Transgaz a deconectat marii consumatori de gaze, pentru a fi asigurată alimentarea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentarea cu gaze pentru cele două combinate de îngrăşăminte chimice din grupul InterAgro care funcţionau până acum au fost oprită încă de duminică seara, pentru a fi asigurat consumul de gaze al populaţiei.

CITEŞTE ŞI:

Alimentarea cu gaze a fost sistată în centrul Capitalei

Criza gazelor: Guvernul, cu pantalonii-n vine în plin ger

Băsescu: Vom cere FMI să amânăm liberalizarea preţului gazelor pentru anul 2020

InterAgro este cel mai mare consumator de gaze din ţară.

Cele două combinate care funcţionau - Amonil şi DonauChem - consumau în total aproape trei milioane de metri cubi pe zi.

Consumul în aceste zile geroase a ajuns la 65 de milioane de metri cubi pe zi, cu 30% mai mult decât într-o zi normală de iarnă.

Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, a declarat, pentru "Adevărul", că Transgaz nu are nicio bază legală pentru a-i întrerupe livrările, întrucât InterAgro nu a mai optat pentru statutul de consumator întreruptibil.

"Deja am vorbit cu avocaţii pentru a da statul în judecată. Avem pierderi de 4 milioane de dolari pe zi pentru că ne-au sistat livrările de gaze. În plus, nu ne-au dat nimic în scris, doar telefonic ne-au anunţat încă de duminică seara că ne vor opri gazele şi că este pentru scurt timp, dar iată că situaţia se prelungeşte", a spus Niculae.

El a explicat că este greu să opreşti şi să porneşti din nou un combinat de îngrăşăminte chimice, care consumă un volum mare de gaze în procesul de producţie.

"Furnizorii de gaze ne-au notificat faptul că până cel mai devreme în 10 februarie nu ne pot relua livările, pentru că nu mai există presiune pe conducte", a adăugat Niculae.

El a mai spus că, pentru luna februarie, consumatorii industriali vor trebui să importe 55% din necesarul de consum, situaţie fără precedent în sistemul energetic românesc.

CITEŞTE MAI MULT:

Romgaz în alertă: Importăm gaze să acoperim consumul, deşi acest lucru nu este de competenţa noastră

Boc: Azi şi mâine nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze, indiferent de temperaturile de afară

Pericol! Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite