Raport: Unii deținuți moldoveni sunt sufocați cu pungi de plastic, amenințați cu violul și „executați“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul european pentru prevenirea torturii a publicat concluziile ultimei vizite în Moldova, din vara trecută. Mai mulți deținuți s-au plâns experților că au fost maltratați în comisariatele de Poliție pentru a-și recunoaște vina.

În raport, CPT menționează că din totalul deținuților cu care s-au întâlnit membrii delegației (inclusiv femei și minori) circa o treime s-au plâns că au fost supuși relelor tratamente de polițiști cu câteva luni înainte de vizită. Numărul rămâne mare. Ei au povestit că au fost încătușați, bătuți cu pumnii și genunchii, sufocați cu o pungă de plastic, bătuți cu bastoanele peste tălpile de la picioare pentru a-și mărturisi vina. Maltratările ar fi avut loc în timpul interogatoriilor preliminare efectuate de lucrătorii operativi de la Poliție în birourile comisariatelor, acasă la persoana reținută sau departe de ochii trecătorilor, într-un loc ferit. În unele cazuri, bătăile au fost încurajate de ofițerii de urmărire penală de la Poliție. Alte metode opresive folosite sunt interogarea de către grupuri întregi, de până la zece agenți, amenințări cu violul (prezentând un vibrator) și simularea execuție. De exemplu, lucrătorii operativi i-ar fi spus unui deținut că-l vor executa dacă nu va face depoziții. El a fost escortat într-un loc izolat, obligat să îngenucheze și i s-a pus o armă de foc la tâmplă.

„Am fost dezamagit că lucrurile nu erau diferite față de ce-am văzut în timpul vizitei anterioare. Nu s-au făcut mari schimbări, dar la unele capitole, situația nu mai e atât de gravă. În ciuda eforturilor autorităților, rezultatele nu sunt evidente. Înțelegem că situația economică a țării este dificilă, dar trebuie să fiți mai vigilenți", a declarat pentru „Adevărul" Jean-Pierre Restellini, șeful delegației CPT.

De cealaltă parte, reprezentanții Poliției susțin că, pe parcursul anilor 2009-2011, nu au fost înregistrate cazuri de tortură. „Totodată, pentru a evita posibilele încălcări, în colaborare cu PNUD, în toate comisariatele sunt acum instalate sisteme de supraveghere audio-video", a spus Eugeniu Onică, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.

Spitalul de la Pruncul a devenit singurul rai posibil visat de deţinuţii din Republica Moldova

VEȘNICA LOR OSÂNDIRE Vezi în ce condiții trăiesc condamnații pe viață din Republica Moldova, închiși la Penitenciarul din Rezina GALERIE FOTO!

Membrii delegației au auzit, de asemenea, cazuri de ulitizare excesivă a forței în momentul reținerii de către polițiști sau, în unele cazuri, de mascații de la Brigada de Poliție „Fulger". În multe cazuri, medicii delegaţiei au constatat leziuni corporale sau documente medicale care au confirmat declaraţiile deţinuţilor. În plus, ei au văzut urme de cătușe strânse prea tare pe încheieturile unor deținuți. Pe de altă parte, în raport se menționează că niciun deținut nu s-a plâns delegației că ar fi fost maltratați de angajații Departamentului Instituții Penitenciare, adică din închisori, sau la Centrul de plasament temporar pentru străini din Chișinău.Totodată, delegația a constatat că deținuții sunt adesea ținuți în condiții inacceptabile. Spațiul de locuit pentru fiecare persoană într-o celulă, inclusiv toaleta, este de circa 3,5 metri sau chiar mai mic în unele cazuri. De exemplu, la penitenciarul din Bălți într-o celulă de 28 de metri pătrați stau 18 oameni.

La Rezina, patru deținuți sunt închiși într-o celulă de 11 metri pătrați cu șase paturi. Iar mulți s-au plâns că fac duș mai puțin decât o dată pe săptămână. De mute ori, deținuții nu au deloc intimitate, ceea ce stimulează devzoltarea unei subculturi a pușcăriașilor.În blocul nr. 2 de la Bălți , de exemplu, într-o celulă de 60 de metri pătrați sunt 30 de paturi. Condamnații din penitenciarul de la Rezina s-au plâns pe condiții igienice mediocre, păduchi și alte insecte în celule. În celulele pentru minori și deținuți numiți „umiliți" sunt deschizături în peretele care dau în camerele vecine. Totodată, majoritatea toaletelor nu sunt compartimentate. „Condițiile de detenție împreună cu tratamentele inumane sunt principalele probleme, autoritățile mai au foarte mult de lucru", a precizat Johan Friestedt, reprezentantul secretariatului CPT. „Din vară, când au fost experții, s-au schimbat multe lucruri, am făcut reparații în închisori. Probleme sunt, vrem să le rezolvăm pe toate, dar e nevoie de mulți bani", a explicat Veaceslav Ceban, șeful Departamentului Instituțiilor Penitenciare.

Descoperă 10 lucruri pe care nu le știai despre Izolatorul de Urmărire Penală de pe strada Bernardazzi

Schimb de experienţă cu Republica Moldova în sistemul penitenciar

Experții recomandă ca autorităţile moldovene să continue să pună în aplicare măsuri anti-tortură și să investigheze cazurile de maltratare. Să transmită periodic polițiștilor mesajul de „toleranță zero“ la tortură. Anchetatorii trebuie instruiți astfel încât să pună accent pe colectarea probelor materiale, și nu pe mărturiile obținute de la suspecți. E de dorit ca toate interogatoriile să fie înregistrate audio sau video. În evaluare se mai menționază că la Centrul de plasament temporar pentru cetățenii străini și cei din Chișinău, condițiile de detenție sunt bune, dar că sistemul național de îmbunătățire a condițiilor de detenție trebuie să continue. În ce privește închisorile, luând în considerare plângerile deținuților, reprezentanții comitetului au mai făcut câteva recomandări. „Autoritățile trebuie să dea dovadă de mai multă vigilență vis-à-vis de comportamentul personalului față de deținuții de la Penitenciarul numărul 11 în Bălţi şi cel de la Rezina, care au fost separați pentru propria lor siguranță", se menționează în raport. De asemenea membrii ce fac parte din Comitet au mai recomandat autorităților să combată violența între prizonieri.

Raportorii au fost în Moldova între 1 și 10 iunie 2011 și au vizitat mai multe închisori, comisariate și spitale de psihiatrie din țară.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite