Obligaţia Petrom de a importa gaze pentru propria centrală a devenit lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul a modificat Legea gazelor, astfel încât Petrom este obligată să utilizeze atât gaze de producţie proprie, cât şi de import pentru centrala electrică pe care a construit-o la Brazi.

CITEŞTE ŞI:

Alimentarea cu gaze a fost sistată în centrul Capitalei

Transgaz a deconectat marii consumatori de gaze, pentru a fi asigurată alimentarea populaţiei

Criza gazelor: Guvernul, cu pantalonii-n vine în plin ger

Băsescu: Vom cere FMI să amânăm liberalizarea preţului gazelor pentru anul 2020

Petrom a planificat construirea centralei de la Brazi - capacitate de 860 de MW, mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă - în ideea că va folosi doar gaze din producţia proprie ca materie primă pentru generarea de electricitate.

Potrivit legislaţiei din domeniu, toţi consumatorii industriali utilizează acelaşi coş de gaze de producţie internă şi de import, însă Petrom ar fi vrut să utilizeze doar gaze interne pentru centrală, sub formă de consum propriu tehnologic.

În urmă cu un an, în ianuarie 2011, un ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE şi ANRM introducea obligaţia ca titularii de acorduri petroliere care utilizează gaze pentru activităţi proprii să consume acelaşi coş ca şi restul industriei.

Petrom a contestat în instanţă acel ordin, dar a fost nevoită să importe gaze pentru centrală pe perioada probelor.

În decembrie 2011, Parlamentul a aprobat un proiect de modificare a Legii gazelor care conţinea această prevedere.

Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu şi publicată în Monitorul Oficial din 12 ianuarie 2012.

Legea are un articol unic, respectiv înlocuieşte definiţia „consumatorului" din Legea gazelor cu cea de „client", care înseamnă „persoana fizică sau persoana juridică ce utilizează gaze naturale pentru consumul propriu; este asimilat clientului, în sensul prezentei legi, şi titularul de acord petrolier care utilizează aceste resurse pentru activităţi proprii la toale locurile de consum, la sediul principal, precum şi la sediile filialelor, sucursalelor, reprezentanţelor şi la celelalte sedii secundare, in derularea tuturor activităţilor, cu excepţia operaţiunilor petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora".

Centrala este gata, a început probele în urmă cu câteva luni şi ar fi trebuit să intre în exploatare comercială la finele acestui an, însă momentul a fost amânat din cauza unor defecţiuni.

CITEŞTE ŞI:

Romgaz în alertă: Importăm gaze să acoperim consumul, deşi acest lucru nu este de competenţa noastră

Boc: Azi şi mâine nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze, indiferent de temperaturile de afară

Pericol! Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite