LIVETEXT Consiliul European de la Bruxelles / Liderii UE nu au ajuns la niciun acord. Relansarea economică "se amână"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii de stat şi de guverne din UE s-au întâlnit miercuri într-un consiliu informal pentru a se pune de acord asupra unor măsuri extrem de importante care ar putea încuraja creşterea economică a statelor membre. Principala preocupare a liderilor europeni era găsirea unor soluții urgente care să ducă la generarea de noi locuri de muncă în statele membre ale UE.

Mai multe variante care ar genera fondurile necesare investiţiilor s-au aflat pe masa de discuţii: taxa pe tranzacţii financiare, eurobondurile, fondurile europene, garanţii ale Băncii Europene pentru Investiţii.   

În paralel, liderii UE trebuiau să analizeze modul în care disciplina fiscală a UE, stabilită prin reguli şi ţinte bugetare fără precedent, este aplicată în statele membre.

Adevărul Europa a transmis LIVE TEXT, în direct de la Bruxelles, pe durata întregii zile, desfășurarea Consiliului European

03.15 / Băsescu: România este pregătită în cazul ieşirii Greciei din euro. Vom reduce daunele la maximum, dar ele vor exista

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după reuniunea liderilor UE, că România este pregătită să reducă pagubele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. „România este pregătită să diminueze la maximum daunele, dar asta nu înseamnă că ele nu vor exista”, a declarat Băsescu. Citiți aici mai multe declarații făcute de președintele României la Bruxelles.

03.10 Hollande: Toți au vrut să vorbească

"Summit-ul a ținut atât de mult pentru că fiecare reprezentant a ținut să își exprime poziția", a declarat, vizibil obosit, președintele francez la finalul întrunirii. 

03.08 / Neînțelegeri

Disensiunile dintre Germania și Franța pe tema eurobondurilor sunt considerate a fi principala cauză a semi-eșecului acestui summit.

02.35 / Traian Băsescu face primele declarații: "A fost o cină lungă. Două au fost subiectele, unul legat de Grecia şi al doilea legat de soluţiile de creştere economică. Nu există concluzii la acest Consiliu. În Iunie, Comisia europeană trebuie să prezinte soluţiile de creştere economică".

02.10 / Cina informală s-a încheiat. Declaraţii în câteva minute.

01. 45 /  Niciun acord

Eurobondurile nu au adus niciun compromis în urma discuţiilor din această noapte de la Bruxelles. Germania se opune în continuare proiectului care prespune şi redistribuirea datoriilor între statele euro. Parisul care spera să aibă mai mulţi adepţi pentru susţinerea acestui instrument nu a avut prea mult succes. Potrivit Euractiv, Olanda şi Finlanda au fost şi ele împotriva variantei „eurobonduri de proiect"

01. 30 / Grecia, Grecia şi iar Grecia

Premierul interimar al Greciei Panagiotis Pikrammenos a cerut partenerilor europeni deblocarea urgent a următoarei tranşe din pachetul de salvare, în valoare de 6,5 miliarde de euro de care statul grec are nevoie pentru plata facturilor, notează Euractiv. Ajutorul internaţional destinat Greciei a fost momentan blocat urmare a rezultatului alegerilor de la începutul lunii.

INEDIT / Bună dispoziție în culise


Liderii europeni prezenți miercuri la Bruxelles s-au amuzat copios atunci când a sosit momentul realizării tradiționalei poze de grup. Printre cei mai bine-dispuși lideri europei, cancelarul german Angela Merkel, președintele român Traian Băsescu și președintele Consiliului, Van Rompuy. ( click pe imagini pentru a le vedea la dimensiunea originală )



21.00 / Aşteptări uriaşe

image
image
image

Martin Schulz, preşedintele PE: "De la începutul crizei (octombrie 2008) au fost convocate 24 de summit-uri, dar cel de astăzi este primul care are ca obiectiv creşterea economică. Există aşteptări uriaşe cărora trebuie să le răspundeţi - prin decizii concrete - cel mai târziu până în iunie. Un număr de state UE se adâncesc în recesiune şi mai mult şi există pericolul să tragă restul Europei după ele.


Preşedintele PE, Martin Schulz, după reuniunea UE

image

20.30 / Speranța, cuvântul cheie

Herman Van Rompuy, președintele Consiliului Uniunii Europene:

"Vă invit să discutăm despre cum putem să stimulăm creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă. Aceste două probleme sunt estențiale, alături de reducerea deficitelor și a datoriilor. Discuțiile din seara asta ar trebui să fie deschise și sincere. Astăzi putem pune bazele unei perspective care să ne readucă speranța. Pentru cetățenii din întreaga Europă, acest lucru este esențial.", le-a cerut Van Rompuy liderilor europeni prezenți la Bruxelles.

20.07 / Avertisment şoc

"Toate statele din zona euro trebuie să aibă pregătit un plan de urgenţă pentru în cazul în care Grecia iese din zona euro. Planurile trebuie să fie pe fiecare stat în parte şi să contracareze consecinţele plecării Greciei. Oficialii greci au spus că, fără fonduri din UE, ţara va rămâne fără bani în cel puţin două luni.", anunță agenția Reuters. Informația a fost însă negată de oficialii greci. Citește mai multe detalii aici.

19.45 / Principalele declarații ale liderilor UE înaintea Consiliului de la Bruxelles


Elio di Rupo, prim ministrul Belgiei:

"Încă de la precedentele Consilii Europene, noi ( n.r. - Belgia) am cerut să avem o strategie clară de creștere economică pentru viitor. Acum, tot mai multe state susțin același lucru".

"Trebuie să luăm măsuri concrete pentru a încuraja munca, și mai ales angajarea tinerilor. Este inacceptabil ca tinerii care își termină studiile să nu își găsească de lucru".

"Trebuie să redăm speranța oamenilor și în special tinerilor".

Angela Merkel, cancelarul Germaniei
:

"Pledăm pentru o mai bună folosire a Băncii Europene de Investiții și pentru o mai mare mobilitate a piețeii muncii în Europa"

David Cameron, premierul Marii Britanii:


"Această întâlnire este foarte importantă pentru Marea Britanie, pentru că ceea ce se întâmplă în zona euro afectează și țara noastră. Avem nevoie de un plan decisiv pentru Grecia și avem nevoie de un plan pentru a repune pe picioare economia europeană. Trebuie să ne ocupăm de problemele pe termen lung" și "trebuie să avem un plan coerent pe termen lung" (...) "Dacă nu vom face asta aceste crize vor reapărea".

Martin Schulz, președintele Parlamentului European:


"Grecia a semnat o înțelegere cu statele membre ale UE și cu FMI. Cele două părți trebuie să își respecte obligațiile"

"Sunt absolut sigur, sunt convins că problemele pe care le avem în zona euro pot fi rezolvate, dacă ne dorim asta"

Francois Hollande, președintele Franței:

"Fiecare trebuie să își spună cuvântul. Nicio propunere (n.r. - de măsură pentru stimularea creșterii economice ) nu trebuie respinsă de la început. Acest summit nu este o pierdere de timp ( făcând probabil referire și la un amplu material apărut chiar astăzi în cotidianul belgian LeSoir, care titra: Summit-ul informal european, o pierdere de timp.) 

"Grecia trebuie să facă o alegere foarte importantă, iar această alegere trebuie să fie europeană. Franța vrea ca Grecia să rămână în zona euro iar grecii trebuie să își respecte angajamentele luate"

"Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că previziunile de creștere economică pentru anul 2012 sunt foarte negative, pentru că există chiar și riscul unei recesiuni"

18.34 / Liderii UE au început să sosească la Consiliul European
. Primul sosit, președintele francez.
Urmăriți aici transmisiunea video live.

18.09 / VIDEO Pregătirile și organizarea Consiliului European de astăzi

17.50 / Din nou, contre Ponta - Băsescu, pe tema prezenței președintelui la întâlnirile PPE. Războiul declarațiilor:

Palatul Victoria
: Victor Ponta consideră că este anormal ca preşedintele Traian Băsescu să participe la întâlniri politice cu grupul Partidului Popular European (PPE), arătând că şeful statului trebuie să aparţină doar României şi nu vreunei familii politice, potrivit Mediafax. La reuniunea PPE prezidată de Wilfried Martens, care a început în urmă cu 45 de minute la Bruxelles, sunt prezenţi, potrivit listei transmise ieri de PPE:  Mariano Rajoy (premier Spania), Jean-Claude Juncker (premier Luxembourg), Traian Băsescu (România), Donald Tusk (premier Polonia), Jyrki Katainen (Finlanda), Viktor Orban (Ungaria), Enda Kenny (Irelanda), Valdis Dombrovskis (Letonia), Boyko Borisov (Bulgaria), Lawrence Gonzi (Malta), Pedro Passos Coelho (Portugalia) şi Janez Jansa (Slovenia).

Traian Băsescu a stat între preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso şi Donald Tusk (Polonia) la summitul PPE (Foto: PPE)



Palatul Cotroceni:  “Până în prezent președintele României, domnul Traian Băsescu, nu a luat nicio poziție oficială vizavi de acest subiect; prin urmare este absolut neîntemeiată orice abordare care face referire la existența unui conflict între domnul președinte Traian Băsescu și oricare alte persoane privind reprezentarea României la Consiliul European”, a precizat Administrația Prezidențială

17.38 / Lagarde: grecii trebuie să facă mai mult

image

Directorul FMI, Christine Lagarde, avertizează asupra riscului contaminării în cazul unei ieşiri a Greciei din zona euro. „Poporul grec a făcut eforturi uriaşe. Dar trebuie să facă mai mult”, a declarat Lagarde într-un interviul pentru BBC.  

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional

Christine Lagarde, directorul FMI

17.35 / Discuții Hollande - Rajoy

Continuă seria întâlnirilor bilaterale premergătoare summitului. Președintele francez Francois Hollande a purtat discuții cu premierul spaniol Mariano Rajoy.

17.31 / Ministrul belgian de finanțe admite că statele UE se pregătesc de ieșirea Greciei din zona euro

Într-un interviu acordat chiar în această dimineață ziaristului britanic Jon Snow, ministrul belgian de finanțe a admis că statele din zona euro au pregătit un plan de urgență pentru ieșirea Greciei, dar a subliniat că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

17.19 / Strasbourg / Parlamentul European: Taxa pe tranzacţiile financiare (FTT) trebuie introdusă
chiar dacă doar un număr limitat de state optează pentru ea. Marea Britanie se opune vehement introducerii ace stei taxe şi vrea să protejeze interesele sectorului său financiar care deţine o cotă importantă din economie. Vezi detalii despre opţiunile eurodeputaţilor.

17.10 / Ultimul apel la Grecia

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a avut astăzi o scurtă întrevedere cu premierul interimar al Greciei, Panagiotis Pikrammenos. “Guvernul său are un rol vital în următoarele săptămâni” a spus Barroso. “Zona euro a arătat o solidaritate fără precedent Greciei şi poporului său. Fără această solidaritate Grecia nu va fi capabilă să revină la creştere şi prosperitate. De aceea subliniez importanţa ca Grecia să îşi îndeplinească angajamentele pe care le-a luat” a spus şeful Executivului European.

image

Jose Barroso

17.00 / Declarațiile finale, după miezul nopții


Şefii de stat şi de guverne sunt așteptați la sediul Consiliului European începând cu ora 19.15, ora României. Primele discuţii au loc în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz (Germania). Fotografia de familie, un moment nelipsit de la toate întrunirile de acest fel, este programată la ora 20.30, ora României. Discuţiile încep la 20.45, iar declaraţiile finale sunt aşteptate spre miezul nopţii.

16.50 / Deprecierea leului, cauzată de "veștile rele din zona euro"

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, susţine că deprecierea monedei naţionale a fost cauzată în principal de veştile rele venite din Zona Euro şi că în întreaga regiune, monedele au suferit deprecieri accentuate. Citește aici explicațiile lui Vasilescu.

16.40 / "Debutul" lui Hollande

O prezență foarte așteptată astăzi la Bruxelles este cea a noul președinte francez, Francois Hollande, aflat la primul său Consiliu European.
Hollande s-a hotărât să ia poziţie privind eurobondurile şi idea de combinare a datoriilor eurozonei - în ciuda opoziţiei germane la această idee, dezbătută aprins timp de peste doi ani.
"Voi face tot ce-mi stă în putință pentru a-i convinge pe greci să aleagă să rămână în zona euro și, de asemenea, să-i conving pe europeni de necesitatea păstrării Greciei în zona euro", a declarat Hollande cu puțin timp înainte de reuniunea de astăzi.

image

Francois Hollande şi Angela Merkel / FOTO: AFP

Trei teme principale și un subiect înfricoşător pentru liderii UE: Exitul Greciei

Pe agenda oficială a discuțiilor de astăzi se regăsesc trei puncte principale (află detalii aici), însă cel mai așteptat subiect de discuție al liderilor europeni, subiect ce va fi abordat la finalul reuniunii, însă neinclus pe agendă în mod oficial, va fi cel legat de varianta părăsirii zonei euro de către Grecia.

Oficialii UE au evitat să confirme prezența acestui subiect,  cu implicații complicate şi evoluţii dramatice pentru economia UE, pe agenda reuniunii. Potrivit mai multor surse europene, subiectul va fi însă discutat astăzi la Bruxelles, într-un cadrur restrâns, în prezența exclusivă a liderilor statelor membre din zona euro.

România, reprezentată de președinte

Participarea României la Consiliul European de la Bruxelles a stârnit o vie dispută la București, între palatul Cotroceni și Palatul Victoria, legată de problema reprezentării țării noastre la această reuniune. La summit-ul de astăzi este acceptat doar un singur reprezentant pentru fiecare stat membru, cu toate că președintele Băsescu susţine că e dreptul său constituţional de a participa, iar premierul Ponta că e dreptul său legitim de a dezbate problemele economice ale UE.

În cele din urmă, după mai bine de o săptămână de dispute, schimburi de replici, dezbateri aprinse, cel care va reprezenta România, astăzi, la Bruxelles va fi Traian Băsescu. Disputa dintre cele două palate de la București a fost adusă și în atenția oficialilor europeni, care, la aceea dată, au refuzat să intervină, transmițând oficialilor români că aceasta este o problemă internă, care trebuie rezolvată la nivel naţional:

"Principiul de bază al întrunirilor Consiliilor Europene - cele regulate sau extraordinare - este acela potrivit căruia, statele membre sunt informate în legătură cu detaliile reuniunii de secretariatul Consiliului prin reţeaua diplomatică. Statele membre sunt cele care indică apoi componenţa delegaţiei lor", au precizat, pentru Adevărul Europa, reprezentanţi ai Consiliului.

Aflați aici mai multe detalii despre disputa dintre președinte și premier:

Războiul declaraţiilor în disputa Ponta – Băsescu: Cine va merge la Bruxelles săptămâna viitoare? Dar luna viitoare?

Preşedintele Curţii Constituţionale: La Consiliul European ar trebui să meargă şeful statului

Consiliul European: România va avea un singur scaun la reuniunea informală de miercuri

Ponta cere Parlamentului să decidă reprezentantul la Bruxelles

Cum răspunde UE disputei Ponta – Băsescu legată de participarea la reuniunile de la Bruxelles: Componenţa delegaţiei e treaba României

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite