Norvegia: A început procesul lui Breivik, autorul atacurilor din iulie 2011, soldate cu 77 de morți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anders Behring Breivik compare în faţa justiţiei norvegiene începând de astăzi pentru „acte de terorism", la aproape nouă luni după ce a ucis 77 de persoane, relatează AFP.

UPDATE 14.06
Anders Behring Breivik a plâns de emoție în timp ce în sala de judecată a fost proiectat filmul de 12 minute pe care l-a difuzat în ziua atacurilor, relatează AFP.

Breivik, care a recunoscut că este autorul atacurilor, a pledat nevinovat la începerea procesului său pentru acte de terorism, declarând că a acționat legitimă apărare.

Anders Behring Breivik a intrat în sala de judecată adresând publicului format din familii ale victimelor, supravieţuitori şi jurnalişti un salut de extremă dreapta, cu braţul drept întins şi pumnul strâns.

Potrivit AFP, Breivik a efectuat salutul nazist şi a declarat că nu recunoaşte legitimitatea instanţei care îl judecă pentru uciderea a 77 de persoane, în vara anului 2011.

Citeşte AICI toate articolele despre Anders Behring Breivik

În momentul în care judecătorul l-a întrebat în legătură cu profesia sa, el s-a prezentat drept „scriitor"', spunând că scrie o lucrare în închisoare.

„Nu recunosc tribunalul norvegian", a mai spus Anders Behring Breivik.

image

Chiar dacă refuză să pledeze vinovat, extremistul de dreapta îşi recunoaşte faptele, însă, notează AFP, principala miză se învârte în jurul sănătăţii sale mentale şi, prin urmare a sorţii sale: azil sau închisoare?

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane detonând o bombă la baza clădirii unde se află sediul premierului, absent din clădire la momentul respectiv.

Fosta iubită a lui Breivik, ucigașul din Norvegia: "Se machia și era disperat să se căsătorească"

Apoi, deghizat în poliţist, el a împuşcat cu sânge rece, timp de peste o oră, tineri laburişti reuniţi în tabăra de vară de pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo. Atacul s-a soldat cu 69 de victime, în principal adolescenţi prinşi în capcană lângă un lac cu ape îngheţate.

„Au fost masacre mai mari cu alte tipuri de arme, dar nu cu o armă de foc", a explicat pentru AFP Jack Levin, profesor de criminologie la Northeastern University din Boston.

Obama a fost pe lista neagră a lui Breivik

Afirmând că este în război împotriva „invaziei musulmane" în Europa şi a multiculturalismului, Breivik, în vârstă de 33 de ani în prezent, şi-a calificat gestul drept „atroce, dar necesar", adăugând că este vorba despre "un atac preventiv împotriva trădătorilor patriei".



Într-o inversare neobişnuită a rolurilor, apărarea va încerca să obţină ca acuzatul să fie recunoscut vinovat din punct de vedere penal, aşa cum a cerut acesta, în timp ce Parchetul este dispus să îl declare iresponsabil pe baza unei expertize psihiatrice care a conchis că acesta este psihotic, notează Mediafax.

Anders Behring Breivik este acuzat de acte de terorism

FOTOGALERIE Criminalul din Norvegia a fost dus pe insula Utoya pentru reconstituirea masacrului

Dacă avocaţii obţin câştig de cauză, Breivik va fi închis atât timp cât va fi considerat periculos.

Apreciind că internarea sa într-un centru psihiatric va fi „mai rea decât moartea", extremistul vrea să fie recunoscut sănătos mental pentru a nu i se invalida manifestul ideologic pe care l-a difuzat în ziua atacurilor, ce ar fi trebuit să atragă atenţia asupra acestui document islamofob.

Efectul Oslo - întărirea Europei

Pentru apărare nu există nicio îndoială: acuzatul trebuie să devină un om liber la un moment dat. „În Norvegia nu există închisoare pe viaţă. La un moment dat, el se va întoarce în societate, nu într-un viitor apropiat, ci după mulţi ani", a afirmat avocatul său, Geir Lippestad.

Dacă în schimb se va decide că nu a fot responsabil penal, Breivik va primi îngrijiri psihiatrice într-o instituţie specializată, probabil pe viaţă.

În ultimă instanţă, judecătorii vor fi cei care vor decide în privinţa responsabilităţii penale a acuzatului, verdictul lor fiind aşteptat în iulie.

Breivik se visează şeful armatei

Imagini de la prima audiere a teroristului din Norvegia


Breivik a îndoliat întreaga Norvegie după ce a ucis 77 de persoane în atacul din vara lui 2011 FOTO: Reuters

Breivik a îndoliat întreaga Norvegie după ce a ucis 77 de persoane în atacul din vara lui 2011
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite