Obama a fost pe lista neagră a lui Breivik

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anders Behring Breivik, norvegianul care a omorât 77 de persoane în iulie 2011, intenţiona să îl ucidă pe Barack Obama la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel

Anders Behring Breivik, în vârstă de 33 de ani, avea în plan să-l omoare pe preşedintele american, în 2009, într-un atac cu maşină-capcană, pus la cale să se întâmple în timpul ceremoniei de înmânare a premiilor Oscar, relatează ediţia electronică a Daily Mail, citată de Mediafax.

Norvegianul a folosit un plan similar în atacul din Oslo din iulie, detonând o maşină-capcană în apropierea clădirii Guvernului, după care a mers pe insula Utoyea, unde a început să împuşte participanţii la o reuniune.
El a declarat poliţiei că anterior plănuise un atac cu bombă împotriva ceremoniei de înmânare a premiilor Nobel, dar a renunţat la plan din cauza măsurilor de securitate prea mari care îl împiedicau să ducă bomba suficient de aproape de primăria capitalei norvegiene, unde avea loc ceremonia.

Potrivit cotidianului norvegian Dabladet, Breivik a declarat poliţiei că un atac împotriva ceremoniei Nobel ar fi ucis şi câţiva „trădători". El a afirmat, de asemenea, că în timp ce Obama era o ţintă americană foarte importantă, faptul de a comite atacurile aproape de casă ar fi servit mai bine scopurilor sale naţionaliste. El susţine că s-a inspirat pentru atacuri din tacticile folosite de Al-Qaida.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite