UPDATE VIDEO UE ia decizii cruciale: Am pierdut din cauza crizei 2.000 de miliarde de euro, susţine Barroso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul European
Consiliul European

Liderii statelor membre UE au ajuns în această dimineaţă la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de la care se aşteaptă un acord pe măsuri importante, considerate cruciale pentru zona euro şi viitorul uniunii. Deciziile finale vor fi adoptate miercuri, la un euro-summit extraordinar, anunțat în ultimul moment. 

Salvarea Greciei - printr-o nouă tranşă din împrumutul internaţional şi nevoia de a fi iertată de o parte şi mai mare din datorii, recapitalizarea băncilor - tot mai expuse la contagiune - şi capacitatea Fondului de salvare din zona euro sunt temele pe care liderii UE şi mai apoi cei din zona euro ar trebui să ajungă astăzi la un acord.

Liderii instituţiilor europene au ajuns la Consiliul de la Bruxelles



Soluţia 1: Grecia va fi slavată şi iertată de datorii sau va fi declarată în faliment

Soluţia 2: Cât de mare trebuie să fie fondul de salvare din zona euro

Soluţia 3: Cum pot fi protejate băncile UE aflate în pericol din cauza crizei datoriilor

Deocamdată, cele două mari puteri economice ale UE, Germania şi Franţa - ultima ameninată cu retrogradarea de agenţiile de rating, nu se înţeleg în privinţa unor măsuri vitale pentru zona euro. Din acest motiv, unele decizii ale Consiliului European de astăzi sunt amânate pentru miercuri. Vezi detalii aici

image

În prima parte a zilei, cei 27 de şefi de state şi de guverne vor discuta şi este de aşteptat să şi fie de acord cu Pachetul privind guvernanţa economică, cel care va introduce reguli obligatorii pentru toate economiile UE. Nerespectarea acestora va aduce sancţiuni, într-o primă fază, doar pentru statele din zona euro. România va trebui şi ea să respecte ţintele bugetare din pachetul de guvernanţă economică. Vezi detalii aici

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ieri seară, după un consiliul extraordinar pe Afaceri Generale la care a participat, că liderii UE au vorbit despre chestiuni legate de modificarea tratatelor şi de impunerea unor măsuri stricte pentru economiile UE. "Ziua de duminică și cea de miercuri vor fi decisive pentru luarea unor decizii și nu exclud luarea unor măsuri extrem de severe din punctul de vedere al consolidării guvernanței economice", a spus Orban

image

"Am discutat de un subiect pe care ne preocupa şi pe noi foarte mult - cum se mentin legaturile si cum se evita alunecarea spre o fragmentare, spre o europa cu doua viteze", a adăugat ministrul roman pentru Afaceri Europene.  După prânz, liderii din zona euro încep dezbaterile pe subiectele fierbinţi ale momentului.

Adevărul Europa şi adevarul.ro relatează LIVE toate dezbaterile şi concluziile acestui eveniment

UPDATE Preşedintele Parlamentului European Jerzy Buzek: Acesta nu este un Consiliu European obișnuit. Ne aflăm aici într-o dimineață de duminică pentru a rezolva o situație economică și financială extraordinară cu care se confruntă UE. Parlamentul European își va oferi tot sprijinul în luarea unei decizii decisive și a unui pachet clar. Pe timp de criză, trebuie să rămânem uniți. Piețele au început să-și piardă răbdarea. Cetățenii noștri sunt obosiți, dar trebuie să le explicăm mai bine că muncim din greu pentru interesul lor. Propunerile noastre vor fi soluții pe termen scurt, mediu și lung și scopul lor este să ajute la o mai bună funcționare a Uniunii. Și nu toate soluțiile sunt de luat în această săptămână.

image

"Pentru astăzi, cel mai important subiect este, desigur, reducerea poverii datoriei Greciei și stabilirea nivelului de implicare a investitorilor privați în plătirea acestei datorii", a declarat preşedintele Parlamentului European.

UPDATE: Presiune pe Italia, ţara din UE în situaţia cea mai gravă, după Grecia. Liderii Uniunii Europene pun astăzi presiune pe Italia pentru a avita un colaps în stilul grecesc. Potrivit Reuters, înaintea întâlnirii de astăzi, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au avut o întâlnire privată cu premierul italian Silvio Berlusconi.

Diplomaţii au declarat că liderii UE vor să determine Roma să pună în aplicare reforme importante pentru piaţa muncii şi sistemul de pensii pentru a stimula potenţialul de creştere economică şi pentru a da un semnal investitorilor ingrijoraţi de datoria uriaşă a acestei ţări, a doua ca mărime după cea a Greciei.

UPDATE: Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso a prezentat în Consiliul European modalităţile în care UE poate avea creştere economică. Potrivit acestuia, din cauza crizei datoriilor, între 2007 şi 2010, UE a pierdut 2.000 de miliarde de euro, echivalentul PIB-ului Franţei 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite