„Războiul” dintre Traian Băsescu şi USL, în atenția presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Războiul" dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi guvernarea de centru-stânga din România ocupă spaţii largi în relatările agenţiilor internaţionale de presă, preluate de numeroase publicaţii și posturi de radio și televiziune din întreaga lume.

Noua coaliţie de centru-stânga, aflată la putere în România, a lansat o ofensivă, marţi, în războiul cu preşedintele de centru-dreapta, revocând preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, un vot contestat şi calificat de opoziţie drept „lovitură de stat", scrie AFP.

Presa românească evocă un „Blitzkrieg" pentru a putea controla instituţiile încă deţinute de opoziţie, în timp ce numeroase organizaţii neguvernamentale, între care Fundaţia Soros, sunt îngrijorate, de o săptămână, de „presiunile Guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente", adaugă agenţia franceză.

Cotidianul „Le Monde", care preia în mare parte relatarea AFP, notează că războiul s-a deschis în România între noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social Liberală (USL), şi preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu. De altfel, majoritatea publicaţiilor din Franța, fie că sunt naţionale („Le Parisien", „Le Nouvel Observateur", „L'Express", „Le Point") sau regionale, preiau ştirea agenţiei franceze. AFP: România într-o situaţie îngrijorătoare după ofensiva puterii

Postul de radio RFE/RL relatează despre îngrijorările Curţii Constituţionale din România, care îl acuză pe premierul de stânga Victor Ponta că încearcă să o desfiinţeze şi susţine că a notificat autorităţile UE în legătură cu ameninţările la adresa independenţei sale.

La rândul său, agenţia americană Associated Press, preluată de numeroase publicaţii şi posturi de televiziune din SUA sau din Asia, relatează că ambasadorul Statelor Unite în România şi-a exprimat „îngrijorarea profundă" cu privire la ameninţările la adresa „independenţei instituţiilor democratice" în această ţară din estul Europei, unde premierul şi preşedintele sunt implicaţi într-o luptă de putere înveninată.

Societatea „Timişoara": „Îndemnăm pe toţi concetăţenii să participe la mitinguri"

Agenţia Reuters, care abordează pe larg subiectul, concentrându-se în special pe îngrijorările manifestate de Curtea Constituţională şi pe acţiunile celor două tabere aflate în conflict, citează analişti care susţin că acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separarea puterilor în stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare de decizii şi a amânat reforme importante convenite în cadrul acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional. Reuters: Scandalul USL-Băsescu a blocat guvernarea ţării

Şi cotidianul spaniol "El Pais" relatează evenimentele petrecute marţi pe scena politică românească, arătându-se îngrijorat că criza politică din ţara noastră ar putea provoca un blocaj al instituţiilor şi al reformelor economice cerute de FMI. El Pais: "Guvernul român lansează o ofensivă ca să controleze instituţiile"

Scandalul politic din România a fost comparat cu o mare gafă a politicii americane

Ce spune Constituţia despre suspendarea Preşedintelui

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Ponta, între Năstase şi Băsescu

Cine este personajul „Dottore", apelativul cu care i s-a adresat Băsescu lui Ponta

Şi ei au fost acuzaţi de plagiat, dar au demisionat!

Viorel Marineasa: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Află câte persoane au semnat petiţia care cere demisia premierului

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii din Timişoara cer demisia lui Ponta: "Ne face de râs în toată lumea"

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite