NEWS ALERT Alimentarea cu gaze a fost sistată în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din centrul Bucureştiului au rămas încă de aseară fără gaze, după ce presiunea în conductele de distribuţie din Bucureşti a coborât foarte mult din cauza gerului.

CITEŞTE ŞI:

Transgaz a deconectat marii consumatori de gaze, pentru a fi asigurată alimentarea populaţiei

Criza gazelor: Guvernul, cu pantalonii-n vine în plin ger

Băsescu: Vom cere FMI să amânăm liberalizarea preţului gazelor pentru anul 2020

Locuitorii din centrul istorc al Capitalei şi reprezentanţii localurilor au precizat, pentru "Adevărul", că nu au mai avut gaze pentru aragaz încă de aseară.

Potrivit legislaţiei privind siguranţa alimentării cu gaze, populaţia are prioritate absolută în asigurarea consumului.

Marii consumatori de gaze au fost opriţi încă de duminică, pentru a se asigura consumul de gaze al populaţiei.

UPDATE ora 17.00 Reprezentanţii GDF Suez ne-au declarat că au fost cinci cazuri unde alimentarea cu gaze a fost întreruptă în centrul Capitalei, iar la ora acestei ştiri livrările fuseseră reluate.

La Ministerul Economiei au avut loc în aceste zile şedinţe ale Comitetului de Coordonare pentru asigurarea siguranţei in aprovizionarea cu gaze naturale , care se întruneşte de mai multe ori pe zi.

Consumul de gaze la nivel naţional a crescut cu 30% faţă de o zi normală de vară, din cauza gerului, până la 65 de milioane de metri cubi pe zi.

UPDATE

Începând cu data de 30 ianuarie, orele 17.00, Distrigaz Sud Reţele a constatat o scădere semnificativă de presiune a gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz, în special în zona capitalei, potrivit unui comunicat al companiei.

"Distrigaz Sud Reţele a luat toate măsurile pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale la parametri normali a consumatorilor din Bucureşti. Având în vedere parametrii înregistraţi în această dimineaţă în sistemul de distribuţie  Distrigaz Sud Reţele a notificat toţi furnizorii şi clienţii deserviţi privind situaţia existentă şi a solicitat luarea tuturor măsurilor necesare pentru echilibrarea sistemului de transport", se arată în comunicat.

"Pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a tuturor clienţilor săi, GDF SUEZ Energy România a respectat şi chiar a depăşit obligaţiile de înmagazinare a gazelor naturale pentru ciclul 2011-2012 şi a triplat cantităţile zilnice de gaze naturale preluate din import.

Astfel, faţă de obligaţia de înmagazinare de 8.46 TWh, GDF SUEZ Energy România a înmagazinat o cantitate de 8.93 TWh, obligaţiile de înmagazinare fiind îndeplinite prin contracte încheiate cu operatorii de înmagazinare şi cu furnizorii care înmagazinează gaze pentru GDF SUEZ Energy România.

De asemenea, importurile de gaze naturale au crescut, în medie, în perioada 23-31 ianuarie de la 3 milioane m3 la 11 milioane m3 zilnic pentru clienţii GDF SUEZ Energy România, cifră care reprezintă peste 60% pe zi din totalitatea cantităţilor de gaze importate la nivel naţional", se mai arată în comunicatul GDF Suez Românie.

CITEŞTE ŞI:

Romgaz în alertă: Importăm gaze să acoperim consumul, deşi acest lucru nu este de competenţa noastră

Boc: Azi şi mâine nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze, indiferent de temperaturile de afară

Pericol! Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate

În scurt timp, secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Stafie va face declaraţii pe această temă.

UPDATE 14.45  Principalele declaraţii ale lui Claudiu Stafie

Nu există probleme în aprovizionarea cu gaze. Este adevărat, temperaturile sunt foarte scăzute. Ne-am preocupat şi există cantităţile necesare.

Unii consumatori au fost limitaţi, dar toţi consumatorii vor avea gaz.

Sunt întreruperi accidentale, precum cazul din Rm. Vâlcea, combinatele chimice, la fel referitor la centrul Bucureştiului.

A crescut consumul. Ieri 69 milioane de metri cubi, azi 70 de milioane de metri cubi. Spre comparaţie, în ziua de 16 ianuarie consumul era de 57 de milioane de metri cubi.

La nivelul Trangaz sunt luate toate măsurile, suntem în permanent contact cu operatorul.

Pentru azi importurile sunt 17,5 milioane de metri cubi, iar pentru mâine 20 de milioane de metri cubi.

Presiunea a scăzut în reţea, dar e normal, pentru că e un consum foarte mare.

Nu este cazul să declanşăm situaţia de urgenţă. Avem tot cadrul legal să luăm toate măsurile necesare.

În următoarele zile vom vedea. Deocamdată avem asigurate condiţiile de gaze.

Au fost limitaţi industrialii în limita cantităţilor din contracte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite