UE ia decizii cruciale pentru euro. Soluţia 3: De câţi bani au nevoie băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii UE discută astăzi despre condițiile recapitalizării băncilor din UE care, expuse la datoriile statelor europene cu probleme, au probleme pe pieţele financiare. Potrivit mai multor surse europene, şefii finanţelor din statele din zona euro ar fi convenit că nivelul de recapitalizare al băncilor să fie de 100 de miliarde de euro, jumătate din cât estimase Fondul Monetar Internaţional.

"Băncile nu se mai pot finanța, nu reușesc să convingă piețele că au suficient capital, iar în Europa trebuie să avem plase de siguranță mult mai ample și mai puternice pentru a încercui nesiguranța piețelor financiare în ceea ce spunem și arătăm," au spus oficiali europeni.

Problemele sunt legate

Problemele de care depind discuțiile de recapitalizare sunt capacitatea fondului de salvare european (și modalitățile de mărire a acesteia) și nivelul de implicare al sectorului privat în efoturile de salvare a economiei Greciei. "Nu poți să faci niciun progres în privința recapitalizării băncilor. Trebuie să progresezi în alte probleme, pentru că toate sunt corelate", a spus sâmbătă un oficial al UE, conform Reuters. 

Raport pe bănci

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a făcut deja primul pas. Aceasta va așeza pe masa discuțiilor de la consiliul european din 23 octombrie o propunere privind termenii în funcție de care se va desfășura recapitalizarea. ABE a întocmit un raport privind situația băncilor din Europa, o continuare a testelor de stres efectuate în vara 2011.

Unde să caute băncile banii

Recapitalizarea ar presupune, în prima fază, căutarea unor investiții din sfera pieței private, ceea ce băncile deja au început să facă și funcționează, conform acelorași surse. Dacă nu vor putea strânge finanțare privată, băncile ar trebui să ceară ajutor guvernelor, iar dacă guvernele nu au suficient de mulți bani pentru a le oferi un împrumut, acestea ar trebui să apeleze la Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară. Recapitalizarea ar fi o măsură temporară, de trei până la șase luni. Ea ar continua să fie impusă însă până când băncile vor putea demonstra că au suficient capital și, chiar mai mult, vor putea convinge piețele că de faptul că au o bază de capital sănătoasă, au declarat experţi ai CE.

Eşti expusă, pui mai mult capital

Recapitalizarea propusă de CE se diferențiază de alte exerciții financiare prin faptul că va exista o plasă de siguranță pentru nivelul de expunere al băncii respective la datoriile suverane. Nivelul de expunere al băncilor franceze și germane la datoria suvernă a Greciei este însă suficient de mare pentru ca, spre exemplu, Franța să se teamă că ratingul de credit al țării ar fi devaluat. Recapitalizarea este însă costisitoare. Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, aceasta s-ar ridica la 200 de miliarde de euro.

Monitorizare europeană

ABE, în a cărui bord se va afla și Banca Centrală Europeană, va lucra împreună cu autoritățile naționale de monitorizare a sistemului bancar pentru a verifica dacă băncile respectă termenele-limită impuse și dacă au strâns suficient de mult capital înainte să înceapă să distribuie din nou obligațiuni. De asemenea, examinarea expunerii băncilor la nivelul datoriilor suverane din Europa și din țara de proveniență va fi monitorizată de ABE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite