UE ia decizii cruciale pentru euro. Soluţia 1: Grecia – salvată şi iertată de datorii sau declarată în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele din Grecia, văzute printr-un steag european. Concluzia? Mai multă integrare este necesară.
Protestele din Grecia, văzute printr-un steag european. Concluzia? Mai multă integrare este necesară.

Grecia are mare nevoie de următoarea tranşă din împrumutul internaţional, 8 miliarde de euro, dar avea mari emoţii dacă o primeşte sau nu. Economia ţării nu îşi revine, Parlamentul a votat noi măsuri dure de austeritate. Şefii finanțelor din zona euro au convenit sămbătă seară, la Bruxelles, că tranşa va fi plătită Greciei la începutul lui noiembrie, dar problemele ei tot nu sunt rezolvate.  

Cea mai dificilă chestiune, reducerea datoriei, poate fi rezolvată printr-o implicare şi mai mare a sectorul privat care să-și asume o porţiune mai mare din datoria suverană. Investitorii privaţi au acceptat reducerea datoriei cu 21%, dar nu este suficient.

 Iertare de datorii: între 30 şi 60%

Oficiali ai zonei euro, citați de Reuters, au spus de curând că procentul pe care sectorul privat ar fi nevoit să și-l asume, pentru a putea ajuta Grecia să-și reducă din datoria suvernă, ar fi unul considerabil mai mare, de 30-50%. "Am convenit ieri că ar trebui să existe o creștere considerabilă în contribuția băncilor (la eforturile de plată a datoriei grecești)," a spus astăzi Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrupului, format din miniștrii de finanțe ai statelor din zona euro."O analiză sumbră a UE și a Fondului Monetar Internațional a arătat vineri că deținătorii privați de obligațiuni grecești ar putea fi nevoiți să accepte pierderi de până la 60% din investițiile lor," scrie Reuters.

Tranşa de 8 miliarde pentru pensii şi salarii

 Miniștrii de finanțe ai zonei euro au convenit vineri seară să acorde următoarea tranșă de ajutor Greciei. Ministrul de finanțe grec, Evangelos Venizelos, a salutat decizia care a venit după o serie de discuții aprinse și după ce parlamentul grec a aprobat noi măsuri de austeritate pentru a se califica pentru ajutorul financiar, în ciuda unor proteste violente anti-austeritate. Tranșa de opt miliarde de euro din următorul împrumut internațional al Greciei, în valoare totală de 109 miliarde de euro, va ajuta Atena să-și plătească facturile, pensiile și salariile lunii viitoare, evitând astfel un faliment. 

Fondurile structurale, o portiță de salvare 

Un alt ajutor pentru Grecia vine din fondurile structurale. "În Grecia e nevoie însă de mai mult decât consolidare fiscal. Trebuie să ajutăm Grecia să se folosească de fondurile structurale", a spus joi (19 octombrie) comisarul pentru afaceri monetare Olli Rehn.  Uniunea Europeană a trimis deja un "task force" la Atena care să ajute la cheltuirea celor 50 miliarde de euro care au rămas nefolosite din cauza problemelor privind implementarea proiectelor pentru fondurile structurale.

Rezultatul discuțiilor de duminică (23 octombrie) privind pachetul de salvare pentru Grecia va oferi mai multe clarificări și pentru ajutorul financiar - sau co-finanțarea mai "generoasă" a proiectelor pentru fonduri structurale - pe care CE îl va oferi tuturor țărilor care se află sub un program de ajutor financiar de la FMI și care au o rată mică de absorbție a fondurilor UE.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite