Reuters: Scandalul USL-Băsescu a blocat guvernarea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Reuters din Londra
Sediul Reuters din Londra

Reuters a publicat recent un material despre atacurile premierului şi ale Uniunii Social-Liberale împotriva Curţii Constituţionale, instituţie care a notificat deja organisme europene despre "ameninţările la adresa independenţei sale". Agenţia de presă susţine că scandalul dintre USL şi Băsescu a paralizat, practic, guvernarea ţării.

Potrivit agenţiei de presă, "analiştii politice spun că acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separarea puterilor în stat".

Reuters mai scrie că "disputa politică a paralizat, practic, procesul decizional şi a întârziat reformele importante convenite în cadrul acordului de asistenţă financiară încheiat cu FMI".

Instituţia de presă mai semnalează faptul că USL a preluat puterea în luna mai şi "de atunci a fost implicată într-o ceartă continuă cu preşedintele care a paralizat, efectiv, guvernarea".

Reuters aminteşte că o treime din cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale sunt numiţi de Senate, o altă treime de Camera Deputaţilor, iar Preşedintele desemnează trei dintre membrii CCR. "În atacurilor fără precedent împotriva CC şi a judecătorilor ei, precum şi a ameninţărilor de a-i destitui, CC a notificat instituţiile europene", se arată în declaraţia dată de instanţa supremă, citată de Reuters.

"USL a avut o performanţă bună la alegerile locale de luna trecută, dar scandalul cu Băsescu, acuzaţiile împotriva lui Ponta şi întemniţarea unui fost membru important al partidului (pentru corupţie) ar putea scădea popularitatea Uniunii înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie", comentează agenţia de presă internaţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite