POVEȘTI DE CHIȘINĂU Descoperă 10 lucruri pe care nu le știai despre Izolatorul de Urmărire Penală de pe strada Bernardazzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citește despre viața pușcăriașilor de pe vremea sovieticilor, cine au fost personalitățile care au fost reținute în acest loc și cum a fugit singurul evadat din penitenciarul vechi de 167 de ani, din centrul Capitalei.

1. În 1812, pe locul actualului izolator a fost ridicată o puşcărie mică, din lemn. 22 de ani mai târziu, în 1834, arhitectul italian G. Torricelli a fost tocmit de autorităţile vremii să proiecteze un penitenciar. Planul a fost parafat abia în 1844 de către arhitectul basarabean Osip Gaschii.

2. Inițial, penitenciarul avea trei turnuri și o biserică. În capela acestui locaș veneau deţinuţii care doreau să-şi facă ultima spovedanie înainte de execuţie.

Citește și:

POVEȘTI DE CHIȘINĂU Citește despre vechiul pavilion cultural dedicat regelui Mihai I al României. Află cum a fost amenajat Dendrariumul! GALERIE FOTO

POVEȘTI DE CHIȘINĂU Descoperă 10 lucruri pe care nu le știai despre Grădina Publică „Ștefan cel Mare"

POVEȘTI DE CHIȘINĂU Lux și decadență la hotel „Suisse". Vezi GALERIILE FOTO!

3. Printre personalitățile care au fost închise în Izolatorul de Urmărire Penală de pe strada Al. Bernardazzi se numără activistul comunist Grigore Kotovski și fostul rector al Universității din Iași, Constantin Stere.

4. În perioada sovietică, în acest izolator au ajuns aproape toţi suspecţii cercetaţi în stare de detenţie. Apoi erau trimişi în penitenciarele din Rusia şi din Ucraina.

5. Disidenții de pe timpul sovieticilor puteau primi deseori pedepse suplimentare, cu până la 15 zile de carceră.

6. În 2005, un deţinut care a fost condamnat pentru omor deosebit de grav a reuşit să fugă din Izolatorul de Urmărire Penală din Chișinău. A dat jos tencuiala de sub gratiile celulei, a îndepărtat trei cotileţi şi s-a făcut nevăzut. A fost prins un an mai târziu.

7. Astăzi, deținuții care trebuie să-și ispășească zilele de carceră, sunt duși într-o celulă goală, unde beneficiază de toate utilitățile de care au nevoie. Însă fără posibilitatea de a vedea pe cineva sau de a primi pachete de acasă.

8. Acum, în Izolatorul de Urmărire Penală din Chișinău sunt închiși 974 de deținuți.

9. Într-o singură zi, deținuții din Izolatorul de Urmărire Penală din Chișinău consumă 240 kg de cartofi, 250 kg de varză şi 120 kg de carne.

10. În prezent, din vechiul penitenciar au rămas în picioare doar turnurile gardienilor, a căror arhitectură a fost păstrată intactă, şi locul de plimbare pentru deţinuţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite