Preşedintele pakistanez susţine că a colaborat cu SUA pentru localizarea lui Bin Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele pakistanez Asif Ali Zardari a negat că uciderea lui Osama bin Laden în ţara sa reprezintă un semn de eşec din partea lui în combaterea terorismului, adăugând că naţiunea sa a fost, probabil, cea mai mare victimă a terorismului.

Unde e dovada morţii lui bin Laden?

Pakistanul nu a fost implicat în raidul în urma căruia liderul al-Qaeda a fost ucis, iar oficiali americani au sugerat că pakistanezii trebuiau să ştie că bin Laden se află acolo, mai ales că locuia la doar câteva sute de metri de Academia Militară pakistaneză. Mai mult, oficiali americani susţin că este "de neconceput" ca bin Laden să nu fi beneficiat de un sistem de sprijin în Pakistan, conform CNN.

Peter Bergen, analist de securitate naţională al CNN, crede că moartea lui Osama bin Laden subiniază contrariul relaţiei dintre cele două ţări: "Este foarte evident faptul că Pakistanul a permis ca aceste lucruri să se desfăşoare pe teritoriul lor", a adăugat acesta.

Pe de altă parte, liderul pakistanez a menţionat că eliminarea lui bin Laden a fost posibilă ca urmare a unui deceniu de cooperare şi de parteneriat între SUA şi Pakistan, iar un oficial a declarat că pakistanezii le-au oferit Statelor Unite informaţii care, în cele din urmă, au condus la uciderea liderului al-Qaeda, dar au omis să le interpreteze ei înşişi.

Şi secretarului de stat american, Hillary Clinton, a apreciat cooperarea Pakistanului la eforturile Statelor Unite împotriva reţelei al-Qaeda. Nu există informaţii cu privire la perioada în care au fost colectate datele, dar Statele Unite s-au axat pe informaţiile oferite de pakistan din septembrie, pionul principal fiind curierul care venea şi pleca din complex.

Detaliile cu privire la ceea ce pakistanezii ştiau despre operaţiunea americană, de la colectarea de informaţii şi până la executarea lui Osama, sunt neclare. Se ştie însă cu siguranţă că evenimentele de duminică nu au fost rezultatul unei operaţiuni comune. Statele Unite nu au prevenit Pakistianul în legătură cu operaţiunea ce a dus la uciderea liderului al-Qaeda, pentru a păstra caracterul secret al misiunii.

Osama bin Lalden a fost ucis/ Cât timp s-au chinuit americanii să-l prindă

Osama bin Laden a fost ucis/Analist: Eliminarea lui nu înseamnă că al-Qaeda îşi va înceta activitatea

WikiLeaks: O bombă nucleară ascunsă în Europa va fi detonată de terorişti dacă Bin Laden va fi omorât

Vezi aici cine va fi succesorul lui Osama bin Laden la conducerea Al-Qaida

VIDEO Cum va beneficia Barack Obama de moartea lui Osama bin Laden

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite