CIA şi omul care luptă pentru securitatea Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate că este doar o întâmplare că, la zece ani de la atentatele asupra Turnurilor Gemene, generalul David Petraeus a fost numit noul director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA).

Recunoscut pentru rolul decisiv pe care l-a jucat în războiul din Irak, dar şi pentru că a început să implementeze noua strategie a lui Obama pentru Afganistan, Petraeus (58 de ani) este considerat, după 37 de ani de carieră militară, drept omul care luptă pentru securitatea Americii. El este şi dovada că linia de demarcaţie dintre spionaj şi armată este în toiul luptei antiteroriste din ce în ce mai slab sesizabilă.

De CIA şi armată se leagă şi numele centrului de detenţie Guantanamo Bay din Cuba, a cărui închidere nici măcar nu se întrezăreşte. Aceasta deşi preşedintele Barack Obama a promis-o încă din campania electorală pentru alegerile din 2008. A promis şi închiderea tribunalelor militare destinate judecării celor acuzaţi de acte de terorism împotriva Americii. Opoziţia pe plan intern pentru continuarea celebrului „War on Terror" este însă prea mare.

Guantanamo nu s-a închis încă

În timp ce, pentru unii, Guantanamo este simbolul ruşinii Occidentului, care în secolul 21 mai acceptă tortura, pentru alţii, mulţi dintre ei congresmeni, Guantanamo sau „Gitmo" cum este „alintată", rămâne un instrument necesar în lupta antiteroristă. Centrul de detenţie a fost deschis la 11 ianuarie 2002 pentru a-i găzdui pe teroriştii capturaţi de SUA în războiul postatentate.

La început, aici erau încarceraţi circa 600 de presupuşi terorişti. Acum au mai rămas 170. Discuţiile în contradictoriu pe tema închiderii Guantanamo au atins un punct culminant când în presă au apărut fotografii cu gardienii care abuzau şi umileau deţinuţii. Dar desfiinţarea închisorii din Cuba presupune transferul deţinuţilor. Americanii nu vor pe teritoriul lor terorişti, iar europenii nici atât. Nici după scandalul închisorilor secrete CIA, despre care Consiliul Europei susţine că au existat ilegal, inclusiv pe teritoriul României. La 10 ani de la atacurile sângeroase, Obama nici nu mai discută închiderea Guantanamo.

image

Citeşte şi:
9/11 VIDEO Au acceptat să moară fără ezitare. Misiunea kamikaze a piloţilor trimişi pe urma Zborului 93
Infografie: 10 ani de la 11 septembrie
Un desen realizat cu 13 ani înainte de tragedie, prevestea dezastrul de la WTC
Cum arată WTC la zece ani de la atac
World Trade Center, punct şi de la capăt
CIA şi omul care luptă pentru securitatea Americii
Teoriile conspiraţiei în mintea americanilor
Imagini care nu pot fi uitate
VIDEO Tragedia de la 11 septembrie, aşa cum s-a văzut din spaţiu
După 9/11: Atentatele au redus libertăţile civile ale americanilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite