nu a fost lovit de un avion, ci de o rachetă americană.
- Turnurile Gemene din New York nu au fost lovite de avioane (care au fost doar simulate cu ajutorul unor holograme), ci s-au prăbuşit din cauza unor explozii controlate.
- Mii de angajaţi evrei din Turnurile Gemene au lipsit de la lucru pe 11 septembrie.
- Convorbirile telefonice ale pasagerilor din presupusele avioane deturnate au fost falsificate.
- Rămăşiţele avioanelor au fost aduse pe ascuns la locul atentatelor.
- Presupuşii piraţi ai aerului trăiesc bine mersi şi acum în Orientul Mijlociu.
- Avioanele de luptă care ar fi putut intercepta aeronavele deturnate au primit ordinul să nu se ridice de la sol sub niciun motiv.

Profesorul conspiraţionist

James Fetzer, un pensionar de 71 de ani, se declară fără nicio ezitare a fi adeptul teoriilor conspiraţioniste. Atât de convins este că administraţia Bush a pus la cale atentatele de la 11 septembrie, încât a fondat o organizaţie dedicată exclusiv combaterii versiunii oficiale a tragicelor evenimente. Însă Fetzer nu se regăseşte în caracterizarea psihologului Linda Tropp. Nu face parte dintr-o categorie defavorizată. Nu a avut niciodată probleme în a se face auzit. Nu a fost privit de sus de către intelectuali. Şi asta pentru că este el însuşi un intelectual. Până în 2006, dr. Fetzer a predat
cursuri de filosofie a ştiinţei la University of Minnesota Duluth.

A scris sute de articole de specialitate despre inteligenţa artificială, ştiinţa cognitivă şi informatică. De câţiva ani, însă, scrie despre conjuraţia administraţiei Bush şi a Mossadului israelian. „Practic tot ceea ce ne-a spus guvernul american despre 11 septembrie este fals. Şi se poate dovedi că e fals! Multe dintre afirmaţiile lor încalcă flagrant legiile fizicii, ale ingineriei şi ale aerodinamicii. O mare parte din argumentaţia lor este de-a dreptul ridicolă. N-aveţi decât să acceptaţi versiunea oficială a evenimentelor dacă sunteţi dispuşi să credeţi în imposibilităţi!" spune, tranşant, Fetzer.

Conform teoriei avansate de profesor, administraţia Bush a înscenat atentatele din trei motive: petrol, Israel şi ideologie. Argumentul petrolului irakian este arhicunoscut şi nu mai are nevoie de explicaţii. Israelul este învinovăţit şi el datorită presupusei dorinţe a statului evreiesc de a desfiinţa Irakul lui Saddam, pe care Fetzer îl numeşte „cel mai modern şi sofisticat stat arab". În sfârşit, ideologia neoconservatorilor grupaţi în jurul lui George W. Bush dicta acapararea puterii globale absolute, în vederea creării unui imperiu american menit să dureze 100 de ani.

Acuzaţiilor de paranoia le răspunde enumerându-şi calificările profesionale: „În calitate de fost ofiţer de puşcaşi marini, sunt total dedicat viitorului acestei ţări. În calitate de profesor de filosofie a ştiinţei, ştiu că ştiinţa este mijlocul cel mai bun de a ajunge la adevăr. Dacă nu credeam cu certitudine în fiecare afirmaţie pe care am făcut-o până acum şi nu aş putea-o dovedi, aş tăcea" spune Fetzer.

Viitorul conspiraţionismului

Conform experţilor intervievaţi de „Adevărul", teoriile conspiraţioniste pe tema atentatelor de la 11 septembrie nu vor avea o viaţă prea lungă - cel puţin nu în rândul majorităţii americanilor. „Acum, că războiul din Irak se apropie de sfârşit şi nu mai ţine pagina întâi a ziarelor, tendinţa de a crede în teoriile conspiraţioniste pe tema 11 septembrie s-a diminuat. Pentru adepţii mişcării «Adevărul despre 11 septembrie» băieţii răi erau neconservatorii din administraţia Bush. Când aceşti neoconservatori au plecat din funcţii, teoriile conspiraţioniste au rămas ca nişte filme de acţiune hollywoodiene lipsite de băieţi răi.

Unii conspiraţionişti şi-au redirecţionat suspiciunile către noul preşedinte, Barack Obama, susţinând că democraţii ascund intenţionat crimele comise de republicani. Însă acest salt [logic] a fost cam mare - chiar şi pentru adepţii teoriilor conspiraţioniste. Pentru milioane de americani, criza financiară din 2008 şi recesiunea care a urmat au depăşit atentatele de la 11 septembrie în importanţă.

Ca urmare, noile teorii conspiraţioniste tind să se concentreze pe teme financiare - în special pe tema Băncii Centrale - şi mai puţin pe teme militare şi geopolitice", explică Jonathan Kay. Concluzia îi aparţine lui Kathy Olmsted, autoarea unei cărţi intitulate „Adevăraţii Duşmani: Teorii Conspiraţioniste şi Democraţia Americană, de la Primul Război Mondial la 11 septembrie": „Mulţi americani au ajuns să creadă în aceste teorii despre 11 septembrie pentru că administraţia Bush a fost atât de secretoasă şi pentru că a părut dispusă să maltrateaze adevărul despre motivele războiului din Irak. Dacă guvernul va fi mai deschis cu oamenii, mai puţină lume va crede că autorităţile se ocupă cu minţitul şi cu uneltirea".

"Practic tot ceea ce ne-a spus guvernul american despre 11 septembrie este fals. Şi se poate dovedi că e fals.''
James Fetzer  fost profesor de filosofie

Citeşte şi:
9/11 VIDEO Au acceptat să moară fără ezitare. Misiunea kamikaze a piloţilor trimişi pe urma Zborului 93
Infografie: 10 ani de la 11 septembrie
Un desen realizat cu 13 ani înainte de tragedie, prevestea dezastrul de la WTC
Cum arată WTC la zece ani de la atac
World Trade Center, punct şi de la capăt
CIA şi omul care luptă pentru securitatea Americii
Teoriile conspiraţiei în mintea americanilor
Imagini care nu pot fi uitate
VIDEO Tragedia de la 11 septembrie, aşa cum s-a văzut din spaţiu
După 9/11: Atentatele au redus libertăţile civile ale americanilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite