Top Forbes: Cinci miliardari deţin afaceri în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frank Timiş, Veronica Guşă de Drăgan, Dimitrie Sturdza, familia Năsui şi Nicolae Raţiu deţin în afara graniţelor ţării cele mai importante afaceri. Miliardarii din topul Forbes 500 cu reşedinţa permanentă în străinătate au strâns o avere de 2,28 miliarde de euro. În top 10 se află Frank Timiş şi Veronica Guşă de Drăgan.

Cel mai bogat român de peste hotare este Frank Timiş (46 de ani), care locuieşte la Londra. Averea sa este estimată de topul Forbes 500 Miliardari la 1-1,1 miliarde de euro. El ocupă locul doi în acest clasament. Pe locul cinci, cu o avere de 800-900 milioane de euro este Veronica Guşă de Drăgan (37 de ani) care locuieşte în Palma de Mallorca (Spania).

Mai citeşte şi:

Timişorenii din Top “Forbes 500 miliardari” spun că economia se va redresa anul viitor

Topul Forbes 500 miliardari / Cei mai bogati romani: Dinu Patriciu, Frank (Vasile) Timis, Ioan Niculae

Topul Forbes 500 miliardari: topul intrarilor si iesirilor spectaculoase

Forbes 500 miliardari: Top investitori în IT

Forbes 500 miliardari: Top investitori în energie

Forbes 500 miliardari: Cei mai mari proprietari de hoteluri

Al treilea miliardar cu reşedinţa în străinătate este Dimitrie Sturdza (72 de ani) care are o avere de 220 milioane de euro. El locuieşte la Oetwil am See (Elveţia) şi ocupă locul 20 în Top. Familia Năsui locuieşte în Chicago (SUA), are o avere de 90-95 milioane de euro şi ocupă locul 57 în topul Forbes. Al cincilea miliardar român cu domiciliul în afara graniţelor ţării este Nicolae Raţiu (62 de ani), cu o avere de 67-68 milioane de euro. Locuieşte la Londra şi ocupă locul 76.  Frank Timiş nu mai deţine afaceri în România, acesta fiind şi motivul pentru care, spune el, vine destul de rar în ţara natală.

De la bursă la imobiliar

„Am câteva proprietăţi în România, dar nimic semnificativ". Frank Timiş este unul din acţionarii African Minerals (listată pe bursa de la Londra), International Petroleum şi African Petroleum (ambele listate pe bursa australiană NSX). Din grupul Timiş mai fac parte societăţile nelistate Green Power Corporation Limited (cu activitate în domeniul energiei verzi) şi London Pharma Limited (cercetare).

Veronica Guşă de Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan este Preşedintele Executiv al Grupului Butan Gas, din anul 2001. Afacerile ButanGas România au depăşit 61 milioane de euro în 2009, iar profitul a fost de 0,25 milioane de euro. Grupul condus de ea (specializat în distribuţie de GPL), cu prezenţă în zece ţări, a obţinut o cifră de afaceri cumulată de aproximativ un miliard de euro.

Principele Dimitrie Sturdza, descendent al unei familii de seamă din Moldova (doi dintre strămoşii săi au fost domnitori), este unul dintre acei proprietari de companii cosmetice care au profitat de anul 2009 pentru a-şi creşte afacerile. Déesse, firma pe care acesta a înfiinţat-o în Elveţia (ţara sa adoptivă) a ajuns anul trecut la afaceri de peste 60 milioane de euro.

Dorel Năsui este proprietar, alături de familie, al grupului de firme American International Radio (AIR - Airadio - Ageximco), specializat în comunicaţii de tip radio şi servicii de tip GPS. Holdingul s-a născut în 1989, ca o societate de distribuţie Motorola şi are sediul central în Rolling Meadows, Illinois. Membrii familiei se numără printre fondatorii Băncii Transilvania şi mai deţin acţiuni la diverse firme din ţară şi din străinătate.

Afaceri şi în România

Nicolae Raţiu, fiul fostului lider ţărănist Ion Raţiu, trăieşte la Londra. Este manager şi director al firmei Regent House Properties Ltd (Proprietăţile Casei Regale). Raţiu deţine, în România, complexul turistic Satul Prunilor (situat în satul Pietroşiţa, din judeţul Dâmboviţa), cea mai mare parte din platforma Aro din Câmpulung, Fabrica de bere Ursus de la Turda, precum şi zeci de hectare de teren în ţară.

image

Investiţii diversificate

Cei cinci oameni de afaceri incluşi în topul Forbes România 500 Miliardari au afaceri diverse, de la investiţii în societăţi listate pe bursă la imobiliar, distribuţie de gaz ori companii de cosmetice. Ei au o avere cumulată de 2,28 miliarde de euro şi locuiesc în Marea Britanie (Frank Timiş şi Nicolae Raţiu), Spania (Veronica Guşă de Drăgan), Elveţia (Dimitrie Sturdza) şi Statele Unite ale Americii (Dorel Năsui).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite